Partuur Marten Bergsma wint finale vol van spektakel op Sonnenborgh

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 17, 2023 18:34

Partuur Marten Bergsma wint finale vol van spektakel op Sonnenborgh

Marten Bergsma, Gabe-Jan van Popta en Hendrik Kootstra zijn zondag winnaar geworden van de laatste wedstrijd van het jaar de prestigieuze Aldehou partij. Al meer dan honderd en tien jaar prijkt deze wedstrijd op de agenda en hij behoort met de Rengers, PC en Van Aisma partij tot een van de meest aansprekende klassiekers. Dit jaar was de eer weg gelegd voor het partuur van Marten Bergsma, Gabe- Jan van Popta en Hendrik Kootstra door in een spectaculaire finale te winnen van Peter van Zuiden, Taeke Triemstra en Hans Wassenaar. Bij de stand 2 om 1 waren er al 11 ballen boven geslagen. In zijn totaliteit zouden er er 21 ballen over de tribune worden geslagen. Een hard gelag voor de organisatie want die miste tegen het einde van de dag tussen de 25 en 35 dure kaatsballen. Een grapje van bijna 750 euro! Maar spektakel was het wel natuurlijk. Na spel gelijk wist de formatie van Marten Bergsma een gat te slaan doordat op 2-2 en 6-6 Van Zuiden aan de opslag miste en op 3-2 en 6-6 Gabe-Jan boven sloeg. Kwaad uitslaan van Van Popta op 4-2 en 2-6 deed de marge verkleinen maar omdat Wassenaar dit op 4-3 en 6-2 ook deed was de partij gelopen. Op 5-3 en 6-6 besliste Marten Bergsma de partij met een zitbal. Achterinse Hendrik Kootstra werd gekroond tot koning van de partij. Door het verlies van Wassenaar werd Tjisse Steenstra eindwinnaar van het jaarlijkse punten klassement.

De winnaar zat mooi in de lijst en moest alleen in de strijd om premie of niets alert zijn. Menno van Zwieten, Hessel Postma en Rick Minnesma konden tot spel gelijk gelijke tred houden maar daarna nam de later winnaar afstand en zegevierde op 5-4 en 6-2.

Trio Peter van Zuiden kaatste een degelijk partij tegen Tjisse Steenstra, Tsjerk Elsinga en Evert Pieter Tolsma. Na eersten gelijk liep men in hoog tempo naar de winst via driemaal 6-2 en tweemaal 6-6. Op 5-1 en 6-6 miste opslager Tjisse Steenstra het perk.

Een ronde verder wachtte de formatie van Gert-Anne van der Bos, Allard Hoekstra en Jurrit Osinga. Een mooie en levendige partij met hoogstandjes van zowel Triemstra als opslager Van der Bos. Op 3-1 en 6-6 verraste hij maat Triemstra en op 5-2 en 6-6 nam deze wraak door de opgeslagen bal ver over de tribune te jagen.

De halve finale tegen Bauke Triemstra, Renze Hiemstra en Willem Heeringa was spannend tot 1-0 en 6-4 toen miste Bauke Triemstra in het tussenspel en vervolgens miste hij aan de opslag. Het was het begin van het einde. Via 3-2 en 6-2 werd het 4 om 2 door een zitbal van Van Zuiden. Op 4-2 en 6-2 miste de jongste Triemstra en op 5-2 en 6-0 sloeg Taeke Triemstra weer een boven. 

Het derde geld was zodoende voor trio Bauke Triemstra dat na de winst op Steven Koster, Jorn Lars van Beem en Riemer Hoekstra  (5-3 en 6-6).  Te veel opslagmissers van met name Steven Koster waren hier mede debet aan.

Cijfers Aldehou. Eerste omloop: Remmelt Bouma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 2. Gert-Anne van der Bos, Allard Hoekstra en Jurrit osinga 5-5 en 0-6; 3. Peter van Zuiden, Taeke Triemstra en Hans Wassenaar – 4. Tjisse Steenstra, Tsjerk Elsinga en Evert Pieter Tolsma 5-1 en 6-6; 5. Marten Bergsma, Gabe-Jan van Popta en hendrik Kootstra – 6. Haije Jan Nicolay, Gerben de Boer en Jan Tymen Eisma 5-1 en 6-4; 7. Menno van Zwieten, Hessel Postma en Rick Minnesma – 8. Auke Boomsma, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar 5-4 en 6-4; 9. Steven Koster, Jorn Lars van Beem en Riemer Hoekstra – 10. Bauke Triemstra, Renze Hiemstra en Willem Heeringa 3-5 en 6-6; Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 2-5 en 6-6; 5. Marten Bergsma c.s. – 7. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-2; 10. Bauke Triemstra c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Bauke Triemstra c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 2-5 en 0-6; 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Finale: 5. Marten Bergsma c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 5-3 en 6-6. 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 17, 2023 18:34
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel