Driemaal scheepsrecht voor Sijbrandij, Scheepstra en Zeinstra

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 24, 2022 20:59

Driemaal scheepsrecht voor Sijbrandij, Scheepstra en Zeinstra

Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra zijn woensdag in een warm Weidum voor de derde achtereenvolgende maal winnaar geworden van de Frouljus-PC die woensdag voor de 46ste keer werd verkaatst.  Nynke Sijbrandij werd na afloop uitgeroepen tot koningin van de partij en werd daarmee de opvolger van Manon Scheepstra die voor de vijfde achtereenvolgende maal de PC wist te winnen en de achtste in totaal. Voor Marrit Zeinstra en Nynke Sijbrandij was het de derde zege. Het was bepaald geen verrassing dat de zege naar trio Nynke Sijbrandij ging van in het voor traject wist deze formatie tien van de zestien vrije formatiewedstrijden te winnen. De andere zes werden gewonnen door de grote concurrent Ils Tuinenega c.s. 

De finale bracht niet de spanning die eerder op de dag wel had plaats gevonden toen Ilse Tuinenga c.s. de tegenstander was. Aletta van Popta, Lisanna Scharringa en Senne Idsardi was de verrassende tegenstander en het jeugdige drietal kaatste frank en frij zonder enige schroom. Bij het winnende trio was de focus ook niet volop aanwezig omdat men in het achterhoofd toch wel wist dat de finale zou worden gewonnen. Na 2 om 1 was het ook zo maar gedaan met de nog aanwezige aspiraties van het jeugdige drietal. De fraaie bovenslag van Lisanna Scharringa op 4-1 en 6-6 was slechts een kleine onderbreking en via 6-2 en 6-0 werden de ontbrekende bordjes alsnog snel binnen geharkt. Op 5-2 en 6-0 sloeg Manon Scheepstra boven. 

Nee, de spanning en de partij van de dag werd gespeeld in de tweede omloop toen de grote matadors elkaar troffen. Het werd een meeslepende partij waar de stukken van afvlogen. Jammer was wel dat de arbitrage daar schril tegen af stak. Een partij waarin het zes keer zes gelijk werd en waar 21 bovenslagen werden geteld en maar zeven opslagmissers. Een partij dus van hoge kwaliteit maar dat gold niet de keurmeester en ook de dienstdoende scheidsrechter Hendrik Tolsma die op dat moment de leiding van de wedstrijd had. Op 1-1 en 6-6 ging keurmeester Joke Koldijk vreselijk de mist in door een opgeslagen bal van Nynke Sijbrandij in te geven terwijl de bal wel een handbreedte voor was. Scheidsrechter Tolsma die zeker niet meer dan een kleine vier meter van de lijn afstond deed niets en keek er alleen maar na. Een dwaling die zijn invloed niet miste. Trio Ilse Tuinenga was razend en en gelijk hadden ze. Ze werden op een grove wijze benadeeld en waren even duidelijk van slag. Met 2 om 1 voorkomen of achter komen maakt ook mentaal nogal wat uit. De verre klap van Marrit Zeinstra op 2-1 en 6-6 hielp daar ook niet bij. Na 4 om 1 deed de misser van Nynke op 4-1 en 6-6 weer hopen op betere tijden maar een van de zeldzame missers van Ilse Tuinenga op 4-2 en 6-6 was beslissend voor de partij. Het geloof in eigen kunnen was weg en dat kwam natuurlijk ook doordat trio Sijbrandij steeds meer in de partij groeide. Vooral het uitslagwerk van Scheepstra en Zeinstra maakte de weg naar de zege vrij. Op 5-2 en 6-2 sloeg Marrit Zeinstra voor de 7de keer boven. 

Feitelijk was daarmee de finale al gespeeld ondanks dat er nog twee partijen moesten worden afgewerkt. De halve finale tegen het verrassende partuur van Annet de Haan, Margriet Bakker en Jeska Terpstra kwam moeilijk op gang en duurde ondanks dat trio Sijbrandij de duidelijk boven liggende partij was toch nog ruim 55 minuten. Na spel gelijk liep Sijbrandij c.s. door naar een 5-2 en 6-6 zege. De premiewinnaar Aletta van Popta c.s. won vrij gemakkelijk van Roelie Kroondijk c.s. door teveel fouten aan de opslag. (5-4 en 6-2). 

In de strijd om de premie of niets leek de formatie van Anna-Dieuwke Dijkstra, Rixt Wijnia en Annelien Broersma de beste papieren te hebben om de finale binnen te stappen maar neits was minder waar. Het werd een spannend potje waarin achterinse Senne Idsardi de hoofdrol vertolkte met maar liefst elf fraaie bovenslagen. Na een misser van Annelien en een retourslag van dezelfde sloeg Senne tweemaal boven en op 5-5 en 6-2 kon Anna-Dieuwke de kaats niet passeren. 

Annet de Haan c.s pakte verrassend het derde geld. Tegen Serena Hovenga c.s. was het nog vrouwen en kinderen eerst (5-5 en 6-4) maar een omloop verder werd er door de formatie heel knap en goed gekaatst. De formatie van Anna-Brecht Bruinsma werd hier het slachtoffer van. Annet de Haan sloeg best op en Anne Monfils en Gerde Lycklama à Nijeholt kregen geen kans om hun stempel op de wedstrijd te drukken. Passeren van de kaats door Jeska Terpstra op 3-2 en 6-6 deed de deur op slot. Op 5-2 en 6-2 sloeg dezelfde Jeska Terpstra fraai boven.       

Cijfers Weidum. Eerste omloop: 1. Inge Jansma Dronryp, Larissa Smink Makkum en Noa Elzinga Bolsward – 2. Anna-Brecht Bruinsma Stiens, Anne Monfils Groningen en Gerde Lycklama à Nijeholt It Heidenskip 1-5 en 4-6; 3. Serena Hovenga Marsum, Mintje Meintema Dronryp en Aluca Bouma Grou – 4. Annet de Haan Sint Annaparochie, Margriet Bakker Easterlittens en Jeska Terpstra Easterein 5-5 en 4-6; 5. Wybrig Bakker Tersoal, Corrie Kroondijk Easterein en Fiera de Vries Groningen – 6. Ilse Tuinenga Franeker, Louise Krol Broeksterwâld en Sjanet Wijnia Wommels 1-5 en 6-6; 7. Anna Ennema Sexbierum, Andrea Kroes Groningen en Marije Hellinga Deinum – 8. Nynke Sijbrandij Leeuwarden, Manon Scheepstra Leeuwarden en Marrit Zeinstra Leeuwarden 1-5 en 2-6; 9. Sietske Okkema Easterein, Hiske Zeinstra Groningen en Melissa Rianne Hiemstra Leeuwarden – 10. Anna-Dieuwke Dijkstra Leeuwarden, Rixt Wijnia Wommels en Annelien Broersma Leeuwarden 2-5 en 4-6; 11. Aletta van Popta Groningen, Lisanne Scharringa Dronryp en Iris Oosterbaan Sneek – 12. Roelie Kroondijk Easterein, Amarins de Groot Mantgum en Jennie Terpstra Mantgum 5-4 en 6-2; Tweede omloop: 2. Anna-Brecht Bruinsma c.s. – 4. Annet de Haan c.s. 2-5 en 2-6; 6. Ilse Tuinenga c.s. – 8. Nynke Sijbrandij c.s. 2-5 en 2-6; 10. Anna Dieuwke Dijkstra c.s. – 11. Aletta van Popta c.s. 5-5 en 2-6; Halve finale: 4. Annet de Haan c.s. – 8. Nynke Sijbrandij c.s. 2-5 en 6-6; 11. Aletta van popta c.s. staand nummer; Finale: 11. Aletta van Popta c.s. – 8. Ilse Tuinenga c.s. 2-5 en 0-6.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 24, 2022 20:59
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel