Kaatsseizoen gaat los op 11 juli: Freulepartij op 19 september

Geert van Tuinen
By Geert van Tuinen juli 3, 2020 08:24

Kaatsseizoen gaat los op 11 juli: Freulepartij op 19 september

Het kaatsseizoen gaat los op 11 juli. Dat werd donderdag duidelijk op de algemene ledenvergadering van de kaatsbond KNKB in Franeker. Het lijkt erop dat Moarre-Ljussens, dat voor die dag al op de kalender stond, het voor elkaar krijgt om de hoofdklassepartij te organiseren. Ook Bolsward, een dag later, lijkt er klaar voor.

Binnen een paar uur nadat het kabinet de coronaversoepelingen op het gebied van sport bekend maakte, had de kaatsvereniging van Bolsward de protocollen al klaar. Volgens bondsdirecteur Marco Hoekstra zou Bolsward wel eens het voorbeeld kunnen zijn voor alle andere verenigingen.

Wie had gedacht dat de KNKB met een volledig ingevulde kaatsagenda zou komen, werd teleurgesteld. Hoekstra: “Dat is afhankelijk van de organisatiekracht en bereidwilligheid van de verenigingen en die hebben we nog niet helemaal in beeld.”

En daar ligt de complicatie. Want op de vergadering werd duidelijk dat 50 procent van de verenigingen aangeeft dat ze wel kaatspartijen willen organiseren, maar dat ook 50 procent aangeeft daar nog over te twijfelen of het niet ziet zitten.

Agenda zonder gaten

“Dat zal de komende weken moeten blijken. Er zijn ook verenigingen waarvan de datum van hun partij al is verstreken, die zich nog wel bij ons hebben aangemeld”, zegt Hoekstra. “Wij willen een agenda zonder gaten erin, dus dan moeten we kijken of die verenigingen een plek op de kalender kunnen krijgen. En dat wordt een hele organisatie, maar wij gaan ervoor. Wij proberen er het beste van te maken.”

Het kaatsseizoen zal eindigen op 30 september. Op die datum staat nog altijd de PC met potlood ingetekend. Volgens PC-lid Theunis Bakker is die datum door de PC nog altijd niet geschrapt.

Freulepartij

De Freulepartij zal ook worden gekaatst. Niet op de oorspronkelijke datum van 5 augustus, maar op de alternatieve datum 19 september. Freulepartij-voorzitter Tjeerd Dijkstra: “Het zal een Freulepartij worden met een heel karakter. Ik sluit zelf ook nog niet uit dat die niet kan doorgaan, Het moet ons door alle beperkingen niet onmogelijk worden gemaakt. Maar in principe gaan we ervoor.”

Er zullen geen tribunes en tent worden geplaatst op het kaatsveld. Dijkstra: “Wij gaan uit van de meest sobere vorm. Het gaat om de kaatsers. Mogelijk met publiek, maar in beperkte vorm. Denk bijvoorbeeld aan mensen die horen bij de kaatsers van de verschillende verenigingen.”

Ook kaatsvereniging Nije Kriich van Weidum heeft toegezegd er alles aan te doen om de Frouljus PC op 19 augustus te laten kaatsen. Ook hier zal gelden dat het om een uitgeklede versie zal gaan.

Verlies van 8.000 euro

De KNKB heeft er alle belang bij dat er toch nog wordt gekaatst dit seizoen. Bondsdirecteur Hoekstra maakte bekend dat het aantal leden van de kaatsbond onder de 10.000 dreigt te komen en dat noemde hij zorgelijk. De KNKB presenteerde voor 2020 een sluitende begroting, maar moest 2019 ook, net als 2018 afsluiten met een verlies van 8.000 euro.

De KNKB komt echter niet in de problemen. De reserves zijn goed en op basis van verschillende scenario’s is duidelijk geworden dat er dit jaar door de coronacrisis geen ernstige financiële problemen te verwachten zijn. (Tekst: Geert van Tuinen)

Geert van Tuinen
By Geert van Tuinen juli 3, 2020 08:24
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel