Tjisse Steenstra maakt het verschil in Arum

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 28, 2024 20:15

Tjisse Steenstra maakt het verschil in Arum

Het is dit seizoen een terug kerend verschijnsel op de Fries kaatsvelden. Kaatskoning Tjisse Steenstra heeft al zo vaak de partij voor zijn maten Menno van Zwieten en Gabe Jan van Popta uit het vuur moeten slepen en in Arum op de generale voor de komende PC was het al niet anders. De finale in Arum was een van de weinige hoogtepunten. Voor trio Menno van Zwieten was het de zoveelste finale dit jaar en voor de tegenstander trio Gert-Anne van der Bos was het pas de eerste het seizoen. Daarin liet de geroutineerde formatie zien dat het niet allemaal kommer en kwel is dit seizoen. Tegen het favoriete partuur Van Zwieten werd een prima partij gekaatst en waarbij er zeker kansen waren voor de zege. Van der Bos sloeg sterk op en Triemstra liet zien dat leeftijd bij hem niet veel uitmaakt. Met zijn soepele slag deelde hij nog venijnige prikken uit. Het enige min puntje was het spel van achterinse Erwin Zijlstra die ook nu weer teveel steken liet vallen en om te winnen moet daar nog een stapje bij. In het perk liet Zijlstra mooie dingen zien maar op 4-3 en 6-4 had hij zijn formatie een geweldige stap kunnen zetten als hij de bal voorbij de kaats bij de middenlijn had weten te plaatsen. Daarin verzaakte hij en Tjisse Steenstra pakt dit niet meer verwachte cadeautje graag uit. Bij twee spel gelijk was het duidelijk dat de oranje brigade de vogel over het nest had laten vliegen. Na het geringe verlies in Minnertsga was dit toch een kleine tegenvaller omdat zowel Van Zwieten als Van Popta niet bepaald uitblonken en Van Zwieten noch al wat bovenslagen moest toestaan aan zowel Triemstra als Zijlstra. Daar staat tegenover dat de opslag van Zijlstra onvoldoende was en Van Popta met zes verre klappen daar bovenmatig van profiteerde. Maar dat de PC een gelopen koers is is ook na Arum nog een open vraag. Veel zal van de loting afhangen.

Van Zwieten c.s. bereikte vrij eenvoudig de finale. Auke Boomsma c.s. hadden meer tijd nodig voor uit- en omkleden dan de tijd die zij doorbrachten op het kaatsveld. (5-0 en 6-0). Het verrassende trio André van Dellen had na de stunt tegen Marten Bergsma c.s. geen power meer om Van Zwieten c.s. te pijnigen en verloren op 5-3 en 6-0.

De halve finale tegen Paul Dijkstra c.s. bleef tot 2-1 en 6-6 een beetje onderhoudend maar de zitbal van Van Zwieten deed de kansen alras slinken. Toen hij dat kuntsje op 3-1 en 6-6 nog maar eens herhalde spoede men zich naar de eindstreep. (5-2 en 6-2).

Premiewinnaar Gert-Anne van der Bos moest diep gaan om trio Haije jan Nicolay een pootje te lichten. Na 5-2 leek het een gelopen koers maar te veel missers aan de stuit deed de formatie bijna de das om. Doordat de scheidsrechter daarna ook nog een handje wilde toesteken dreigde een vroege uitschakeling maar gelukkig voor hen miste Haije Jan op 5-5 en 6-6.

In de strijd om de premie of niets tegen Bauke Triemstra c.s. deed laatst genoemd partuur zich zelf de das om door malaise aan de opslag. Zowel Triemstra asl Scheepstra waren na het succes tegen Steven Koster c.s. de weg helemaal kwijt en verloren op 5-2 en 6-2.

Het derde geld was voor Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra na een vlotte zege op het partuur van Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma. (5-3 en 6-4).

Cijfers Arum. Eerste omloop: 1. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra – 2. Auke Boomsma, Jelmer Miedema en Jan bandstra 5-0 en 6-0; 3. Marten Bergsma, Jorn-Lars van Beem en Hendrik Kootstra – 4. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Thomas Dijkstra 4-5 en 4-6; 5. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma – 6. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra 4-5 en 2-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 8. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar 5-5 en 6-6 (Van der Bos wint); 9. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma – 10. Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra 3-5 en 4-6; Tweede omloop: 1. Menno van Zwieten c.s. – 4. André van Dellen c.s. 5-3 en 6-0; 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 2-6; 10. Paul Dijkstra c.s. staand nummer; Halve finale: 1. Menno van Zwieten c.s. – 10. Paul Dijkstra c.s. 5-2 en 6-2; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Menno van Zwieten c.s. 4-5 en 2-6.                    

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 28, 2024 20:15
Schrijf een reactie

Geen Reacties

Nog Geen Reacties!

Laat me Je vertellen een triest verhaal ! Er zijn nog geen reacties, maar U kunt de eerste zijn om een reactie op dit artikel.

Schrijf een reactie
Bekijk opmerkingen

Schrijf een reactie

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • ....

    ....

    Lisanne Venema was niet aanwezig, Suzanna Allema kaatste in haar plaats. 1ste prijs herkansing

    Bekijk Artikel
  • Jasper

    Jasper

    Dat het verslag "drupt" van voorkeur door de verslaggever is wel duidelijk! Oranje brigade dit en oranje brigade dat! Objectief…

    Bekijk Artikel
  • JN

    JN

    Prijswinnaars kunnen een foto bestellen via jgbuitenga@gmail.com

    Bekijk Artikel

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel