Rituelen

Gerrit Lettinga
By Gerrit Lettinga april 3, 2022 12:13

Rituelen

Veel rituelen heb ik niet, maar De Keatsfreon lees ik altijd op de verjaardag van mijn veel te jong gestorven broer. Vroeger plaatste ik dan bovendien een soort recensie op Jan Braaksma’s kaatsen.nl. Doel daarvan was de kaatsliefhebbers ervan te overtuigen dat het blad voor hén was geschreven. Ze zouden dus als de bliksem ‘vriend van het kaatsmuseum’ moeten worden om het ook daadwerkelijk te kúnnen lezen. Nooit gehoord of een paar mensen daarnaar hebben gehandeld. Op zeker moment ben ik gestopt met het schrijven van die stukjes en ik heb het verder bij stil genieten (lezen en herlezen) gelaten.

Maar vandaag verbreek ik die stilte. Er zijn meer redenen om nog één keer zo’n stukje te schrijven, maar voor u is er slechts eentje van belang: De Keatsfreon 2022 is een sieraad en het is aan te bevelen dat u bij het lezen van de artikelen en de interviews een zakdoek bij de hand heeft. U hebt namelijk zeventig pagina’s emoties te gaan. Deze aflevering bewijst dat niet alleen het kaatsen, maar ook de verhalen over het kaatsen linea recta het hart raken. 

Ooit trof ik bij Johannes Brandsma Durk Gjaltema. Ik kende hem niet en – eerlijk is eerlijk – zijn lawaai stoorde me. Ik heb intussen zijn verhaal in De Keatsfreon gelezen. Hij heeft het volste recht de hemel met zijn lawaai te splijten. Stil staat de tijd op de foto’s en de verhalen van het clubje van Geert Hoekstra. Alle gelegenheid om die tijd met hen te delen. Het geluk van Gerrit Okkinga: niet van het kaatsveld te slaan en dan op naar de stamtafel voor verhalen om thuis te vertellen. En Emile, hij wordt door zovelen gemist. Zakdoekentijd!
En bel nu maar 0515-532193, dan bezorgt Lammert Leeuwen uw geluk aan huis.

Toch nog even een anekdote over het allereerste begin van De Keatsfreon? We schrijven 2005 en geen idee wat ik er te zoeken heb, maar ik neem deel aan een vergadering waar besloten moet worden De Keatsfreon goed in de kleren te steken. Pieter Breuker en Theo Kuipers zijn de grote mannen. Maar het gaat fout! Geld! Altijd al wat traag van begrip vraag ik: ‘Dus it sit allinnich mar fêst op jild?’ Dat bleek het geval. ‘Moai’, zei ik. ‘Dan kin it trochgean, want ik soarchje foar de sinten.’

Een paar weken later Theo aan de telefoon: ‘Hoe liket it?’ Ik had er nooit meer aan gedacht en dus zei ik: ‘Oer twa dagen is it rûn.’ Oreel Hallum, De Bioderij Sliedrecht en VDM-wonen Drogeham waren mijn redders. Een paar jaar later mocht ik out of the blue tijdens een vergadering horen: ‘Ja, wy witte no wol dat wy it bestean fan De Keatsfreon oan dy te tankjen hawwe.’ De ergernis van de twee hoofdmannen spatte eraf. En ik? Ik besefte het bestaan van een inner circle, gesloten voor oningewijden.  

Tot slot wens ik u een mooi kaatsseizoen met Johannes Brandsma die als een magere reiger rond het veld zweeft en – gevraagd, maar liever nog ongevraagd – zijn adviezen deelt met het publiek. Rituelen!

Gerrit Lettinga
By Gerrit Lettinga april 3, 2022 12:13
Write a comment

1 Comment

  1. ytrewq april 7, 11:31

    Bêste Gerrit,

    Do hast yn dûbelde sin in positive rol spile yn it bestean fan De Keatsfreon: dyn oanbring fan sponsors en dyn jierrenlange resinsjes fan nije nûmers. Mar der wienen al gau safolle abonnees (en oare sponsors) dat it blêd himsels hiel goed bedrippe koe. En dy gearkomste dêr’tst it oer hast: ik wie dêr yn alle gefal net by, dat argewaasje fan myn kant kin der net west hawwe. It giet dy goed!

    Pieter Breuker

    Reply to this comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    View Article
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    View Article
  • Hh

    Hh

    Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

    View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel