Louise, Sjanet en Gerde voor de 3de keer op rij in de kransen tijdens een vrije formatie wedstrijd

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 23, 2024 19:28

Louise, Sjanet en Gerde voor de 3de keer op rij in de kransen tijdens een vrije formatie wedstrijd

Oentsjerk. Het zonnetje schijnt op deze mooie zaterdag de 22ste juni 2024. De dames hebben op deze dag de kaatstas weer ingepakt om op weg te gaan naar Oentsjerk. Zij zijn deze dag te gast bij kaatsvereniging Trynwalden die de organisatie in handen hebben van een beperkte vrije formatie wedstrijd. Het veld lag er prachtig bij er stond alleen een stevige wind wat schuin over de perken. Het is een prachtige dag om de groene mat weer te betreden. In totaal zijn 18 dames verdeeld over 6 vrije formaties afgereisd naar Oentsjerk. Onder leiding van de heer J. Winkel werden om klokslag 11:00 de eerste ballen naar de perken gestuurd. De 6 formaties waren verdeeld over twee poules van 3 partuur die via onderlinge wedstrijden gingen uitmaken wie er uiteindelijk ging strijden om de fel begeerde kransen op het einde van deze dag.

Het partuur van Rixt Fokkema, Marsha Broersma en Romy Postma betrad als eerste het veld en zij stonden in hun eerste partij van de dag tegenover Amarins de Groot, Larissa Smink en Noa Elzinga. Het eerste verkaatste bordje verschijnt aan de zijde van Amarins en haar maten wanneer Romy de bal wel goed weet te raken maar de bal op de 4-6 over de kwaadlijn vliegt. De strijd lijkt vervolgens echt weer op gang te komen wanneer beide parturen elkaar geen duimbreedte ruimte gaven en de eerste 6-6 aan de telegraaf verscheen. Als ditmaal Noa wel goed onder de bal weet te stappen op de 0-1 en 6-6 maar het vizier naar de boven niet goed heeft staan en de bal over de kwaadlijn vliegt op de 0-1 en 6-6 keert de balans terug in de wedstrijd. Vanaf dat moment weten Amarins, Larissa en Noa de touwtjes even in handen te nemen. Als het vizier van Rixt niet op scherp staat afgesteld en de bal buiten het perk beland op de 1-1 en 2-6 neemt Amarins met haar maten de touwtjes in handen.

Rixt, Marsha en Romy gaan vervolgens op zoek naar de aansluiting maar zien het verschil verder oplopen wanneer voor de 2de keer op rij Rixt er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven ditmaal valt de bal op de 1-2 en 4-6 buiten de perklijnen. De formatie van Rixt blijft het proberen maar krijgen niet echt grip op de wedstrijd. Het verschil tussen de beide parturen loopt verder op wanneer Amarins de opslag mag verzorgen op de 1-3 en 4-6 en als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen is daar de 1-4 voorsprong. De strijd lijkt vervolgens als nog weer op te bloeien wanneer voor de 2de keer in deze onderlinge strijd de 6-6 verschijnt. Als Marsha de bal zeer goed weet te raken en deze over de bovenlijn vliegt op de 1-4 6-6 keert de spanning wat terug in de wedstrijd. Rixt, Marsha en Romy halen alles uit de kast om het tij te doen keren maar moeten toezien dat het vijfde bordje als eerste aan de zijde van Amarins en haar maten. Zij komen op een 2-5 voorsprong. De strijd is dan gestreden en wanneer Amarins er in slaagt om de bal tot voor de kaats te retourneren op de 2-5 en 2-6 pakken zij hun eerste poule overwinning deze dag in Oentsjerk.

Bij het poule systeem komt de verliezende formatie na een pauze als eerste weer in actie. De formatie van Rixt Fokkema, Marsha Broersma en Romy Postma staan in hun 2de partij van de dag tegenover Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Het begin van de partij is voor Roelie en haar maten die goed uit de startblokken gaan en het eerste bordje aan de telegraaf weten te hangen als het perk van Corrie en Jennie de kaats weet te passeren op de 2-6. Het verschil loopt al snel verder op wanneer ditmaal Roelie weet toe te slaan als zij de bal op de 0-1 en 4-6 tot in het perk weet te retourneren. Rixt, Marsha en Romy blijven knokken voor wat ze waard zijn en halen alles uit de kast om het tij te doen keren. Zij kunnen echter niet voorkomen dat het 3de verkaatste eerst op rij richting het partuur van Roelie gaat wanneer Roelie met haar opgeslagen bal weet te voorkomen dat Marsha de kaats weet te passeren op de 0-2 en 6-6. Kansen zij er wel degelijk voor het partuur van Rixt maar zij slagen er maar niet in om echt grip op de wedstrijd te krijgen tot de 0-3 achterstand want op dat moment weet Rixt op de 0-3 en 6-4 de bal zo naar het perk te sturen dat Corrie en Jennie deze niet weten te verwerken en daar eindelijk het 1ste bordje aan de zijde van Rixt, Marsha en Romy doet verschijnen.

De strijd lijkt vervolgens echt te zijn los gebarsten want wederom weet de formatie van Rixt bij te blijven tot aan de 2de 6-6. Roelie mag op de 1-3 en 6-6 de bal naar het perk gaan sturen en wanneer zij dat op zo’n wijze weet te doen dat Marsha en Romy er niet in slagen om deze het perk uit te krijgen is daar de 1-4 voorsprong. Romy en Rixt ruilen dan nog even van opslag in de hoop het tij nog te doen keren maar niets blijkt minder waar want het 5de bordje verschijnt als eerste aan de zijde van Roelie, Corrie en Jennie wanneer ditmaal het vizier van Romy niet op scherp staat afgesteld en de bal buiten het perk beland op de 1-4 en 0-6. Rixt en haar maten weigeren de strijd op te geven en weten nog een 2de eerst te bemachtigen wanneer Romy op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-5 en 6-4. De formatie van Roelie geeft deze voorsprong niet meer uit handen en stelt de winst in de onderlinge partij veilig wanneer Roelie met haar opslag de kaats weet te behouden op de 2-5 en 2-6.

Na even naar de tussenstand in de eerste poule te hebben gekeken zijn er twee formaties die elk een wedstrijd hebben gewonnen en zij gaan in de laatste poule wedstrijd bepalen wie er deze dag naar de finale van deze beperkte vrije formatie in Oentsjerk zou gaan. Het beloofd dus een mooie strijd te gaan worden waarin veel op het spel staat. Het is Amarins de Groot die samen met Larissa Smink en Noa Elzinga aan de opslag begint tegen het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Het eerste verkaatste bordje aan de telegraaf verschijnt aan de zijde van Roelie en haar maten wanneer Amarins het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk beland op de 4-6. De strijd lijkt vervolgens echt los te gaan barsten wanneer voor het eerst de 6-6 aan de telegraaf verschijnt wanneer ditmaal Roelie er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te sturen keert de balans terug op de 1-1.

Langzaam maar zeker weet Amarins samen met Larissa en Noa de wedstrijd naar zich toe te trekken als zij de leiding weten te nemen door het goede werk van Larissa als zij de boven weet te vinden op de 1-1 en 6-4. De formatie van Roelie gaat op jacht naar de aansluiting maar ziet hun poging stranden wanneer de opgeslagen bal uit de hand van Roelie op het laatste moment weer buiten het perk beland op de 2-1 en 6-2. Amarins, Larissa en Noa hebben de touwtjes stevig in handen en geven de formatie van Roelie ook geen enkele ruimte om te manoeuvreren. Als Noa zeer goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 3-1 en 6-4 lijkt de strijd al te zijn gestreden. Roelie, Corrie en Jennie blijven het wel proberen maar kunnen in deze wedstrijd geen echte vuist maken waardoor het partuur van Amarins elke keer weer op het juiste moment weet toe te slaan. Het vijfde bordje aan de telegraaf komt als eerste aan de zijde van Amarins te hangen. Zij mag de opslag verzorgen op een 4-1 en 6-0 stand, als zij de bal zo naar het perk weet te sturen dat Corrie en Jennie er niet in slagen om de bal het perk uit te krijgen loopt het verschil op naar de 5-1. De strijd is dan gestreden want ondanks verwoedde pogingen van Roelie, Corrie en Jennie om het tij te doen keren moeten zij de handdoek werpen op de 5-1 en 6-2 als Corrie de bal vliegend raakt maar deze over de kwaadlijn vliegt.

Na deze laatste poulewedstrijd kan de eindstand in de poule worden opgemaakt. Het is Amarins de Groot die samen met Larissa Smink en Noa Elzinga de poule winnend af weten te sluiten met 14 punten voor en 12 punten tegen. Als tweede eindigt het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra met 8 punten voor en 8 punten tegen. Als laatste eindigt Rixt Fokkema, Marsha Broersma en Romy Postma met 4 punten voor en 12 punten tegen.

Wie de tegenstand zou gaan vormen voor het partuur van Amarins de Groot in de finale van deze beperkte vrije formatie wedstrijd moest gaan blijken uit de onderlinge partijen in de 2de poule in Oentsjerk. Iris Veltman vormt ook de 2de cyclus een vrije formatie samen met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi en zij beginnen deze dag tegen het partuur van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het eerste bordje aan de telegraaf is voor het partuur van Iris als zij een prachtige zitbal weet af te leveren op het perk van Sjanet en Gerde. De vliegende start in deze onderlinge strijd is duidelijk voor Iris, Lisanne en Senne  want zij weten de voorsprong te verdubbelen als ditmaal Lisanne weet toe te slaan op de 1-0 en 6-2 als zij de boven weet te vinden op dat moment.  Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd echt op gang te komen want de spanning keert terug als het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 2-0 en 2-6. De telegraaf keert al snel weer in balans wanneer ditmaal Sjanet de bal zeer goed weet te raken en de boven weet te vinden op de   2-1 en 4-6.

Langzaam maar zeker weet Louise samen met Sjanet en Gerde de touwtjes in handen te nemen en de leiding te nemen als Sjanet weer een bordje aan hun totaal weet toe te voegen als zij de kaats weet te passeren op de 2-2 en 0-6. Iris, Lisanne en Senne halen alles uit de kast om het tij te keren maar zien de achterstand vervolgens verder oplopen wanneer Gerde de bal vanaf de boven tot in het perk weet te retourneren op de 2-3 en 0-6. Het partuur van Iris geeft de strijd niet op en blijft knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf. Zij kunnen echter niet voorkomen dat het 5de eerst richting Louise, Sjanet en Gerde gaat als ditmaal Gerde goede onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 2-4 en 0-6. Beide parturen halen vervolgens nog een keer alles uit de kast en dat resulteert in de eerste 6-6 van deze onderlinge strijd. Het is Sjanet die de winst veilig weet te stellen als zij de boven weet te vinden op de 2-5 en 6-6.

De tweede poule is wederom de zwaarste van de 2 poules want na een kleine pauze betreed Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi als eerste de prachtige gras mat in Oentsjerk om ditmaal de strijd aan te gaan met de formatie van Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra. Het is de mooiste strijd bij de dames hoofdklas in de beide poules. Het eerste bordje wordt door Iris in een zeer zwaar bevochten eerst aan de telegraaf gehangen als zij de bal tot in het perk weet te retourneren op de 6-6. Net als de vorige wedstrijd heeft Iris samen met Lisanne en Senne een bliksem start. Zij weten de voorsprong te verdubbelen door het goede opslag werk van Iris zij weet een prachtige zitbal te plaatsen op de 1-0 en 6-4. Er lijkt niets aan de hand te zijn voor Iris en haar maten maar langzaam maar zeker weten Annet, Jeska en Manon meer en meer grip de wedstrijd te krijgen en zij zien hun eerste bordje verschijnen wanneer het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 2-0 en 4-6.

De strijd lijkt vervolgens echt los te gaan breken als voor de 2de keer in deze onderlinge strijd de telegraaf de 6-6 bereikt. De balans keert vervolgens terug in deze mooie strijd als voor de 2de keer Iris er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden met haar opslag. Beide parturen zijn zeer aan elkaar gewaagt en het leid tot de 3de 6-6 in deze onderlinge confrontatie. De bordjes worde om en om aan de telegraaf gehangen wanneer ditmaal Senne toe weet te slaan op de 2-2 en 6-6 als zij de kaats weet te passeren. Beide parturen zijn  zo aan elkaar gewaagt dat geen van beide er in slaagt om een gaatje te slaan. Als de bal uit de hand  van Iris vliegt op de 3-2 en 4-6 en over het perk heen vliegt is daar voor de 2de keer de balans terug in deze mooie strijd. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak zorgen of voor een ommekeer. Via een zeer snel verkaatst eerst weet Lisanne op de juiste moment 3-3 en 6-0 goed onder de bal te stappen en de boven te vinden. Het is Iris die de opslag mag verzorgen op de 4-3 en 2-6 en wanneer zij er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden is het evenwicht terug in de wedstrijd. Het lijkt er op dat wie als eerste het 5de bordje weet te bereiken er wel eens met de winst van door zou kunnen gaan. Via een zeer snel verkaatst eerst weet Manon op het juiste moment goed onder de bal te stappen en de boven te vinden op de 4-4 en 0-6. Iris, Lisanne en Senne blijven knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf. Zij moeten uiteindelijk als nog de winst laten aan partuur Annet wanneer Manon de bal weer in het achterperk krijgt en de winst veilig weet te stellen met een prachtige bovenslag op de 4-5 en 4-6.

De laatste wedstrijd in de 2de poule beloofd op papier weer een klapper te gaan worden want de 2 sterkste vrije formaties bij de dames staan wederom tegenover elkaar. Het partuur van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lyclama a Nijeholt begint de onderlinge strijd met Annet de Haan, Jeska Terpstra en Manon Scheepstra aan de zijde van de opslag. Het eerste bordje komt in handen van Louise en haar maten als het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 6-4. Het verschil loopt vervolgens al snel verder op wanneer Annet wederom de opslag mag verzorgen op de 1-0 en 6-4 als zij ditmaal de bal te weinig snelheid meegeeft en deze voor het perk beland is daar de 2-0 voor de formatie van Louise. In een poging om gelijk de aansluiting te herstellen ruilen Manon en Annet even van opslag. Het lijkt niet het gewenste effect op te leveren want voor de 3de keer op rij gaat het eerst naar Louise en haar maten wanneer ditmaal Manon er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 2-0 en 6-4.

Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd als nog op gang te komen als ook aan de zijde van Annet, Jeska en Manon het eerste bordje verschijnt door een prachtige zitbal van Manon op de 3-0 en 0-6. Een breekpunt in de wedstrijd is het zwaar bevochten volgende eerst wat op de 6-6 beslist dient te gaan worden. Het is Manon die nog steeds de van best opslag in handen heeft binnen hun partuur mag de opslag gaan verzorgen. Als de bal uit de hand van Manon richting het perk gaat en net buiten de lijnen beland is daar de 4-1 voorsprong voor Louise, Sjanet en Gerde. Zij hebben het heft stevig in handen en geven zelf eigenlijk niets weg. Via een zeer snel verkaatst eerst en een prachtige uithaal van Gerde vanaf de boven tot in het perk retour op de 4-1 en 6-0 levert hun het 5de bordje op aan de telegraaf. Annet en Manon hebben intussen weer gewisseld van opslag. De strijd is verre van gestreden want door het ditmaal goede opslag werk van Annet en het goede werk van Manon in het tussenspel zij weet de bal voor de kaats te keren op de 5-1 en 0-6 weet zij nog een 2de eerst uit het vuur te slepen. Het zal niet meer mogen baten want de winst en een plekje in de finale in Oentsjerk wordt veilig gesteld door Gerde als zij fantastisch uithaalt en de boven weet te vinden op de 5-2 en 6-4. Het is een prachtige dag in Oentsjerk bij kaatsvereniging Trynwalden. Het zonnetje schijnt er staat alleen een stevige wind schuin over het veld. In de finale van deze beperkte vrije formatie die om 11:00 begon met 2 poules van 3 partuur staat Amarins de Groot samen met Larissa Smink en Noa Elzinga tegenover de formatie van  Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama à Nijeholt. Het eerst bordje aan de telegraaf wordt binnen gehaald door Sjanet als zij de 2de kaats even mag verdedigen op de 0-6.

Als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen nemen zij de leiding in deze finale. De formatie van Amarins moet gelijk de achtervolging in zetten maar wanneer het vizier van Amarins niet goed staat afgesteld en de bal op de 0-1 en 2-6 buiten de perklijnen beland loopt het verschil al op naar de 0-2. Amarins, Larissa en Noa halen alles uit de kast om de aansluiting te herstellen maar zien het verschil verder oplopen wanneer de opgeslagen bal van Amarins wederom niet binnen de perklijnen beland ditmaal op de 0-2 en 4-6. Eindelijk lijkt de strijd als nog op gang te komen wanneer voor het eerst in deze finale de 6-6 aan de telegraaf verschijnt. Het is Sjanet die op de 0-3 en 6-6 weet toe te slaan als zij de boven weet te vinden en daarmee de voorsprong uitbouwt naar de 0-4. Het krachtsverschil blijkt te groot te zijn in deze onderlinge strijd wat Amarins, Larissa en Noa ook proberen zij krijgen maar geen grip op de partij en zien zelfs voor de 5de keer op rij het eerst gaan naar partuur Louise wanneer Sjanet de bal voor de kaats weet te keren op 0-4 en 2-6. De strijd is dan gestreden want Louise, Sjanet en Gerde geven deze voorsprong niet meer uit handen en het is Louise die in een trik trak situatie de winst veilig weet te stellen op de 0-5 en 4-6 als zij de bal als nog over de boven weet te slaan. Het is voor Louise, Sjanet en Gerde de 3de vrije formatie overwinning op rij na Grou en Sint Jacobiparochie.

Uitslag beperkte vrije formatie in Oentsjerk:

1e prijs:

Louise  Krol                                        Rinsumageest

Sjanet Wijnia                                      Wommels

Gerde Lycklama a Nijeholt                It Heidenskip

2de prijs:

Amarins de Groot                              Leeuwarden

Larissa Smink                                    Makkum

Noa Elzinga                                       Bolsward (Bijdrage: Henk Hempenius).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 23, 2024 19:28
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel