Jennie Terpstra Koningin tijdens herfstachtige Huizumer Cup Dag bij kaatsvereniging “Onderling Genoegen”.  

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 9, 2024 06:31

Jennie Terpstra Koningin tijdens herfstachtige Huizumer Cup Dag bij kaatsvereniging “Onderling Genoegen”.  

Huizum. Het is zondag 7 juli 2024 als de dames en heren hoofdklas hun kaatstas weer hebben ingepakt om richting sportcomplex Nijlan af te reizen. Zij zijn op deze herfstachtige dag te gast bij Kaatsvereniging Onderling Genoegen uit Huizum. Zij organiseren traditioneel getrouw elk jaar de Huizumer Cup Dag voor  zowel de dames als de heren hoofdklas. Ondanks dat het een grijze en natte dag was met zo nu een dan een heel klein zonnetje hadden de vrijwilligers van de kaatsvereniging weer alle registers open getrokken om er een fantastische kaatsdag van te gaan maken. Het was prima voor elkaar, het veld lag er prachtig bij. In totaal betraden 30 heren en 18 dames de kaatsarena in Huizum. Zij waren verdeeld over 10 vrije formatie parturen bij de heren en 6 vrije formaties bij de dames. Zij kaatsten hun wedstrijd volgens het poule systeem waarin de winnaars van beide poules het tegen elkaar opnamen in de finale van deze beperkte vrije formatie. Bij beide categorieen barstte om klokslag 11:00 van strijd los om de fel begeerde 1ste prijs en bij behorende kransen. De wedstrijd leiding was deze dag in handen van de heren H. van der Zee (heren) en J. Bergsma (dames). Het werd een bijzondere dag in Huizum.

Rixt Fokkema beet deze dag het spits af samen met Marsha Broersma en Romy Postma, zij betraden als eerste de arena om de strijd aan te gaan met het partuur van Amarins de Groot, Larissa Smink en Noa Elzinga. De vliegende start is er voor Amarins en haar maten als zij het eerste bordje aan de telegraaf weten te hangen door het goede werk van Amarins in het tussenspel zij weet de bal voor de kaats te keren op de 4-6. Het partuur van Rixt probeert gelijk de aansluiting te herstellen maar ziet de achterstand verder oplopen door wederom Amarins die ditmaal de bal zo naar het perk weet te sturen dat Marsha en Romy deze niet weten te verwerken op de 0-1 4-6 waardoor het verschil al snel verder oploopt naar de 0-2. De strijd lijkt vervolgens echt los te gaan barsten want voor het eerst dient de beslissing te vallen op de 6-6. Als het vizier van Rixt niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen beland loopt het verschil op naar de 0-3. Beide parturen geven elkaar vanaf dat moment geen duimbreedte ruimte waardoor voor de 2de keer op rij de 6-6 wederom verschijnt.

Als Romy goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden is daar hun eerste bordje aan de telegraaf. Rixt, Marsha en Romy geven de strijd niet en proberen de aansluiting te herstellen maar zij zien de achterstand verder oplopen als voor de 2de keer in deze onderlinge strijd Rixt er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 1-3 0-6. Ondanks dat het verschil ondertussen dan is opgelopen naar de 1-4 zijn er wel degelijk kansen voor Rixt en haar maten want voor de 3de keer dient de beslissing vervolgens te vallen op de 6-6. Het is Amarins die hun 5de bordje weet te verzilveren als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 1-4 6-6. De strijd is dan gestreden want Amarins, Larissa en Noa geven deze voorsprong niet meer uit handen en weten hun eerste winst in de poule veilig te stellen op de 1-5 2-6 wanneer Rixt de opgeslagen bal niet genoeg snelheid mee geeft en deze voor het perk beland.

In de tweede poule wedstrijd begint Rixt Fokkema samen met Marsha Broersma en Romy Postma weer aan de zijde van de opslag en zij staan in hun 2de partij van de dag tegenover de formatie van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Het beloofde een mooie strijd te gaan worden want gelijk het eerste te verkaatsen eerst dient op de 6-6 te worden beslist. Het is Jennie die de partij weet open te breken als zij erin slaagt om de kaats te passeren. Voor de 2de keer deze dag moet Rixt en haar maten weer in de achtervolging om de aansluiting te herstellen. Als Jennie vervolgens op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 0-1 4-6 is daar de 0-2 voorsprong voor Roelie en haar maten. Rixt, Marsha en Romy halen alles uit de kast om het tij te doen keren. Voor de 2de keer in deze partij is daar wederom de 6-6 maar als Jennie de bal vanuit het tussenspel tot in het perk weet te retourneren op de 0-2 6-6.

Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd op gang te komen want als Roelie er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 0-3 6-4 is daar eindelijk het eerste bordje voor Rixt, Marsha en Romy. De spanning keert zelfs nog verder terug wanneer het verschil terugloopt naar de 2-3 als het perk van Marsha en Romy er in slaagt om de kaats te passeren op de 1-3 6-2. De telegraaf keert echter niet terug in balans want het initiatief blijft bij de formatie van Roelie zij weten de voorsprong weer verder uit te bouwen wanneer Jennie goed onder de bal weet te stappen en de kaats weet te passeren op de 2-3 2-6. De strijd is gestreden op het moment dat Roelie, Corrie en Jennie als eerste het 5de bordje weten te bereiken en op een 2-5 voorsprong komen. Het partuur van Rixt blijft het tot het laatste moment proberen maar moet uiteindelijk de handdoek gooien op de 2-5 0-6.

Het is een grijze troosteloze dag in Huizum wat erg jammer is voor de organisatie maar het mocht de pret niet drukken bij de dames die haalden alles uit de kast om de finale te bereiken. In de eerste poule valt de beslissing in de laatste poule wedstrijd wie er naar de finale bij kaatsvereniging Onderling Genoegen zou gaan want beide parturen die tegenover elkaar stonden hadden een overwinning weten te boeken. Amarins de Groot begon deze onderlinge partij samen met Larissa Smink en Noa Elzinga aan de opslag zijde van het veld en zij gingen de strijd aan met Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Het eerste verkaatste eerst gaat in een sneltrein vaart naar Roelie en haar maten als het vizier van Amarins niet goed staat afgesteld en zij tot 3x  op rij er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven. Het is Larissa die vervolgens de opslag even mag verzorgen op de 0-6 maar als zij er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden deze vliegt over het perk heen komt partuur Roelie op voorsprong.

De vliegende start in deze onderlinge partij is voor Roelie en haar maten want zij zien de voorsprong verder oplopen wanneer Larissa ditmaal de bal te weinig snelheid meegeeft en de bal voor het perk beland op de 0-1 0-6. De strijd lijkt vervolgens als nog los te barsten wanneer Amarins samen met Larissa en Noa de aansluiting weet te herstellen. Het is Larissa die weet toe te slaan als zij de bal op zo’n wijze naar het perk weet te sturen dat Corrie en Jennie er niet in slagen om deze goed te verwerken op de  0-2 6-0 waardoor de spanning terug keert in deze partij. Kansen zijn er wel degelijk voor Amarins, Larissa en  Noa maar het Corrie die goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 1-2 4-6 en daarmee de voorsprong weer weet uit te bouwen naar de 1-3. Op de 1-3 4-6 wordt de partij even stilgelegd en is het Larissa die voor behandeling aan haar pink naar de masseur gaat als blijkt dat zij niet verder kan maken Amarins en Noa de partij met zijn tweeen af. Het wordt nog een zeer zwaar bevochten eerst want het wordt uiteindelijk beslist op de 6-6.

Het is Roelie die de opslag mag verzorgen op de 1-3 6-6 en als zij er in slaagt om het perk van Amarins en Noa met lege handen achter te laten loopt het verschil op naar de 1-4. De strijd blijkt echter verre van gestreden want Amarins en Noa geven niet op en blijven knokken voor elke 2 punten en zij weten een 2de eerst uit het vuur te slepen wanneer Amarins op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-4 6-4. De spanning keert daarmee terug in de wedstrijd. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een ommekeer of doorbraak zorgen. Het onderlinge verschil loopt vervolgens terug naar de 3-4 wanneer wederom Amarins weet toe te slaan voor haar partuur ditmaal weet zij op de 2-4 6-4 de bal tot in het perk te retourneren. Het evenwicht keert niet terug in de wedstrijd want als het vizier van Noa niet op scherp staat afgesteld en de bal op de 3-4 2-6 net buiten de perklijnen beland is daar het 5de eerst voor Roelie, Corrie en Jennie. Zij geven deze voorsprong niet meer uit handen en weten zich als eerste te plaatsen voor de finale in Huizum wanneer Noa de opslag mag verzorgen op de 3-5 4-6 en zij er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven en deze buiten het perk beland.

Nadat de laatste poule wedstrijd gespeeld is kan de eindstand van deze poule worden opgemaakt. Het is Roelie Kroondijk die samen met Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra als eerste weet te eindigen met 14 punten voor en 6 punten tegen. Amarins de Groot weet samen met Larissa Smink en Noa Elzinga in totaal 11 punten voor en 7 punten tegen te verzamelen. Als laatste eindigt Rixt Fokkema met Marsha Broersma en Romy Postma met 3 punten voor en 12 punten tegen.

De tegenstand voor de formatie van Roelie moet gaan komen uit de tweede poule waarin Iris Veltman samen met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi als eerste in actie komt en zij staan in hun eerste partij van de dag tegenover de formatie van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het beloofd een mooie strijd te gaan worden want gelijk het eerste verkaatste eerst dient gelijk op de 6-6 te worden beslist. Als Louise een prachtige zitbal weet te plaatsen op het perk van Lisanne en Senne zet zij hun partuur op voorsprong. De balans keert al snel terug in deze onderlinge strijd wanneer Louise de opslag wederom mag verzorgen op de 0-1 6-2 maar als zij er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven en deze buiten het perk beland is daar de 1-1.

De strijd is er niet minder om want beide parturen halen alles uit de kast en blijven strijden voor elke 2 punten aan de telegraaf. Voor de 2de keer in 3 verkaatste eersten is daar de 6-6. Als voor de 2de keer Louise het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk beland komt de formatie van Iris op een 2-1 voorsprong. Beide parturen zijn zeer aan elkaar gewend aan het begin van deze onderlinge strijd want als Senne de bal wel vliegend weet te raken maar deze over de kwaadlijn vliegt op de 2-1 0-6 keert voor de 2de keer het evenwicht terug in deze partij. Het blijft stuivertje wisselen met het binnenhalen van de bordjes want als Louise op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 2-2 2-6 komen zij voor de 3de keer op voorsprong. Sjanet en Louise ruilen dan even van opslag om de partij naar hun hand te kunnen zetten maar als ditmaal Sjanet de opslag mag verzorgen en de bal buiten de perklijnen beland op de 2-3 6-4 keert voor de 3de keer de balans terug in de wedstrijd.

Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer gaan zorgen. Voor de 2de keer is het Louise die er in het tussenspel goed bij is en daarmee een bordje aan de telegraaf weet te hangen. Zij weet de bal voor de kaats te keren op de 3-3 4-6. De strijd is er niet minder om want Iris, Lisanne en Senne geven de strijd niet op en blijven vechten voor elke 2 punten aan de telegraaf het leid tot de 3de 6-6 van deze onderlinge strijd. Als Louise er goed bij is in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 3-4 6-6 weet zij hun 5de bordje aan de telegraaf te hangen. De strijd is dan gestreden ondanks verwoede pogingen van Iris, Lisanne en Senne om de partij te doen kantelen. Als Lisanne de bal zeer goed weet te raken maar deze over de kwaadlijn verdwijnt op de 3-5 0-6 is de eerste poule winst voor Louise, Sjanet en Gerde.

Het blijft een grijze dag met van tijd tot tijd behoorlijk wat regen in Huizum tijdens de 2024 editie van de Huizumer Cup Dag wat zeer spijtig is voor de organiserende vereniging Onderling Genoegen. In het poule systeem komt de verliezende formatie van de eerste omloop als eerste weer in actie. Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi beginnen in hun 2de partij van de dag aan de opslag tegen het partuur van Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra. De formatie van Iris komt in deze partij op voorsprong wanneer het vizier van Annet niet goed staat afgesteld en de bal buiten het perk beland op de 6-4. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te komen want het 2de te verkaatsen eerst dient op de 6-6 te worden beslist. Als Manon en Annet dan even van opslag ruilen mag Manon de opslag verzorgen op de 1-0 6-6 als zij haar opgeslagen bal buiten het perk ziet beland loopt de achterstand voor hun partuur op naar de 2-0.

De strijd is er niet minder om want voor de 2de keer is daar de 6-6 wanneer Annet ditmaal de bal zo naar het perk weet te sturen dat Lisanne en Senne deze niet weten te verwerken keert de spanning terug in de partij op de 2-1. De balans keert echter niet terug in de wedstrijd sterker nog het verschil loopt verder op wanneer Annet er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven en deze net buiten het perk beland op de 2-1 6-4. Annet, Jeska en Manon geven de strijd niet op en blijven proberen om langszij te komen zij zien  hun 2de eerst aan de telegraaf verschijnen als het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 3-1 2-6. Er zijn kansen voor Annet, Jeska en Manon om de aansluiting te herstellen maar zij zien ondanks verwoede pogingen om het tij te keren de achterstand weer oplopen naar de 4-2. Iris heeft samen met Lisanne en Senne de touwtjes stevig in handen en zij weten als eerste het 5de bordje te bereiken en daarmee op een 5-2 voorsprong te komen.

Het partuur van Annet blijft het proberen maar moeten uiteindelijk de handdoek werpen op de 5-2 6-6 als Lisanne goed onder de bal weet te stappen en de winst veilig weet te stellen met een bovenslag. Voordat de laatste poule wedstrijd los ging bleek dat het nog wel eens zeer spannend kon gaan worden er waren op dat moment al 2 parturen met een poule wedstrijd overwinning. De laatste poule wedstrijd in Huizum was een prachtig affiche op papier want de beide topformaties bij de dames stonden wederom tegenover elkaar. De formatie van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt betrad als eerste de arena om de strijd aan te gaan met Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra. Het eerste te verkaatsen eerst beloofde veel vuurwerk voor de rest van de wedstrijd want het dient gelijk op de 6-6 te worden beslist. Als Jeska vanaf de boven de bal tot voor de kaats weet te retourneren weet zij hun partuur op voorsprong te zetten.

Beide parturen zijn goed aan de wedstrijd begonnen en geven elkaar niets toe. Het is Louise die hun partuur langszij weet te brengen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 0-1 6-4. Langzaam maar zeker lijkt deze onderlinge strijd richting Annet en haar maten te kantelen wanneer Jeska hun formatie op voorsprong weet te zetten als zij de kaats weet te passeren op de 1-1 4-6. Louise, Sjanet en Gerde gaan vervolgens op jacht naar de aansluiting maar zien de achterstand oplopen wanneer ditmaal Gerde de opgeslagen bal van Manon niet goed weet te verwerken en de bal over de kwaadlijn vliegt op de 1-2 2-6. In deze onderlinge partij blijft het initiatief in handen van Annet en haar maten want door het goede opslag werk van Manon zij weet een prachtige zitbal te plaatsen op de 1-3 2-6 waardoor het verschil al is opgelopen naar 3 eersten. De strijd is er niet minder om want voor de 2de keer is daar de 6-6 aan de telegraaf kansen zij er wel degelijk voor Louise en haar maten maar wanneer Manon de kaats weet te passeren op de 1-4 6-6 is daar het 5de bordje voor hun partuur. Louise, Sjanet en Gerde blijven het proberen en weten nog een 2de eerst uit het vuur te slepen wanneer Gerde boven weet te vinden op de 1-5 6-0. De inhaalrace zal echter te laat komen want het is Manon die de winst voor hun partuur weet veilig te stellen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-5 2-6.

De laatste poule wedstrijd is gespeeld en dan kan de eindstand ook hier worden opgemaakt. Het blijkt een zeer spannende strijd te zijn geworden maar het is uiteindelijk Iris Veltman met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi die zich weten te plaatsen voor de finale in Huizum. De dames zelfs hadden er geen rekening meer mee gehouden dat ze in de finale zouden komen want ze hadden al gedouched en de gewone kleding aangedaan. Zij winnen de poule met 10 punten voor en 8 punten tegen. Voor het eerst in dit seizoen staan de beide topformaties buiten de plekken die recht geeft op minimaal een prijs. Annet de Haan wordt samen met Jeska Terpstra en Manon Scheepstra tweede in de poule met 9 punten voor en 8 punten tegen. Laatste word het partuur van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt met 9 punten voor en 9 punten tegen. De strijd om een finale plekje wordt beslist op een punt.

De finale van deze editie van de Huizumer Cup dag bij kaatsvereniging Onderling Genoegen ging onder een grijs wolkendek tussen het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra die aan de opslag zijde van het veld begonnen en de formatie van Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi. De vliegende start is er voor Iris en haar maten als zij gelijk het eerste te verkaatsen bordje weten te bemachtigen wanneer Iris zelf op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 2-6. Het partuur van Roelie probeert gelijk aan te sluiten maar zien voor de 2de keer Iris goed werk verrichten voor hun formatie als zij ditmaal de bal tot in het perk weet te retourneren op de 0-1 4-6. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te komen wanneer de spanning terug keert door het goede werk van Jennie als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 0-2 6-4. Het intiatief blijft echter bij Iris, Lisanne en Senne want zij weten de voorsprong uit te bouwen wanneer Iris de bal zo naar het perk weet te sturen dat Corrie en Jennie deze niet weten te verwerken op de 1-2 0-6.

Het is een mooie strijd waarin beide parturen zeer aan elkaar gewaagt blijken te zijn als Roelie op de goede plek staat in het tussenspel en de bal tot voor de kaats weet te retourneren op de 1-3 6-2 keert de spanning terug in deze finale. Breekpunt in deze finale blijkt de 2-3 4-4 stand aan de telegraaf te zijn als Roelie in het tussenspel voor een bal gaat om deze te keren en de discussie ontstaat of ze hem wel of niet kwijt zou zijn. Scheidsrechter J. Bergsma geeft aan dat hij eerlijk  is en daarmee komt het partuur van Roelie op de 6-4 voorsprong in dit eerst. De strijd barst volledig los in dit eerst want het dient uiteindelijk op de 6-6 te worden beslist als Senne de bal zeer goed weet te raken maar deze over de kwaadlijn vliegt komt Roelie met Corrie en Jennie langszij op de 3-3. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Als het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal te weinig snelheid mee krijgt op de 3-3 6-4 komt het partuur van Roelie op een 4-3 voorsprong. Iris, Lisanne en Senne gaan gelijk op jacht naar de aansluiting maar kunnen niet voorkomen dat Jennie hun 5de eerst aan de telegraaf weet te hangen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 4-3 6-2.

De strijd is dan gestreden en voor de 2de keer in dit seizoen weet Roelie samen met Corrie en Jennie een vrije formatie overwinning op hun naam te zetten. Het is Jennie die de winst veilig weet te stellen als zij de boven weet te vinden op de 5-3 6-0. Kaatsvereniging Onderling Genoegen stelt ook altijd een koninginne titel beschikbaar en ook dat was spannend maar het is Jennie Terpstra die tot koningin wordt uitgeroepen van deze 2024 editie van de Huizumer Cup Dag. Het was ondanks de weersomstandigheden een mooie dag in Huizum.

Uitslag Huizumer Cup Dag:

1e prijs:

Roelie Kroondijk                                Groningen

Corrie Kroondijk                                 Groningen

Jennie Terpstra                                             Mantgum

2de prijs:

Iris Veltman                                        Dronrijp

Lisanne Scharringa                           Dronrijp

Senne Idsardi                                    Dronrijp   (Bijdrage: Henk Hempenius),

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 9, 2024 06:31
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel