Trio Gert-Anne van der Bos wint feestelijke kaatspartij in Bolsward

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 12, 2020 20:05

Trio Gert-Anne van der Bos wint feestelijke kaatspartij in Bolsward

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra pakten in Bolsward hun eerste zege van het nog zo prille seizoen. In een niet hoogstaande finale moest het partuur van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra al op 5-1 en 6-2 afhaken toen Kees van der Schoot kwaad uitsloeg. Iets meer dan een half uur duurde de finale en dat was voor het ruim opgekomen publiek een lichte teleurstelling. Na een meeslepende en geweldige halve finale was de finale een karig sluitstuk van een hele mooie kaatspartij. Kaatsvereniging Bolsward had in een mum van tijd alles uit de kast gehaald om er een geweldige wedstrijd van te maken en dat ook nog wel in Corona tijd.

Het protocol werd in zeven haasten in elkaar gezet en goed gekeurd door de instanties die daar wat over hebben te zeggen. Ruim 350 liefhebbers kwamen op de tweede vrije formatie wedstrijd van dit jaar af en hebben kunnen genieten van leuk kaatsen met de halve finale als absoluut hoogtepunt. Tijdens de wedstrijd kwamen de bazen voor een dag nog even langs en konden alleen maar lovende woorden hebben voor de ploeg van voorzitter Lammert Leeuwen.

Bolsward en Morra hebben wel bewezen dat er nog heel veel mogelijk is om een wedstrijd te organiseren ondanks de regelgeving alleen je moet het wel willen!

De finale was een eenzijdig treffen waarin trio Van der Bos in grote stappen naar de zege ijlden. Van der Bos sloeg geweldig op (slechts 2 missers) en hield het perk van Van der Schoot en Zijlstra stevig in zijn greep. Via driemaal 6-4, tweemaal 6-2 en eenmaal 6-0 werd trio Enno Kingma aan de kant gezet. Het gehele partuur zat zo vast als een huis en kwam na een 3-0 achterstand nog even terug doordat Tjisse Steenstra op 3-0 en 4-6 de bal buiten het speelveld sloeg maar daarna was het over en uit. Op 5-1 en 6-2 dwong de latere koning Gert-Anne van der Bos voorinse Kees van der Schoot tot een kwaadslag.

Van der Bos c.s. had een mooi nummer maar Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa konden toch redelijk lang in de partij blijven doordat Remmelt Bouma na een 3-1 achterstand tweemaal op 6- 6 succes had. Vanaf dat moment werd de turbo er bij Van der Bos opgezet en via fraai uitslagwerk van met name Steenstra was het binnen de kortste keren over en uit. Op 5-3 en 6-2 sloeg Tjisse Steenstra voor de tiende maal een bal over de bovenlijn.

Na een staand nummer wachtte de formatie van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Het werd een prachtige, emotionele en meeslepende partij waarin alles maar dan ook alles zat wat kaatsen zo leuk maakt. Waarbij de verliezer meer punten scoorde dan de winnaar: 70 om 66! Een partij ook waarin het viermaal zes gelijk werd. Waarin liefst 15 zitballen werden genoteerd tegen maar acht missers. Van der Bos c.s. liep uit naar een 2-1 voorsprong door een van de zeven zitballen van Van der Bos op 1-1 en 6-6. Op 2-1 en 6-6 kon voornoemd trio verder uitlopen en dat had ook gemoeten want de opgeslagen bal van Bergsma was zeker 15 centimeter voor maar werd door de keurmeester in gegeven. Omdat Henk van der Zee het niet had waargenomen werd af gegaan op de beslissing van de keurmeester.

Deze dwaling viel niet goed bij de latere winnaar en de zeeën gingen hoog maar in plaats van een terechte 3 om 1 werd het spel gelijk. Via drie eersten gelijk nam Bergsma c.s op 3-3 en 6-6 weer een eerst voorsprong door een kwaadslag van Triemstra. Via 6-2 en 6-0 ging trio Van der Bos er weer overheen maar een mooie bovenslag van Hendrik Kootstra op 5-4 en 4-6 bracht de partijen weer in evenwicht. In het beslissende eerst nam trio Van der Bos een 6-2 voorsprong maar via een kwaadslag van Triemstra en een zitbal van Bergsma werd het 5-5 en 6-6. Er volgde een kaats en een door Steenstra daarna opgeslagen bal werd door Dylan Drent kwaad geslagen.

Het premiewinnende partuur moest in aanloop naar de finale stevig aan de bak tegen de winnaar van zaterdag partuur Menno van Zwieten. Van Zwieten c.s. liep uit naar een 3-1 voorsprong maar toen kantelde de  partij. Hiemstra werd terecht gemeden en via 6-2, 6-6, 6-4 en 6-4 werd de leiding heroverd en dat gebeurde met prima kaatsen waarbij Enno Kingma veel applaus oogstte met zijn opslag. Het werd nog wel 5 om 4 maar op 5-4 en 6-4 was de zevende bovenslag van Kees van der Schoot voldoende voor de zege.

In de strijd om de premie of niets was de tegenstand van Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten te gering om ook maar voor enig gevaar te kunnen zorgen. Na eersten gelijk ging het in een ruk door naar de finish die volgde op 5-1 en 6-4 met een zitbal van Enno Kingma.

Marten Bergsma c.s. was de bovenliggende partij tegen Bauke Triemstra c.s. Zowel aan de opslag als in het perk was trio Bergsma vele malen beter. Na spel gelijk liep Bergsma c.s. door na een 5-2 en 6-4 zege door de zesde bovenslag van Dylan Drent.

Een ronde verder bleven Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde  en Pieter Jan Leijenaar lang aan het elastiek hangen maar op 5-4 en 6-6 maakte Hendrik Kootstra met een zitbal een eind aan de partij.

Gert-Anne van der Bos werd met algemene stemmen uitgeroepen tot koning van de partij. Het was zijn eerste uitverkiezing in Bolsward en 66ste uit zijn carrière. De vier punten van dit weekeind betekende tevens dat Van der Bos weer een plaatsje is gestegen in het kaatsklassement alle tijden door het passeren van Jan Reitsma sr. Van der Bos stond op 578 maar staat nu na Bolsward op de 15de plaats met 582 punten twee meer dan de legendarische Jan Reitsma sr. uit Pingjum.  

Cijfers Bolsward: 1. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar  – 2. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra  5-3 en 6-0; 3. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong  – 4. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 4-6; 5.  Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten  – 6. Johannes van der Veen), Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga  5-4 en 6-2; 7. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 8. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar  5-4 rn 6-4; 9. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 3-5 en 2-6; Tweede omloop: 1. Jelte-Pieter Dijkstra c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 6-6; 5. Auke Boomsma c.s. – 7. Enno Kingma c.s. 1-5 en 4-6; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 4. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-6 (Gert-Anne van der Bos wint); 7. Enno Kingma staand nummer; Finale: 7. Enno Kingma c.s. – 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 2-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 12, 2020 20:05
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel