Partuur Menno van Zwieten wint ouverture kaatsseizoen 2020

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2020 18:21

Partuur Menno van Zwieten wint ouverture kaatsseizoen 2020

Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar behaalden zaterdag in Morra de zege door in de finale de formatie van Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar op 5-1 en 6-6 het bos in te sturen. Het was voor de debuterende formatie een vrij simpele overwinning. Partuur Jelte Pieter Dijkstra was al dik tevreden met de behaalde finale maakte wel punten maar bij kaatsen gaat om de eersten en daarin was de formatie Van Zwieten veel slagvaardiger.  Na eersten gelijk werden de bordjes in hoog tempo bijeen geraapt. Driemaal gebeurde dat op 6-4 en tweemaal op 6-2 en het laatste eerst kwam tot stand op 5-1 en 6-6 met een misser van Pieter Jan Leijenaar die op een mooi debuut kan terug zien maar in de finale geen potten meer kon breken. De veertien missers van Jelte Pieter en Pieter Jan eerlijk verdeeld deed hun feitelijk de das om. Na eersten gelijk was het nooit echt partij.

Trio Van Zwieten zat mooi in de lijst en een simpele zege op Remmelt Douma c.s. (5-3 en 6-0) leek de confrontatie in de halve finale tegen Gert-Anne van der Bos een leuke pot te worden maar na de misser van Steenstra op 6-6 in het eerste eerst liep de formatie van Van der Bos constant achter de feiten aan. Hiemstra sloeg stevig van zich af (acht bovenslagen) en daardoor kon de anders sterke opslag van trio Van der Bos geen vat op de partij krijgen. Steenstra was in minder goede doen en na eersten gelijk liep Van Zwieten c.s. uit na 3 om 2 en later 4 om 3. Van der Bos c.s. hing aan het elastiek maar doordat Triemstra op 4-3 en 6-0 de kaats niet kon passeren was dat het laatste breekpunt in de partij. Op 5-3 en 6-2 mikte Tjisse Steenstra de bal buiten het speelveld.

Premiewinnaar Jelte Pieter Dijkstra c.s. kwam dan wel in de eerste omlop tegen Auke Boomsma, Gabe Jan van Pota en Laas Pieter van Straten met 3-0 achter maar daarna was het de falende opslag van Auke Boomsma die de deur na de zege open zette. De bovenslag van Hendrik Jan van der Velde op 3-2 en 6-6 zorgde voor de definitieve ommekeer. Op 5-4 en 6-6 miste Boomsma voor negende keer het perk. In deze partij sloeg Pieter Jan Leijenaar 10 ballen over de boven.

In de strijd om de premie of niets was Haije Jan Nicolay, vervanger van Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga de tegenstander. Bij 3 om 1 en 6-6 leek het nog partij te worden maar niet passeren van de kaats door Tsjerk Elsinga betekende op naar de douches. Op 5-1 en 6-0 plaatste Pieter Jan Leijenaar een zitbal.

Trio Van der Bos zat zwaar in de lijst. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra hadden kansen op meer maar lieten op 4-3 en 2-6 voorsprong alsnog uit de handen glippen. De misser van Kingma op 4-3 en 6-6 was dodelijk. Op 5-4 en 6-6 sloeg Steenstra de kaats voorbij.

Een omloop verder was het ook al alle hens aan dek. Marten Bergsma, Allard Hoekstra (vervanger van Dylan Drent) en Hendrik Kootstra waren tot 4 om 3 zeker kansrijk maar de retour bal van Steenstra op 4-3 en 6-4 was de opmaat naar nog meer en op 5-3 en 6-0 sloeg Triemstra de kaats voorbij.

Kaatsvereniging Warber Bliuwe uit Morra had het geweldig voor elkaar. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Een voorbeeld voor verenigingen die de partij voortijdig terug gevenen hebben en voor verenigingen die misschien nu wel in de ontstane gaten willen springen. Wie in Morra was weet nu wel dat er een zee van kansen is om de kaatssport nog een flinke lift te geven. Alleen je moet het wel willen!

Cijfers Morra: 1. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 4-5 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Allard Hoekstra (voor Dylan Drent) en Hendrik Kootstra – 4. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 5-3 en 6-2; 5. Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten – 6. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 6-6; 7. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra – 8. Haije Jan Nicolay (vervanger van Johannes van der Veen), Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga 4-5 en 0-6; 9. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa – 10. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 0-6. Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-0; 6. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 8. Haije Jan Nicolay c.s. 5-1 en 6-0; 10. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Menno van Zwieten c.s. – 2. Gert –Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-2; 6. Jelte Pieter Dijkstra c.s. staand nummer; Finale: 6. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 10. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 6-6.      

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2020 18:21
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel