Sjanet Wijnia: driemaal aaneen koningin

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 17, 2024 10:35

Sjanet Wijnia: driemaal aaneen koningin

Kaatsvereniging “Het Noorden” in Sint Jacobiparochie organiseert traditioneel getrouw tijdens hun kermis week altijd een vrije formatie wedstrijd waar zowel de dames als heren hoofdklas in actie komen. Dit keer reisden de dames en heren op zondag 16 juni 2024 richting sportcomplex “De Fijfskaar”. Het werd een herfstachtige dag met afgewisseld zon en regen en harde wind. De regen kwam zo nu en dan met extreem grote hoeveelheden van boven. De weersomstandigheden hadden wel degelijk invloed op de wedstrijden. Onder leiding van de heren J. Sieperda (bij de heren) en L. Bierma (bij de dames) werd om klokslag 11:00 het startsein gegeven. Bij de dames werd er gespeeld volgens het poule systeem want er stonden 6 partuur op de lijst. Bij de heren waren er in totaal 10 vrije formaties die met elkaar de strijd aan gingen om de fel begeerde kransen. De dag begon nog onder goede omstandigheden. Nadat voorzitter de dag had geopend kon de strijd gaan losbarsten.

De dag begon nog onder goede weersomstandigheden maar daar kwam al redelijk snel verandering in. Louise Krol beet samen met Sjanet Wijnia en Gerde Lyclama à Nijeholt het spits af en zij stonden in hun eerste poule wedstrijd van de dag tegenover Amarins de Groot, Larissa Smink en Noa Elzinga. Het eerste verkaatste komt in handen van Louise en haar maten wanneer het vizier van Larissa niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 6-2. De vliegende start in deze aller eerste onderlinge strijd van deze dag is er voor Louise, Sjanet en Gerde. Zij weten gelijk de voorsprong te verdubbelen door het goede opslag werk van Louise zij weet de bal zo naar het perk te sturen dat Larissa en Noa er niet in slagen om de kaats te passeren op de 1-0 en 6-4. De strijd lijkt vervolgens echt op gang te gaan komen wanneer voor het eerst de beslissing dient te vallen op de 6-6. Als het vizier van Amarins niet goed staat afgesteld en de bal voor het perk beland op de 2-0 en 6-6 loopt het verschil verder op naar de 3-0. Amarins, Larissa en Noa blijven het proberen maar slagen er maar niet in om grip op de wedstrijd te krijgen. De formatie van Louise heeft de touwtjes stevig in handen en weet voor de 4de keer op rij toe te slaan als Louise er met haar opslag in slaagt om Noa tot een kwaadslag te dwingen op de 3-0 en 6-2. Amarins, Larissa en Noa blijven het proberen en weten voor de 2de keer bij te blijven tot aan de 6-6. Als Louise de bal zo naar het perk weet te sturen dat Larissa en Noa deze niet weten te verwerken op de 4-0 en 6-6 loopt het verschil op naar de 5-0 en is de strijd gestreden. Louise is er zeer goed bij in het tussenspel en wanneer zij in een triktrak situatie de bal als nog over de boven weet te slaan op de 5-0 en 6-2 pakt haar partuur de eerste poule overwinning.

Na een pauze van een kleine 15 minuten betreed als eerste het partuur die de eerste wedstrijd in de poule heeft verloren weer de arena. De formatie van Amarins de Groot, Larissa Smink en Noa Elzinga staat gelijk voor hun tweede grote uitdaging van deze dag naast de weersomstandigheden. Zij staan ditmaal tegenover het partuur van Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra. Het is Annet die zelf de partij weet open te breken als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-6. De telegraaf keert echter al snel weer terug in balans als ditmaal Amarins de opslag mag verzorgen op de 0-1 en 6-0 en een prachtige zitbal weet af te leveren op het perk van Jeska en Manon. Het blijft stuivertje wisselen in het binnenhalen van de bordjes want ditmaal komt het partuur van Amarins op voorsprong wanneer het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal buiten het perk valt in een zeer zwaar bevochten eerst op de 1-1 en 6-6. Lang kunnen Amarins, Larissa en Noa niet van deze voorsprong genieten want als Manon zeer goed onder deze bal weet te stappen op de 2-1 en 0-6 keert de balans terug in de wedstrijd want de bal vliegt over de bovenlijn. Langzaam maar zeker weten Annet, Jeska en Manon de touwtjes in handen te nemen en uit te lopen. Als ditmaal de opgeslagen bal van Amarins buiten de perklijnen beland op de 2-2 en 4-6 is daar de voorsprong weer voor Annet en haar maten. Ditmaal zien zij het verschil verder oplopen wanneer de opgeslagen bal van Amarins te weinig snelheid mee krijgt en voor het perk beland op de 2-3 2-6. Amarins, Larissa en Noa blijven alles uit de kast halen om het tij te doen keren maar wanneer Noa er niet in slaagt om de kaats te passeren op de 2-4 en 0-6 is de strijd echt gestreden en komt Annet samen met Jeska en Manon niet meer in gevaar en ook zij weten uiteindelijk een poule wedstrijd te winnen wanneer het perk van Jeska en Manon de kaats weet te passeren op de 2-5 en 4-6.

Het is ondertussen licht begonnen met regenen maar het werd zienderogen meer tot dat het met zeer grote hoeveelheden in een keer uit de lucht kwam vallen. De wedstrijden in de andere poule waren ook net klaar en dat gaf even gelegenheid om een droog plekje op te zoeken. Nadat de regenhoeveelheid kleiner was geworden betraden de dames voor de laatste keer de arena om de laatste poule wedstrijd te gaan verkaatsen. Het beloofde een klapper te gaan worden want de twee sterkste parturen bij de dames kruisten wederom de degens met elkaar. Aan de opslagzijde van het veld stond Louise Krol samen met Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama à Nijeholt. Aan de perkzijde van het veld bevonden zich Jeska Terpstra en Manon Scheepstra samen met Annet de Haan. Het beloofde een klapper te gaan worden. Het eerste verkaatste bordje verschijnt aan de zijde van Louise en haar maten als het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal voor het perk beland op de 6-4. De strijd lijkt vervolgens in alle hevigheid los te barsten want het 2de verkaatste eerst dient op de 6-6 te worden beslist. Als Louise de bal zo naar het perk weet te sturen dat Jeska en Manon deze niet weten te verwerken loopt het verschil al op naar de 2-0. De touwtjes zijn stevig in handen van partuur Louise want zij blijven de bordjes aan de telegraaf verzamelen ditmaal zien zij hun 3de bordje verschijnen wanneer het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 2-0 en 6-4. De onderlinge strijd lijkt daarmee te zijn beslist maar niets bleek minder waar eindelijk is daar het eerste bordje voor Annet, Jeska en Manon. Beide parturen geven elkaar in het daarop volgende eerst ook niets toe waardoor voor de 2de keer in deze onderlinge strijd de beslissing pas viel op de 3-1 en 6-6. Als Annet er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven beland deze buiten het perk en loopt het verschil weer op naar de 3 eersten. De strijd is er niet minder om ondanks de hevige regenval. Als Sjanet niet goed in de bal weet te stappen op de 4-1 en 4-6 en deze bal uit haar handschoen over de kwaadlijn vliegt loopt het verschil weer terug naar de 4-2. Annet, Jeska en Manon slagen er niet in om het tij te doen keren in hun voordeel. Manon heeft ondertussen de van best opslag even overgenomen in een poging om meer grip op de wedstrijd te krijgen als zij haar opgeslagen bal buiten de perklijnen ziet belanden op de 4-2 en 6-0 is daar het 5de bordje aan de telegraaf voor Louise, Sjanet en Gerde. Zij geven deze voorsprong ook niet meer uit handen en het is uiteindelijk Sjanet die voor hun partuur de finale veilig weet te stellen als zij de boven weet te vinden op de 5-2 en 6-2.

Nadat de laatste poule wedstrijd is gestreden kan de eindstand in poule 1 worden opgemaakt. Louise Krol sluit deze samen met Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt winnend af met 14 punten voor en 2 punten tegen. Als tweede eindigde Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra zij behalen deze dag 9 punten voor en 8 punten tegen. Als laatste eindigde Amarins de Groot samen met Larissa Smink en Noa Elzinga. Zij wisten deze dag 2 punten voor en 12 punten tegen te verzamelen. De eerste finalist in Sint Jacobiparochie is nu bekend.

De tegenstand voor Louise, Sjanet en Gerde moet komen uit de 2de poule waarin Roelie Kroondijk samen met Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra het spits af beten tegen de formatie van Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi. Het beloofde een prachtige strijd te gaan worden want gelijk is het raak want het eerste verkaatste bordje dient op de 6-6 te worden beslist. Als Roelie de bal dan naar het perk mag sturen en dit op zo’n wijze weet te doen dat Senne deze wel goed weet te raken maar de bal als nog over de kwaadlijn vliegt is daar het openings eerst voor Roelie en haar maten. Het verschil loopt vervolgens al snel verder op door het goede werk van Jennie in het tussenspel zij weet de bal voorbij de kaats te slaan op de 1-0 en 6-4. Kansen zijn er wel degelijk voor Iris, Lisanne en Senne want voor de 2de keer dient de beslissing te vallen op de 6-6. Voor de tweede keer op rij is het Jennie die er in slaagt om een bordje aan de telegraaf te hangen als zij ditmaal de bal voor de kaats weet te keren op de 2-0 en 6-6. Eindelijk lijkt de strijd nog op gang te komen wanneer Senne fantastisch onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 3-0 en 4-6. Iris, Lisanne en Senne blijven goed partij geven want ook het 5de te verkaatsen eerst dient uiteindelijk voor de 3de keer op de 6-6 te worden beslist. Beide parturen zijn dus zeer aan elkaar gewaagt maar het is Roelie die samen met Corrie en Jennie de voorsprong ziet oplopen als ditmaal Iris er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te sturen op de 3-1 en 6-6. De strijd lijkt te zijn gestreden wanneer Senne er niet in slaagt om de kaats te passeren op de 4-1 en 6-6. Senne en Iris ruilen dan even van opslag in de hoop het tij te doen keren en dat lijkt effect te hebben want zij zien als nog een 2de eerst aan de telegraaf verschijnen wanneer het vizier van Roelie dit keer verkeerd staat afgesteld en de bal op de 5-1 en 4-6 buiten de perklijnen beland. Iris, Lisanne en Senne blijven het proberen maar moeten uiteindelijk de handdoek werpen op de 5-2 en 6-4 als Lisanne de bal wel goed weet te raken maar deze over de kwaadlijn vliegt.

De spannendste partij van de dag barst los na een klein kwartiertje pauze, hier in kwam de regen echt met bakken vol uit lucht. Nadat de regen is verminderd betreed Iris Veltman voor de tweede keer deze dag samen met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi de arena en ditmaal stonden zij tegenover het partuur van Andrea Kroes, Rixt Wijnia en Anna Dieuwke Dijkstra. In een zeer zwaar bevochten eerste verkaatste eerst weet Andrea met haar partuur de leiding nemen als Senne er niet in slaagt om de kaats te passeren op de 6-6. De vliegende start is er voor Andrea, Rixt en Anna Dieuwke wanneer het vizier van Iris ditmaal niet op scherp staat en de bal buiten het perk vliegt op de 0-1 en 2-6. De formatie van Iris probeert de achtervolging in te zetten maar ziet de achterstand verder oplopen wanneer voor de tweede keer op rij Iris er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te sturen ditmaal op de 0-2 en 4-6 waardoor het verschil oploopt naar de 0-3. Senne en Iris zijn inmiddels even geruild van opslag en dat levert gelijk resultaat op wanneer Senne een prachtige zitbal weet te plaatsen op het perk van Rixt en Anna Dieuwke op de 0-3 en 6-6. De strijd is er niet minder om want voor de derde keer in deze mooie strijd is daar wederom de 6-6 waarop de beslissing dient te vallen. Als het perk van Lisanne en Senne er in slaagt om de kaats op dat moment te passeren loopt het verschil verder terug naar de 2-3. De strijd komt even later weer geheel open te liggen wanneer ditmaal Senne weer een bordje weet binnen te slepen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-3 en 6-4. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Als Rixt er niet slaagt om de kaats te passeren op de 3-3 en 6-4 komt het 7de eerst in handen van Iris, Lisanne en Senne. De strijd lijkt vervolgens echt te zijn gestreden wanneer Senne de opslag weer zeer goed weet te verzorgen en een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-3 en 6-0. Iris, Lisanne en Senne slagen er niet in om de wedstrijd definitief in het slot te gooien en zij geven Andrea, Anna Dieuwke en Rixt de kans om weer dichterbij te komen. De spanning loopt vervolgens weer op wanneer het partuur van Andrea de achterstand terug ziet lopen naar de 5-4. Beide parturen halen alles uit de kast en geven elkaar geen duimbreedte ruimte. In deze onderlinge strijd dient uiteindelijk de beslissing te vallen op de 5-5. Het is Senne die de winst veilig weet te stellen op de 5-5 en 6-4.

Net als in de eerste poule zijn er nu ook in de tweede poule 2 formaties die elk een wedstrijd hebben gewonnen. In de laatste onderlinge confrontatie staat het partuur van Roelie Kroondijk samen met Corrie Kroondijk en Noa Elzinga tegenover het partuur van Andrea Kroes, Rixt Wijnia en Anna Dieuwke Dijkstra. Het eerste te verkaatsen eerst in deze onderlinge strijd is voor Andrea en haar maten als in een zeer zwaar bevochten eerst Roelie er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven en de bal buiten het perk beland op de 6-6. De balans keert al snel terug in deze strijd wanneer ditmaal Jennie op de goede plek staat en de bal tot voor de kaats weet te retourneren op de 0-1 en 6-4. Beide parturen lijken zeer aan elkaar gewaagt te zijn want de bordjes verschijnen om en om aan de telegraaf. Als het perk van Rixt en Anna Dieuwke er in slaagt om de kaats te passeren op de 1-1 en 4-6 is daar wederom de voorsprong voor de formatie van Andrea. Roelie, Corrie en Jennie weten al snel daarna met veel succes de achtervolging in te zetten. Het is Roelie die hun 2de eerst aan de telegraaf weet te hangen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 1-2 en 6-4. Geen van beide parturen slaagt er op dat moment in om een gaatje te slaan. Het is Jennie de hun partuur op voorsprong weet te zetten als zij de boven weet te vinden op de 2-2 en 6-4. Roelie, Corrie en Jennie slagen er niet in om de leiding in handen te houden want als de opgeslagen bal uit handen van Jennie buiten het perk beland op de 2-3 en 6-0 is daar weer de balans in de wedstrijd. Het belangrijke zevende eerst kan wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Andrea en Rixt hebben even geruild van opslag en wanneer de bal uit handen van Rixt buiten de perklijnen verdwijnt op de 3-3 en 6-0 is daar de voorsprong weer voor Roelie, Corrie en Jennie. De strijd is gestreden wanneer Roelie er met haar opslag in slaagt om Anna Dieuwke tot een kwaadslag te dwingen op de 4-3 en 6-0. Andrea, Rixt en Anna Dieuwke blijven het proberen maar uiteindelijk valt voor hun het doek op de 5-3 en 6-0 wanneer de opgeslagen bal uit handen van Andrea buiten het perk beland.

De eindstand van deze 2de poule zag er nu als volgt uit. Eerste werd Roelie Kroondijk samen met Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra zij weten 14 punten voor en 5 punten tegen te verzamelen. Tweede werd het partuur van Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi met 9 punten voor en 11 punten tegen. Als laatste was daar Andrea Kroes met Rixt Wijnia en Anna Dieuwke met 8 punten voor en 12 punten tegen.  De vrije formatie bij kaatsvereniging “Het Noorden” op sportcomplex “De Fijskaar” is de 4de vrije formatie van het seizoen en we hebben tot dus ver 3 verschillende winnaars. Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra schreven de eerste op hun naam. Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra weten de 2de van het seizoen binnen te slepen en vorige week in Grou was het de formatie van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama à Nijeholt. In de finale van deze 4de vrije formatie begint Louise Krol samen met Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama à Nijeholt aan de opslag zijde van het veld om de strijd aan te gaan met de formatie van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra.

Twee formaties die weten wat het winnen van een vrije formatie is. Het  beloofde een mooie strijd te gaan worden. Het eerste bordje aan de telegraaf komt in handen van Louise en haar maten wanneer Sjanet zeer goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 6-4. Het partuur van Roelie moet gelijk de achtervolging in zetten maar ziet de achterstand verder oplopen wanneer ditmaal het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 1-0 en 6-4. Louise heeft samen met haar maten Sjanet en Gerde de touwtjes stevig in handen want zij weten voor de derde keer toe te slaan door het goede werk van Sjanet als zij ditmaal de bal voor de kaats te keren op de 2-0 en 6-2. De strijd lijkt vervolgens als nog op gang te komen wanneer voor het eerst de 6-6 aan de telegraaf verschijnt. Het is Roelie die de bal richting het perk mag sturen maar als deze te weinig snelheid mee krijgt en voor het perk beland loopt de achterstand op naar de 4-0. Het krachtsverschil lijkt te groot te zijn in deze finale. Als Louise een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-0 en 6-2 is de strijd gestreden. Roelie, Corrie en Jennie slagen er niet meer in om het tij nog te doen keren. De eerste prijs en de fel begeerde kransen gaan naar Louise, Sjanet en Gerde wanneer het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 5-0 en 6-2.

Kaatsvereniging “Het Noorden” stelt ook altijd een koninginne prijs beschikbaar een glazen bal met daarin een handschoen. Het is voor de 3de keer op rij dat Sjanet de koninginnen prijs mee mag nemen na Stiens en Grou. (Bijdrage Henk Hempenius).

Uitslag bij kaatsvereniging het Noorden Sint Jacobiparochie:

1e prijs

Louise Krol                                         Rinsumageest

Sjanet Wijnia                                    Wommels

Gerde Lycklama a Nijeholt           It Heidenskip

2de prijs:

Roelie Kroondijk                              Easterein

Corrie Kroondijk                              Easterein

Jennie Terpstra                                 Mantgum

T

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 17, 2024 10:35
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel