Oppermachtige Tjisse Steenstra zet Gouden Willem partij naar zijn hand

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 26, 2024 20:02

Oppermachtige Tjisse Steenstra zet Gouden Willem partij naar zijn hand

Het was niet de vraag of de derde winst op de vrije formatiepartij naar het trio Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta zou gaan maar wel hoe groot het verschil zou zijn in de finale tegen het verrassende partuur van Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra. Schrijver dezes hield het hooguit op een eerst en dat werd na goed 35 minuten beantwoord met een zitbal van Menno van Zwieten op 5-1 en 6-4. Het was voor trio Remmelt Bouma dweilen met de kraan open. De latere koning Tjisse Steenstra ging als de overbekende stofzuiger over het veld en nam alles mee in zijn daden drang. Zowel aan de stuit als in het perk was hij oppermachtig getuige de vijf zitballen en zes bovenslagen. Bij een 3-0 stand was de zitbal van Bouma op 1-0 en 2-2 hun enige tastbare wapenfeit. Er kwam nog wel een 6-6 aan de telegraaf maar dat kwam omdat Van Zwieten even de juiste koers kwijt was. Via tweemaal 6-4 werd het vijf schone eersten en bij 5-0 en 6-2 dacht de latere winnaar al over de nazit maar onvoldoende retourneren van Van Zwieten bracht alsnog het eer reddende bordje aan de telegraaf. Op 5-1 en 6-2 haalde Van Zwieten zijn gram door een fraaie zitbal te plaatsen. Het was zijn vierde van de partij.

De winnaar zat mooi in de lijst en had alleen in de strijd om de premie of niets iets te duchten van Haije jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar. Daar leek het aanvankelijk niet op want men liep snel naar een 4-1 voorsprong. De zitbal van Nicolay op 4-1 en 6-6 maakt de marge wat kleiner maar in gevaar kwam de latere winnaar nooit. Toen het echt menens werd was het de verder onopvallend kaatsende Gabe Jan van Popta die met een verre klap op 5-4 en 6-2 trio Nicolay van de laatste illusie beroofde.

Premiewinnaar Remmelt Bouma zette eerst trio Corné Tuinenga schaakmat (5-4 en 6-2) om vervolgens met dezelfde cijfers te winnen van Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma. Een falende totaal opslag van zowel Sipma en Tijsma, 16 missers in totaliteit, deed zijn partuur de das om. Een partij ook met maar liefst 23 missers waarmee men de dag score ruimschoots won.

De halve finale tegen het toch wel favoriete partuur van Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra kaatste trio Bouma een prima partij. Kevin Jordi Hiemstra had veel succes met zijn hoge opslag. Kootstra kreeg er geen vat op en trio Bouma liep snel uit naar een 3-1 voorsprong. Een zeer onstuimige regenbui die gepaard ging met hevige windvlagen zorgde er voor dat de partij een dik uur werd stil gelegd. Bij 3-3 en 6-2 werd er weer verder gekaatst maar trio Bouma hield het betere spel en de wat flets kaatsende favoriet had het nakijken. Enige form van onderschatting zou er niet vreemd aan zijn. Op 5-4 en 6-0 besloot Kevin Jordi Hiemstra de partij met een mooie retourslag.

Het derde geld was zodoende voor trio Marten Bergsma c.s. door in de eerste omloop te winnen van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Het was het eerste optreden van Van der Bos en duidelijk was dat de Mantgumer nog op zoek is naar vastigheid. Van der Bos sloeg 25 keer op en dat is voor een eerste keer vrij veel. Ondanks zijn acht zitballen kon ook hij de nederlaag tegen Bergsma c.s. niet voorkomen. (5-3 en 6-4). Cijfers Menaam. Eerste omloop: 1. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra – 2. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma 3-5 en 6-6; 3. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra – 4. Corné Tuinenga, Marten Leijenaar en Jurrit Osinga 5-4 en 6-2; 5. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jelmer Miedema – 6. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Tjisse Steenstra 0-5 en 0-6; 7. Paul Dijkstra, René de Haan en Riemer Hoekstra – 8. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar 0-5 en 6-6; 9. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 5-3 en 6-4; Tweede omloop: 2. Johan Sipma c.s. – 3. Remmelt Bouma c.s. 4-5 en 2-6; 6. Menno van Zwieten c.s. – 8. Haije Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-2; 9. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Marten Bergsma c.s. – 3. Remmelt Bouma c.s. 4-5 en 0-6; 6. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Finale: 6. Menno van Zwieten c.s. – 3. Remmelt Bouma c.s. 5-1 en 6-4.           

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 26, 2024 20:02
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel