Kransen op de “Oanrin” bij kaatsvereniging Us Keatsen voor Britt, Brecht en Noelle

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 5, 2024 23:08

Kransen op de “Oanrin” bij kaatsvereniging Us Keatsen voor Britt, Brecht en Noelle

Het is zondag 5 mei 2024 deze dag staat in het teken van het vieren van onze vrijheid door middel van bevrijdingsfestivals. De meisjes categorie was op deze grijze dag met zo nu en dan een zonnetje te gast op kaatsveld “De Oanrin” in Akkrum bij kaatsvereniging “Us Keatsen”. Ondanks dat er een stevige noord westen wind stond en de gevoelstemperatuur behoorlijk laag lag werd het een prachtige kaatsdag met veel spanning in de verkaatste eersten. Er hadden zich in totaal 49 meisjes opgegeven en zij waren door de technische commissie verdeeld over een A en B categorie. In de A categorie stonden er 4 partuur op de lijst en zij verkaatsten de wedstrijd in poule vorm, waarin de formatie met de meeste punten er vandoor zou gaan met de kransen. In de B categorie stonden er oorspronkelijk 37 meisjes op papier. Verdeeld over 13 partuur er zou dus bijgeloot moeten worden maar de technische commissie kreeg voor aanvang van deze partij een afmelding wegens ziekte waardoor er door geschoven kon worden en er in totaal 12 partuur op de lijst ontstonden.

De wedstrijdleiding was deze dag in handen van 2 clubscheidsrechters. Om klokslag 10:00 stuurden de dames opslagers de eerste ballen in de A categorie naar de perken. Elbrich Kooistra was via het lot gekoppeld aan Selma van der Wal en Jelly Hiemstra. Zij namen het in hun eerste partij van de dag op tegen de formatie van Aniek Koopmans, Lisanne Venema en Jeldau Koopmans. Het werd een van de spannendste poule wedstrijden van de dag. Beide parturen waren zeer aan elkaar gewaagt en gaven elkaar geen duimbreedte ruimte wat resulteerde in een telegraaf die met enige regelmaat de 6-6 wist aan te geven via de 1-1 blijft de balans op de 2-2 en zelfs de 3-3. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen het zijn Elbrich, Selma en Jelly die als eerste het 4de bordje aan de telegraaf weten te hangen. Zij slagen er echter niet in om de voorsprong vast te houden want de formatie van Aniek zet gelijk de achtervolging in en weet de partij in hun voordeel te kantelen via de 4-4 naar de 4-5. De strijd is verre van gestreden want het partuur van Elbrich weigert de handdoek te gooien en weet langszij komen op de 5-5 waardoor het laatste te verkaatsen eerst de beslissing moet gaan brengen wie er met de winst vandoor zal gaan. In het laatste zeer zwaar bevochten eerst verschijnt uiteindelijk de volle telegraaf de 5-5 6-6. Als Selma goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden stelt zij de eerste winst in de poule veilig.

De formatie van Hester Torensma, Marije Bokma en Gerbrich Koster gaat op deze eerste lijst de strijd aan met Britt Joustra, Brecht Renema en Noelle Hiddinga. Het eerste verkaatste bordje komt in handen van de Hester en haar maten zij kennen dus een bliksem start. Het beloofd een mooie wedstrijd te gaan worden want al snel daarna weet Britt samen met Brecht en Noelle aan te sluiten op de 1-1. Er wordt fel gestreden om elke 2 punten aan de telegraaf. In deze partij verschijnt er maar liefst 3x de 6-6 aan de telegraaf. Via de 1-2 weet Britt met haar maten langzaam maar zeker de touwtjes in handen te nemen en uit te lopen naar de 1-3. De formatie van Hester haalt echter alles uit de kast om de achterstand te verkleinen. Het krachtsverschil lijkt deze partij te groot want het partuur van Britt weet op de belangrijke momenten toe te slaan waardoor het verschil oploopt via de 1-4 naar de 1-5. Hester, Marije en Gerbrich blijven het proberen maar moeten uiteindelijk de handdoek gooien op de 1-5 2-6 als Noelle op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op 1-5 2-6.

Zo zijn de eerste punten in de poule verdeeld. Na een kleine pauze gaan de parturen voor de 2de keer met elkaar. In het poule regelement staat dat de formatie die de eerste poule wedstrijd heeft gewonnen de strijd aan gaat met de formatie die de eerste poule wedstrijd heeft verloren. De formatie van Elbrich Kooistra, Selma van der Wal en Jelly Hiemstra staan in hun 2de wedstrijd tegenover Hester Torensma, Marije Bokma en Gerbrich Koster staan. De vliegende start is hier voor Hester en haar maten want zij weten na het eerste bordje aan de telegraaf de voorsprong langzaam maar zeker uit te bouwen via de 0-2 naar de 0-3. Elbrich en haar maten proberen vervolgens grip op de wedstrijd te krijgen en het tij weer te keren in hun voordeel maar zij moeten ondanks verwoede pogingen en kansen wachten tot aan de 0-4 voordat zij eindelijk hun eerste bordje aan de telegraaf weten te hangen. Hester, Marije en Gerbrich laten de voorsprong echter niet meer uit handen glippen en weten hun eerste overwinning te boeken op de 1-5 0-6 door het goede opslag werk van Gerbrich als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen. De spanning zat hem in de onderlinge confrontatie tussen de aan de opslag beginnende Aniek Koopmans, Lisanne Venema en Jeldau Koopmans en het partuur van Britt Joustra, Brecht Renema en Noelle Hiddinga. Het is een mooie strijd want ook hier verschijnt met regelmaat de 6-6 en geven ze elkaar aan het begin van de partij weinig toe via de 1-1 blijft het evenwicht in de partij tot aan de 2-2. Even lijkt het erop dat Aniek en haar maten de wedstrijd naar zich toe gingen trekken wanneer zij op een 3-2 voorsprong weten te komen. Niet bleek minder waar want Britt zet met Brecht en Noelle de achtervolging in en slaagt er in om langszij te komen op de 3-3. Het zevende eerst kan wel eens in een partij voor een doorbraak gaan zorgen. Het zijn Britt, Brecht en Noelle die het weten te bemachtigen en vervolgens via de 3-4 uit weten te lopen naar de 3-5. Het partuur van Aniek weigert echter de handdoek te gooien en weet nog een 4de bordje uit het vuur te slepen. De spanning keert daardoor terug in deze onderlinge strijd. Het partuur van Britt laat de winst echter niet meer uit handen glippen en zij weet zelf met haar opslag het perk van Lisanne en Jeldau tot een kwaadslag te dwingen op de 4-5 2-6 en daardoor de winst veilig te stellen.

In een tussenstand op weg naar de laatste poule wedstrijd blijkt dat er nog van alles mogelijk is want er zijn 2 parturen met 8 punten, een met 9 en een met 14 punten. Iedereen kan er dus als nog met de krans vandoor gaan. Het zal op de laatste poule wedstrijden aan gaan komen. Voor de laatste keer deze dag betreed Elbrich Kooistra samen met Selma van der Wal en Jelly Hiemstra de arena om de strijd aan te gaan met Britt Joustra, Brecht Renema en Noelle Hiddinga. Het eerste verkaatste bordje aan de telegraaf komt in handen van de formatie van Britt. Zij kennen een goede start in deze onderlinge strijd want via de 0-2 loopt het verschil op naar de 0-3. Nadat de volgende twee verkaatste eersten gelijkmatig worden verdeeld staat er nog steeds een verschil van 3 eersten op de telegraaf de 1-4. Elbrich en haar maten halen nog een keer alles uit de kast en weten nog een 2de en 3de eerst binnen te slepen voordat zij de handdoek moesten gooien op de 3-5 4-6 als Selma er niet in slaagt om de kaats te passeren. In de laatste poule wedstrijd van deze dag werd eveneens alles uit de kast gehaald en was het de op een na spannendste strijd van de dag in de A klas. Het partuur van Aniek Koopmans, Lisanne en Jeldau gaat de strijd aan met het partuur van Hester Torensma, Marije Bokma en Gerbrich Koster. Er staat nog wel het een en ander op het spel want de formaties staan zo dichtbij elkaar dat elk eerst beslissend kan zijn voor wel of geen prijs. Het eerste verkaatste eerst is voor Aniek en haar maten en zij gaan daarmee goed van start. Als Hester en haar maten even geen grip op de wedstrijd kunnen krijgen loopt het verschil op naar de 2-0. Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd als nog op gang te komen want via de 2-1 keert de spanning terug en keert ook de balans terug op de 2-2. De touwtjes blijven echter in handen van Aniek en haar maten want zij slagen er voor de tweede keer in om een gaatje te slaan via de 3-2 naar de 4-2. Zij lijken daarmee de touwtjes stevig in handen te hebben maar het partuur van Hester knokt zich terug in de wedstrijd via de 4-3 naar de 4-4. Even lijkt het partuur van Aniek als nog toe te slaan als zij het vijfde bordje weten te bemachtigen op de 4-4 6-6.  De strijd blijft zeer spannend en is nog lang niet beslist. Hester, Marije en Gerbrich weten eveneens het 5de bordje te bereiken waardoor de beslissing valt in het laatste te verkaatsen eerst. Als Marije de bal boven slaat op de 5-5 2-6 blijkt dat een hele belangrijke overwinning voor hun partuur te zijn.

Nadat alle poule wedstrijden zijn gespeeld kunnen alle voor en tegen eersten worden opgeteld om te bepalen wie er deze dag met de kransen vandoor zullen gaan. Het zijn uiteindelijk Britt Joustra, Brecht Renema en Noelle Hiddinga met 21 punten voor en 8 punten tegen. Een tweede prijs was er voor Hester Torensma, Marije Bokma en Gerbrich Koster met 15 punten voor en 12 punten tegen. Kaatsvereniging Us Keatsen stelde zelfs een 3de prijs beschikbaar die uiteindelijk ging naar Aniek Koopmans, Lisanne Venema en Jeldau Koopmans met 14 punten voor en 18 punten tegen. Laatste werd Elbrich Kooistra, Selma van der Wal en Jelly Hiemstra met 11 punten voor en 17 punten tegen.

Uitslag A Klas in Akkrum:

1e prijs:

Britt Joustra                Lollum

Brecht Renema          Gaastmeer

Noelle Hiddinga          Sint Annparochie

2de prijs:

Hester Torensma        Oosternijkerk

Marije Bokma                        Stiens

Gerbrich Koster          Tzum

3de prijs:

Aniek Koopmans        Witmarsum

Lisanne Venema        Lollum

Jeldau Koopmans      Lollum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 5, 2024 23:08
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel