Trio Gert-Anne van der Bos oppermachtig in Berltsum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 26, 2022 19:43

Trio Gert-Anne van der Bos oppermachtig in Berltsum

Met groot vertoon van macht pakten Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra de zege op de vrije formatiewedstrijd van kaatsvereniging Berlikum. In een troosteloze finale die iets meer dan een half uur duurde werd de trainingsformatie van het trio Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten op 5-1 en 6-2 overklast. Het was voor Youri de Groot c.s. dweilen met de kraan wagenwijd open. Na een vlotte 5-0 voorsprong kreeg men op 5-0 en 6-6 het enige bordje aan de telegraaf door een kwaadslag van Erwin Zijlstra. Het was slechts uitstel van executie want een paar minuten later sloeg Erwin Zijlstra de bal boven. Nee, veel had de finale niet om de hakken daarvoor was het krachtsverschil nu eenmaal veel te groot. Van der Bos, de latere koning, sloeg weer voor Master op en kreeg nu wel de steun van een perfect draaiend perk. Triemstra was zo safe als de bank en Zijlstra kwam na de eerste bovenslag ook los en dus viel er zondag voor niemand wat te halen. Was de finale een fluitje van een cent dat kon ook gezegd worden voor de partijen die uiteindelijk leiden naar de finale.

Van der Bos c.s. zat stevig in de lijst en wist in de eerste omloop direct waar men aan toe was met trio Tjisse Steenstra als tegenstander. Na eersten gelijk liep trio Van der Bos uit naar een 3-1 voorsprong. Op 1-1 en 6-4 sloeg Taeke Triemstra boven en op 2-1 en 6-0 plaatste Van der Bos een zitbal. Via een snel bordje met 6-2 waren er zeker kansen voor Steenstra c.s. maar die werden op 3-2 en 6-6 om zeep geholpen door een misser van Steenstra. De bovenslag van Wassenaar op 4-2 en 0-6 beloofde veel maar het licht ging uit op 4-3 en 4-6 doordat Steenstra voor de tweede keer in een partij niet uitkwam met zijn opslag en dus een foutslag aan de kaatsbroek kreeg en op 4-3 en 6-6 schatte Zijlstra de bal op de juiste waarde en timmerde fraai boven. Het doek was gevallen en de bovenslagen van Zijlstra en Triemstra deden zichtbaar pijn bij de verliezer die een feit werd op 5-3 en 6-0 met de vijfde misser van Tjisse Steenstra.

Veel mocht worden verwacht van de confrontatie tussen Bergsma c.s. en Van der Bos c.s. maar niets was minder waar. De opslag van Bergsma haperde en dat scheelt een slok op een borrel en bij Kootstra was de geest ook uit fles en daar kon Dylan Drent niets aan veranderen. Bij 6-6 miste Marten Bergsma en met slechts 8 punten tegen werd de grote tegenstrever opgerold. Op 5-0 en 6-6 was de zesde misser van Bergsma voldoende voor de winst.

De halve finale tegen Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten had ook bitter weinig om het lijf. Van der Bos dicteerde het tempo en Triemstra en Zijlstra waren bijna foutloos. Via viermaal 6-4, eenmaal 6-0 en eenmaal 6-6 was deze pot ook binnen het half uur geschiedenis. Op 5-0 en 6-4 sloeg Kees van der Schoot de bal over de kwaadlijn.

Het premie winnende partuur zat mooi in de lijst en daarvan werd goed geprofiteerd. Paul Dijkstra c.s. maakte niet veel klaar en kon bij 5-2 en 6-6 alweer richting uitgang. In de strijd om de premie of niets was de formatie van Bauke Triemstra, Pier Piersma (ingevallen voor Sjoerd de Jong) en Patrick Scheepstra ook niet in staat om voldoende tegengas te geven. Na drie eersten gelijk was de opslag van Triemstra en Scheepstra die hun partuur de das om deed. Op 5-3 en 6-2 miste Bauke Triemstra het perk. Twaalf missers is gewoon veel te veel 7 voor Bauke en 4 voor Patrick.

Pier Piersma viel in voor de zwaar gekwetste Sjoerd de Jong die ongelukkig viel en daarbij zijn achillespees zo zeer blesseerde dat voor einde seizoen moet worden gevreesd.  

Het derde geld was voor trio Enno Kingma met de weer herstelde Kees van der Schoot in de gelederen. Tegen Haije Jan Nicolay c.s. was het stuivertje wisselen maar op 5-4 en 6-6 was opslager menno van Zwieten de gelukkige met een fraaie zitbal.

Cijfers Berltsum. Eerste omloop: 1. Jelle Attema Makkum, Jelte Visser Sexbierum en Klaas Pier Folkertsma Makkum – 2. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga 4-5 en 2-6; 3. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 4. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens 3-5 en 0-6; 5. Youri de Groot Menaam, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum – 6. Paul Dijkstra Bitgum, René de Haan Leeuwarden en Hendrik Bouwhuis Bolsward 5-2 en 6-6; 7. Peter van Zuiden Bolsward, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Gerben de Boer Gaast – 8. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Sjoerd de Jong Leeuwarden en Patrick Scheepstra Franeker 1-5 en 4-6; 9. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra – 10. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen 4-5 en 6-6; Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 6-6; 5. Youri de Groot c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-2; 10. Enno Kingma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 4-6; 5. Youri de Groot c.s. staand nummer; Finale: 5. Youri de Groot c.s. – 4. Gert-Anne van der Bos c.s. 1-5 en 2-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 26, 2022 19:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel