Juniorenkaatsers ontevreden over experiment met kortere partijen

Geert van Tuinen
By Geert van Tuinen juni 6, 2023 17:40

Juniorenkaatsers ontevreden over experiment met kortere partijen

Jonge kaatsers komen in opstand tegen experimenten van de KNKB. Om hun actie kracht bij te zetten, hadden ze voorgenomen om vrijdag niet te spelen in Bolsward. De KNKB wil nu met de kaatsers in gesprek.
Vanwege teruglopende ledentallen probeert de KNKB het kaatsen aantrekkelijker te maken. Daarom wordt er geëxperimenteerd met snellere wedstrijden en dat experiment wordt uitgevoerd bij de juniorenkaatsers.
Die vinden het echter helemaal niets. Kaatsverslaggever Geert van Tuinen legt uit wat er aan de hand is in de kaatswereld.
Wat houdt het experiment precies in?
“Er is op de Algemene Ledenvergadering (ALV) een presentatie geweest over vernieuwing in de kaatssport. Aanjager van deze actie is Jan Bles, kaatsliefhebber uit Wergea. Een aantal werkgroepen hield zich bezig met mogelijke vernieuwing in de kaatssport op diverse gebieden. Op zich prima, want het kaatsen kan wel een duwtje in de rug hebben, nu de ledenaantallen al een aantal jaar flink omlaaggaan.
Bij de presentatie van die werkgroepen zijn experimenten aangekondigd en dit experiment bij de junioren is het eerste. De gedachte is dat het kaatsen, zeker voor die categorie, sneller moet. Dat een kaatspartij in een ‘dagdeel’ kan worden gespeeld.
De partijen zijn zo snel uit dat er kaatsers zijn die amper op het veld hebben gestaan.
Kaatsverslaggever Geert van Tuinen
Dus is er bedacht dat er kortere eersten gekaatst moeten worden. Niet meer 2, 4, 6, eerst. Maar 2, 4, eerst. Op de juniorenpartij van 19 mei in Makkum is er voor de eerste keer zo gekaatst. En toen kwamen de protesten. “
Wat zijn de grootste klachten?
“Dat er veel minder gekaatst wordt en dat partijen zo snel uit zijn, dat er kaatsers zijn die amper op het veld hebben gestaan. “We zitten langer in de auto dan we op het veld staan”, is een uitspraak die is gedaan.
Bovendien heeft de maatregel te veel impact op het oorspronkelijke kaatsspel, zo vinden sommige mensen. Als een voorbest opslager even de draad kwijt is, dan is hij ook zomaar een eerst kwijt. De tweede opslager komt op deze manier ook veel minder aan de beurt. En daar zijn veel mensen niet positief over. “
Wat betekent dat voor die partij in Bolsward voor aanstaande vrijdag?
“De KNKB heeft laten weten dat de partij van vrijdag gewoon doorgaat onder de nieuwe regels. Daarna zal in de kantine van KV Bolsward een vergadering zijn over ervaringen met het experiment. Op basis van deze bevindingen wordt het experiment op inhoud besproken en mogelijke aanpassingen voor de komende wedstrijden doorgevoerd.
De kaatsvereniging van Bolsward is het zat. Ze verwijten de KNKB een slechte communicatie en zijn het ook niet eens met dit experiment.
Geert van Tuinen over de partij in Bolsward
Dinsdagmiddag waren er nog maar zes aanmeldingen voor de wedstrijd in Bolsward. De inschrijving is verlengd tot woensdag 18.00 uur. De KNKB hoopt dat de wedstrijd gewoon doorgaat.
De kaatsvereniging van Bolsward is het zat is. Ze verwijten de KNKB een slechte communicatie en zijn het ook niet eens met dit experiment. Zij hebben het besluit genomen dat de partij niet georganiseerd zal worden als er niet minimaal acht parturen op de lijst komen. De boel staat dus behoorlijk op scherp.”
Wat zegt de KNKB hierover?
“De KNKB is nu druk bezig om de zaak op te lossen. Er is vorige week een eerste evaluatie geweest. Daar was ook een delegatie van de juniorenkaatsers bij aanwezig. Toen is er waarschijnlijk niet zoveel harde kritiek geuit, want KNKB-voorzitter Coos Veltman had het idee dat ze verder konden met dit experiment. Nu ligt de zaak dus toch scherper en wil de KNKB uitzoeken wat nu precies de argumenten zijn voor dit protest.”
Staan er nog meer experimenten op de planning?
“Ja, daar mag je wel van uitgaan. Er wordt op een breed gebied nagedacht over veranderingen in de kaatssport. En om te voorkomen dat al die veranderingen reglementair voorgelegd moeten worden aan de ALV van de KNKB, worden al die nieuwe zaken gepresenteerd als experimenten. En, zo is de gedachte, een experiment kan mislukken. Dan wordt het aangepast.
Geert van Tuinen
By Geert van Tuinen juni 6, 2023 17:40
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel