De Sterke Earm wint overtuigend in Mantgum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 8, 2020 17:28

De Sterke Earm wint overtuigend in Mantgum

Kaatsvereniging De Sterke Earm uit Goningen scoorde zaterdag in Mantgum een onvervalste hattrick op de 17de editie van de Jong Famme partij. Een junioren partij voor dames tot 21 jaar. Anne Monfils, Hiske Zeinstra en Aletta van Popta waren zaterdag het meest complete partuur en lieten in de finale Makkum met Kim Dijkstra, Larissa Smink en Anouk Smink op een spel staan.  In de braadpan van Mantgum was Groningen met de uitblinkende Anne Monfils een maatje te groot voor het uitgebluste Makkum dat tot de finale een prima indruk had gemaakt.

Zowel aan de opslag en in het perk deed Makkum prima zaken maar na een spel was duidelijk dat de uitputtende strijd tegen favoriet Wommels littekens had achter gelaten. Zowel aan de opslag als in het perk had Makkum meer dan een jas uit gedaan. Kwam nog bij dat Groningen een partij minder had gekaatst en in de omstandigheden die er zaterdag in Mantgum heersten was dat gewoon van doorslaggevende betekenis. De snee was er bij Makkum uit en via driemaal 6-2 huppelde Groningen naar een snelle 3-0 voorsprong. Een te ver opgeslagen bal van Anne Monfils op 3-0 en 2-6 gaf Makkum enige hoop op betere tijden maar Groningen liep via alweer 6-2 uit naar 4 om 1. 

De fraaie bovenslag van Larissa Smink op 4-1 en 6-6 deed hopen op meer maar op 4-2 en 6-6 liet Anne Monfils het niet zo ver komen en sloeg ook vorstelijk boven. Op 5-2 en 6-2 besliste Anne Monfils de partij met een zitbal. Het was haar eerste maar wel een belangrijke.

Over de vier gespeelde partijen kreeg Groningen maar zeven eersten tegen. Workum (5-2 en 6-6), Mantgum (5-2 en 6-0), Easterein (5-1 en 6-4) en tenslotte Makkum (5-2 en 6-2).

Premiewinnaar Makkum moest er aanzienlijk meer voor doen. Marsum bleef staan op 5-4 en 6-2. Grou dat een zware partij in de benen had kwam niet verder dan 5-2 en 6-0. Via een staand nummer wachtte in de halve finale het zwaar favoriete partuur van Wommels (Rixt Wijnia, Sjanet Wijnia en Martzen Deinum). Het werd niet de strijd die er van verwacht had mogen worden. Wommels was lang niet bij de les en Makkum kaatste een keurige partij met maar weinig fouten. Makkum liep ook uit naar een 5-2 voorsprong maar kon het niet afmaken.

Via 6-4 en tweemaal 6-6 wist Wommels de laatste strohalm te grijpen. Sjanet Wijnia anders de motor van het partuur was ziek van vakantie terug gekomen en dat scheelt een slok op een borrel. Dat Wommels uiteindelijk op 5-5 en 6-2 via een beslissing van de keurmeester moest verliezen lag niet aan de beslissing van de keurmeester maar aan eigen opzichtig falen en Makkum is er niet naar om deze cadeautjes niet uit te pakken.

Uit een lijst van 17 parturen was  de kleine premie voor datzelfde Wommels dat op weg naar de prijzen achtereenvolgens moest af rekenen met o.m. Jirnsum (5-3 en 6-0) en Sexbierum-Pietersbierum (5-1 en 6-2). Makkum was in de halve finale een brug te ver.

Het was zaterdag in Mantgum de 17de editie van de Jong Famme Partij. Een partij die al om 9 uur morgens was gestart. Dat was maar goed ook want tijdens de middag uren was het bloed heet op het kaatsveld. Voor de bezoekers was het een beproeving maar dat gold zeer zeker voor de sporters.  

Cijfers Mantgum: Eerste omloop: 1. Bolsward – 2. Minnertsga 4-5 en 2-6; 3. Easterein – 4. Berltsum 5-0 en 6-0; 5. Ried – 6. Ee 3-5 en 4-6; 7. Dronryp – 8. Mantgum 1-5 en 2-6; 9. Workum – 10. Groningen 2-5 en 6-6; 11. Grou – 12. Goënga 5-5 en 6-6 (Grou wint); 13. Makkum – 14. Marsum 5-4 en 6-2; 15. Jirnsum – 16. Wommels 3-5 en 0-6; 17. Sexbierum-Pietersbierum staand nummer;  Tweede omloop:  17. Sexbierum-Pietersbierum – 2. Minnertsga 5-1 en 6-2; 3, Easterein – 6. Ee 5-1 en 6-2; 8. Mantgum – 10. Groningen 2-5 en 0-6; 11. Grou – 13. Makkum 2-5 en 0-6; 16. Wommels staand nummer; Derde omloop: 16. Wommels – 17. Sexbierum-Pietersbierum 5-1 en 6-2; 3. Easterein – 10. Groningen 1-5 en 4-6; 13. Makkum staand nummer; Halve finale: 13. Makkum – 16. Wommels 5-5 en 6-2; 10. Groningen staand nummer; Finale: 10. Groningen – 13. Makkum 5-2 en 6-2.   

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 8, 2020 17:28
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel