Marrit Zeinstra leidt haar partuur naar de zege op de 44ste Frouljus-PC

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 27, 2020 18:36

Marrit Zeinstra leidt haar partuur naar de zege op de 44ste Frouljus-PC

Het partuur van Nynke sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra heeft zondag op de laatste dag van het kaatsseizoen de zege behaald op de meest aansprekende partij van het jaar de Frouljus-PC. De finale tegen de andere top favoriet Ilse Tuinenga, Imke van der Leest en Margriet Bakker eindigde in een geflatteerde 5-2 en 6-2 overwinning. Ondansk dat het viermaal zes gelijk werd was de zege van trio Nynke Sijbrandij meer dan verdient. Het verschil werd vooral gemaakt in het perk waar Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra een klasse beter waren dan Imke van der Leest en Margriet Bakker die nooit maar dan ook nooit in de wedstrijd zijn geweest.

Dat was niet alleen in de finale zo maar ook in de twee voorafgaande partijen moest het vooral komen van opslager Ilse Tuinenga en die kon zondag veel, heel veel, maar moest in de finale toch buigen voor de slagkracht van Scheepstra en Zeinstra. Sloegen deze beide dames er acht ballen over heen bij Van der Leest en Bakker bleef de teller staan op nul bovenslagen en bovendien waren de kaatsen van beide dames bijna nooit voorbij de middenlijn en dan wordt opslaan een duvels karwei.

Marrit Zeinstra werd door de koningscommissie uitgeroepen tot koningin van de partij en dat was een zeer terechte keuze want in de halve finale was zij het geweest die de meubelen voor haar partuur had gered in de strijd tegen Annet de Haan c.s.

Na een 1-0 voorsprong voor Nynke Sijbrandij c.s. waren er kansen op de 1- 1 voor Ilse Tuinenga maar achterinse Margriet Bakker liet die kans op 1-0 en 6-6 liggen. Op 2-0 en 6-6 greep Ilse die gelegenheid  wel met beide handen aan en gaf Manon Scheepstra geen gelegenheid de kaats te passeren. Op 2-1 en 6-6 kon de achterstand nog verder worden goed gemaakt maar toen was de bal van Ilse te mooi en Manon ramde fraai boven. Via 4 om1 werd het op zes gelijk toch weer 4 om 2  doordat nu Marrit het antwoord op de opslag van Ilse schuldig moest blijven. Maar het was slechts uitstel van executie want er kwam te weinig uit het perk Van der Leest-Bakker. Men wisselde voortdurend maar het gaf geen soelaas. Daarentegen rammelden Scheepstra en Zeinstra er lustig op los en gaf de opslag van Sijbrandij ook geen reden tot klagen. Op 5-2 en 6-2 ramde Scheepstra de bal retour in het perk.

Dat de finale overtuigend werd gewonnen was duidelijk maar in de halve finale had het zo maar mis kunnen gaan. Na twee flut partijen was de formatie van Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma hele andere koek. Bij Sijbrandij c.s. was de bijdrage van Manon Scheepstra marginaal en het was dat Marrit Zeinstra het hoofd koel hield en er negen ballen overheen mepte. Men kwam met 4 om 2 achter en daar was niets mee omdat De Haan geweldig opsloeg en bijna nooit miste en op 4-4 en 6-6 Scheepstra achterin met een kleine kaats in het zand deed happen. Dat men uiteindelijk de partij over de streep kon trekken lag aan Marrit Zeinstra die op 5-5 en 6-2 de kaats wist te passeren.

Premiewinnaar Ilse Tuinenga was voorafgaand aan de finale ook geen schim van de formatie die in Goënga nog de zege had behaald. Het perkspel was beneden haar nivo en dat kon worden afgelezen aan de keren dat de bovenlijn werd gepasseerd. Imke van der Leest en Margriet Bakker kwamen tot elk twee bovenslagen. Ter vergelijking: Scheepstra en Zeinstra kwamen tot 29 stuks.

Daarom was het nog een wonder dat de finale gehaald werd. Tineke Dijkstra c.s. had lang de beste papieren maar sneuvelde alsnog op 5-5 en 6-0.

Tegen Wybrig Bakker, Corrie Kroondijk en Fiera de Vries was het nog meer een dubbeltje op de kant. Op 5-4 en 6-4 leek het einde oefening maar doordat de opslagbal van Wybrig Bakker op 5-4 en 6-6 vijf centimeter te veel naar achteren viel werd Tuinenga c.s. gered door de gong. Op 5-5 en 6-2 miste de overigens geweldig opslaande  Wybrig Bakker het perk. Met haar jonge maten was zij een van de meest aansprekende kaatssters waar duidelijk werd dat de het veld van de dames wel wat aanvulling kan gebruiken want het is allemaal flinterdun. Slechts een drie c.q. viertal parturen is hoofdklasse waardig.

De kleine premie was voor trio Annet de Haan waar vooral de opslager De Haan en voorinse Lotte Delgrosso van zich lieten horen. Het gehel seizoen nog een prijs gewonnen in de topklasse en nu was men bijna ook nog finalist geweest op de partij van het jaar.

De partij was tegen half zeven afgelopen en dat kon nog net vanwege de invallende duisternis. Hopelijk is het in 2021 weer normaal op de 45ste uitvoering van deze klassieker voor de dames.   

Cijfers Weidum. Eerste omloop: 1. Aletta van Popta, Mintje Meintema en Miranda Scheffer – 2. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum 5-4 en 6-4; 3. Andrea Kroes, Sigrid de Jong en Marije Hellinga – 4. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 2-5 en 2-6; 5. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra – 6. Serena Hovenga, Amarisn de Groot en Aluca Bouma 5-0 en 6-2; 7. Inge Jansma, Elly Hofman en Ineke van der Ploeg – 8. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Jennie Terpstra 5-2 en 6-6;9. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Imke van der Leest – 10. Tineke Dijkstra, Marte Altenburg en Louise Krol 5-5 en 6-0; 11. Wybrig Bakker, Corrie Kroondijk en Fiera de Vries – 12. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma 5-2 en 6-6; Tweede omloop: 1. Aletta van Popta c.s. – 4. Annet de Haan c.s. 2-5 en 6-6; 5. Nynke Sijbrandij c.s. – 7. Inge Jansma c.s. 5-0 en 6-4; 9. Ilse Tuinenga c.s. – 11. Wybrig Bakker c.s. 5-5 en 6-2; Halve finale: 4. Annet de Haan c.s. – 5. Nynke Sijbrandij c.s. 5-5 en 2-6; 9. Ilse Tuinenga c.s. staand nummer; Finale: 9. Ilse Tuinenga c.s. – 5. Nynke Sijbrandij c.s. 2-5 en 2-6.    

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 27, 2020 18:36
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Ate de Jong

  Ate de Jong

  De PC wit dy dan grif te finen Sjoerd!

  View Article
 • Ate de Jong

  Ate de Jong

  Ids wit jim grif te finen!

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Prachtig idee Ate! As dit plan wurkelikheid wurde kin en 'moat', mei de PC ús yn Reduzum wol benaderje. Wy…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel