Tjisse Steenstra prolongeert de Zilveren Tulp

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 3, 2023 20:47

Tjisse Steenstra prolongeert de Zilveren Tulp

De finale op de laatste vrije formatie partij in Pingjum had alles om voor een leuke uitsmijter te zorgen maar een opspelende blessure bij opslager Gert-Anne van der Bos gooide heel veel roet in de kaatsmaaltijd. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar hadden na drie eersten gelijk vrij spel en liepen met slechts zes punten tegen naar hun negende seizoen zege. Door de voetblessure van Van der Bos was Taeke Triemstra genoodzaakt om de tweede opslag over te nemen. Het was ook de opslag die partuur van der Bos de das om deed. Tot drie eersten gelijk ontliepen de formaties elkaar weinig maar na het wegvallen van opslager Van der Bos was het over en uit. 

Trio Steenstra bereikte de finale via winstpartijen tegen respectievelijk Steven Koster, Kees van der Schoot en Rick Minnesma (5-2 en 6-4) en Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma (5-3 en 6-2). Dat had anders zomaar anders kunnen lopen indien de formatie van Remmelt Bouma na een vlotte 3-0 voorsprong niet de draad in eens kwijt was. De gedachte van winst op de top formatie zorgde blijkbaar voor zoveel stress dat er geen fatsoenlijke bal meer uit de handschoen van trio Remmelt Bouma kwam. Met slechts twaalf punten tegen werd de zege alsnog binnen geharkt nadat Hiemstra plaats had gemaakt voor Steenstra.

Trio Van der Bos had ondanks de cijfers (5-3 en 6-2) een hele kluif aan peter van Zuiden, Gerben de Boer en Willem Heeringa. Een partij met maar liefst negentien zitballen waarvan Van der Bos de hoofdrol opeiste met maar liefst dertien stuks. In de tweede ronde wachtte het sterke partuur van Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra met opslager Gert-Anne van der Bos in de absolute hoofdrol. Vijfmaal haalde hij met zijn opslag een bordje binnen waarvan de laatste op 5-3 en 6-4.

De halve finale tegen Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Hendrik Kootstra voor de afgehaakte Patrick Scheepstra was een spannend potje met maar liefst vijf keer zes gelijk. De bovenslag van Kootstra op 4-1 en 6-6 dreigde roet in het eten te gooien voor trio Van der Bos maar op 5-3 en 6-4 miste Haije Jan Nicolay het perk.

Laatstgenoemd partuur had een zware kluif aan de formatie van André van Dellen, Daniël Iseger (vervanger van Pieter Jan Plat) en Jurrit Osinga dat de kansen op het derde geld zag verdwijnen door na twee spel gelijk tweemaal op zes gelijk het bordje te verspelen en beide malen was opslager Van Dellen de oorzaak.

Cijfers Pingjum. Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra – 2. Menno van Zwieten, Gabe-Jan van popta en Pieter Jan Leijenaar 5-5 en 6-4; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 4. Peter van Zuiden, Gerben de Boer en Willem heeringa 5-3 en 6-2; 5. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 6. Steven Koster, Kees van der Schoot en Rick Minnesma 5-2 en 6-4; 7. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 8. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en René de Haan 5-3 en 6-6; 9. Anfré van Dellen, Daniël Iseger en Jurrit Osinga – 10. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra 4-5 en 6-6; Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 4-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 7. Remmelt Bouma c.s. 5-3 en 6-2; 10. Haije Jan Nicolay c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Haije Jan Nicolay c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 4-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Finale: 5. Tjisse Steenstra c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-4.    

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 3, 2023 20:47
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel