Tjisse Steenstra evenaart record Lammert Scheltes Hilarides en Tunno Schurer op boeiende PC

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 31, 2024 21:40

Tjisse Steenstra evenaart record Lammert Scheltes Hilarides en Tunno Schurer op boeiende PC

Op een bomvol Sjûkelân maakte Tjisse Steenstra zijn droom waar door voor de derde achtereenvolgende maal de PC te winnen en bovendien telkens te worden verkozen als koning van de partij. Dat was in de lange gescheidenis van de PC alleen gelukt aan Lammert Scheltes Hilarides en Tunno Schurer. Het drievoudig koningschap van Hilarides was niet zo bijzonder omdat de overlevering leert dat het gekochte titels waren. Tunno Schurer en nu dus Tjisse Steenstra verdienden dat op eigen kracht.

In een verre van spannende finale was het weer Tjisse Steenstra die zijn maten Menno van Zwieten en Gabe-Jan van Popta door de moeilijke partijen heen loodste. Van Zwieten had moeite met de spanning en dat gold in zekere mate ook voor Van Popta. In de finale tegen Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma konden ze nu wel een tandje bijzetten. De finale ondervond veel hinder van de zon. Vooral de perkspelers gokten vaker dan hyn lief was op de opgeslagen ballen. Nee de finale was geen schim van de strijd in de halve finale tussen de grote tenoren Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Maar goed in de finale ging de strijd tot spel gelijk op en daarna demareerde trio Menno van Zwieten onder de impulsen van Steenstra. Daarbij was het reeds driemaal zes gelijk geweest. Via een tussensprint van tweemaal 6-2 werd de marge door van Zwieten snel vergroot. Via een zitbal van Steenstra op 4-2 en 6-6 leek het einde in zicht zeker toen de telegraaf 5-2 en 4-4 aan wees met twee kleine kaatsen maar een prima zitbal van Koster en niet passeren van Van Popta maakte 5 om 3. Het werd zelfs 5 om 4 met een zitbal van Koster op 5-3 en 6-6.  Maar daarmee was de koek wel op voor Steven Koster c.s. Zowel De Boer alsmede Rick Minnesma konden niet meer hun stempel op de partij drukken en Steenstra etaleerde in deze periode zijn groot meesterschap. Het was echter opslager Steven Koster die op 5-4 en 6-4 de partij in het slot gooide.

Na twee simpele zeges van 5-0 en 5-1 was de halev finale tegen trio Gert-Anne van der Bos van een geheel ander kaliber. Er werd gestreden met het mes tussen de tanden. Opslager Van der Bos was in grootse vorm en etaleerde dat met acht fraaie zitballen waarvan tweemaal op 6-6.Bovendien kwam alleen Gabe Jan van Popta tot maar twee rake klappen. Trio Van der Bos kwam op een 4-2 voorsprong maar moest lijdzaam toezien dat onder leiding van Steenstra de zaak op 4-3 en 4-6 weer gelijk werd getrokken. Voia een vlot eerst (6-0) kwam Van der Bos weer op voorsprong en de zege lag op 5-4 en 6-6 voor het grijpen met een dikke kaats bij de bovenlijn. Spijtig genoeg viel de opgeslagen bal van Van der Bos een tiental centimeters buiten de perklijn. De spanning droop van de partij af en trio Van der Bos kwam op 5-5 en 6-4 op matchpoint door een verre klap van Zijlstra op 5-5 en 4-4. Van der Bos miste en vervolgens sloeg Steenstra en niet al te dikke kaats die door de weer prima kaatsende Zijlstra nipt niet voorbij kon worden geslagen. Het was zondermeer de partij van de dag waarian de verliezer trio Van der Bos meer punten had dan de winnaar. 70 om 66.

Premiewinnaar Steven Koster c.s. moeste tegen Remmelt Bouma, Hans Wassenaar en Kevin Jordi Hiemstra dierct stevig aan de bak. De ingevallen Hans Wassenaar voor Allard Hoekstra trok stevig van leer en was geen bal vertrouwd in het voorperk getuige zijn acht vorstelijke klappen. Na twee spel gelijk moest hij toch buigen voor de ontketende Rick Minnemsa die een prive oorlogje voerde met Hans Wassenaar en op punten zou winnen. (5-4 en 6-2). Daarna werden de formaties van André van Dellen en die van Jelle Attema c.s. eenvoudig aan de kant gezet. Beide malen werd het 5-2 en 6-6.

De oranje brigade kende een veel zwaarder trajekt. Paul Dijkstra c.s. stribbelde lang tegen maar op 5-2 en 6-4 viel ook hier de laatste slag. Indrukwekkend was de zege op een van de favorieten Marten Bergsma c.s. Tegen het opslaggeweld van Gert-Anne van der Bos was geen kruit gewassen. Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra bogen het hoofd en sloegen vaak in het luchtledige. Komt nog bij dat opslager Bergsma wel betere PC’s heeft gekend. Op 5-0 en 6-6 plaatset Van der Bos zijn zevende zitbal waar drie missers tegenover stonden. Achterinse Erwin Zijlstra speelde weer een foutloze partij met geen missers aan de stuit en ook niet in het perk. Bovendien mepte hij net als zijn maat Taeke Triemstra vele ballen over de bovenlijn.

Kleine premiewinnaar Jelle Attema c.s. deed prima zaken door achtereenvolgens Bauke Triemstra c.s. 5-4 en 6-4 en Haije Jan Nicolay c.s. met 5-5 en 6-4 naar huis te sturen. Alle drie toonden prima mee te kunnen in de hoofdklasse.      

Uitslag: 1. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra (koning); 2. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra; 3. Jelle Attema, Hendrik Bouwhuis en Stefan van der Meer.

Cijfers 171ste PC. Eerste omloop: 1. Gerard de Vries, Jeroen de Boer en Klaas Pier Folkertsma – 2. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Thomas Dijkstra 4-5 en 2-6;  3. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma – 4. Remmelt Bouma, Hans Wassenaar en Kevin Jordi Hiemstra 5-4 en 6-2; 5. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar – 6. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma 5-3 en 6-2; 7. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra – 8. Jelle Attema, Hendrik Bouwhuis en Stefan van der Meer 4-5 en 4-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 10. Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra  5-2 en 6-4; 11. Jorrit Nanninga, Mark Minnesma en Brent Timmerman – 12. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra 3-5 en 0-6; 13. Youri de Groot, Pieter van der Schoot en Sybren Poelsma – 14. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Tjisse Steenstra 0-5 en 4-6; 15. Auke Boomsma, Jelmer Miedema en Jan Bandstra – 16. Peter van Zuiden, Jelle Cnossen en Willem Heeringa 5-5 en 4-6; Tweede omloop: 2. André van Dellen c.s. – 3. Steven Koster c.s. 2-5 en 6-6; 5. Haije Jan Nicolay c.s. – 8. Jelle Attema c.s. 5-5 en 4-6; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. – 12. Marten Bergsma c.s 5-0 en 6-6; 14. Menno van Zwieten c.s. – 16. Peter van Zuiden c.s. 5-1 en 6-0; Halve finale: 3. Steven Koster c.s – 8. Jelle Attema c.s. 5-2 en 6-6; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. – 14. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-6 (Meno van Zwieten wint); Finale: 3. Steven Koster c.s. – 14. Menno van Zwieten c.s. 4-5 en 4-6.

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 31, 2024 21:40
Schrijf een reactie

Geen Reacties

Nog Geen Reacties!

Laat me Je vertellen een triest verhaal ! Er zijn nog geen reacties, maar U kunt de eerste zijn om een reactie op dit artikel.

Schrijf een reactie
Bekijk opmerkingen

Schrijf een reactie

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • ....

    ....

    Lisanne Venema was niet aanwezig, Suzanna Allema kaatste in haar plaats. 1ste prijs herkansing

    Bekijk Artikel
  • Jasper

    Jasper

    Dat het verslag "drupt" van voorkeur door de verslaggever is wel duidelijk! Oranje brigade dit en oranje brigade dat! Objectief…

    Bekijk Artikel
  • JN

    JN

    Prijswinnaars kunnen een foto bestellen via jgbuitenga@gmail.com

    Bekijk Artikel

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel