Tjisse Steenstra prolongeert koningschap op 170ste PC

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma augustus 2, 2023 19:41

Tjisse Steenstra prolongeert koningschap op 170ste PC

Ze golden als een van de favorieten voor de eindzege op de 170ste PC en die voorspelling maakte de formatie helemaal waar. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar waren in de eenzijdige finale veel te sterk voor het partuur van Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra. In 35 minuten was de voorslag van Haije Jan Nicolay voldoende voor prolongatie van de titel van 2022. Was het toen een spannende finale nu viel alles binnen de kortste keren in de plooi. Via 6-6, tweemaal 6-4, tweemaal 6-0 en tot slot 6-2 was de zege een feit. De verliezer kreeg voor al zijn inspanningen bij een 5-0 stand nog een bordje aan de telegraaf via een bovenslag van Hessel Postma op 5-0 en 4-6. Tjisse Steenstra kaatste de gehele dag een puike partij en werd net als in 2022 beloond met het koningschap.

Voor Hiemstra was het al de vijfde winst op de PC en maat Wassenaar stond voor de vierde keer op de hoogste trede. 

Meer zat er niet in voor de verrassende premiewinnaar die er verantwoordelijk voor was dat een van de grote favorieten trio Gert-Anne van der Bos al in de eerste omloop werd verslagen. Onder barre weersomstandigheden werd de favoriet op 5-5 en 6-6 verslagen door een misser van opslager Van der Bos. De formatie Van der Bos kwam met 2-1 en 6-6 voor maar na de treffer van Scheepstra was de veerkracht al in een vroeg stadium gebroken. Het werd zelfs 5-2 en 6-4 maar door formidabel opslagwerk van Van der Bos werd het 5-3 en snel vijf eersten gelijk. Het werd zelfs 5-5 en 4-2 maar twee missers en een fraaie zitbal maakte 5-5 en 6-6. Op het moment suprême miste Van der Bos en daarmee was de grootste verrassing van de dag een feit. 

Steenstra c.s. liet trio Peter van Zuiden c.s. op een eerst staan en ook in de partij tegen Marten Bergsma c.s. was men de bovenliggende partij ondanks de inzinking van opslager Steenstra die acht missers produceerde. Maar op 5-3 en 6-4 was het einde oefening voor een van de favoriete parturen.

De halve finale tegen Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma leek appeltje eitje na een vlotte 2-0 voorsprong. De jeugd rechte de rug en kwam met 3 om 2 voor maar voorbij slaan van de kaats door Hiemstra op 2-3 en 6-4 deed de partij  kantelen. Op 5-3 en 6-6 mikte Paul Dijkstra de bal buiten de lijnen. 

Trio Haije jan Nicolay wist na de winst op Van der Bos c.s. op het goede spoor te blijven door te winnen van Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra. Op 3-3 en 6-6 leidde de misser van Triemstra de nederlaag in. Triemstra was te wisselvallig om echte succes te boeken. Op 5-3 en 6-6 liet Patrick Scheepstra zien hoe het wel moest. 

In de halve was de formatie Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma het laatste obstakel en was licht favoriet na de fraaie winst op trio Menno van Zwieten. Vooral Evert Pieter Tolsma onderscheide zich met fraai uitslagwerk. Maar dat elke partij anders is bleek nu ook maar eens. Trio Bouma kaatste stroperig en opponent Haije Jan Nicolay kon de vorm van eerdere omlopen aardig vast houden wat uiteindelijk resulteerde in een 5-5 en 6-4 zege. Het was Hessel Postma die toen fraai boven sloeg.

De kleine premies derhalve voor Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma en voor Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma. 

Het was voor de eerste maal dat de PC op twee velden werd gespeeld waarbij kan worden aangetekend dat het kaatsen op het Sjûkelân absoluut grote voordelen had.

Cijfers PC. Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra – 2. Peter van Zuiden, Gerben de Boer en Willem Heeringa 5-1 en 6-2; 3. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga 5-1 en 6-2; 5. Wierd Baarda, Michel van der Veen en Jaris Visser – 6. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 3-5 en 4-6; 7. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma – 8. Johan Sipma, Jelle Cnossen en Youri de Groot 5-2 en 6-0; 9. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra – 10. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 0-6; 1. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 12. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en René de Haan 5-4 en 6-2; 13. gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 14. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra 5-5 en 6-6 (Haije Jan Nicolay wint); 15. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra – 16. Jelle Attema, Gerrit-Jan Duiven en Hendrik Bouwhuis 5-3 en 6-4; Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. – 3. Tjisse Steenstra c.s. 3-5 en 4-6; 6. Corné Tuinenga c.s. – 7. Paul Dijkstra c.s. 5-5 en 6-6 (Paul Dijkstra wint); 10. Menno van Zwieten c.s. – 11. Remmelt Bouma c.s. 4-5 en 6-6; 14. Haije Jan Nicolay c.s. – 15. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-6; Halve finale: 3. Tjisse Steenstra c.s. – 7. Paul Dijkstra c.s. 5-3 en 6-6; 11, Remmelt Bouma c.s. – 14. Haije Jan Nicolay c.s. 5-5 en 4-6; Finale: 3. Tjisse Steenstra c.s. – 14. Haije Jan Nicolay c.s. 5-1 en 6-2.    

 

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma augustus 2, 2023 19:41
Schrijf een reactie

Geen Reacties

Nog Geen Reacties!

Laat me Je vertellen een triest verhaal ! Er zijn nog geen reacties, maar U kunt de eerste zijn om een reactie op dit artikel.

Schrijf een reactie
Bekijk opmerkingen

Schrijf een reactie

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Dirk Lei

    Dirk Lei

    Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

    Bekijk Artikel
  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    Bekijk Artikel
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    Bekijk Artikel

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel