Partuur Marten Bergsma wint in Bitgum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 27, 2023 10:06

Partuur Marten Bergsma wint in Bitgum

De heren hoofdklasse door-elkaar-loten partij in Bitgum is gewonnen door het partuur van Marten Bergsma, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar die in de finale Johannes van der Veen, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra nipt voor wisten te blijven: 5-4 en 6-6.

Er stonden in Bitgum maar acht parturen op de lijst. De eerste omloop kende totaal geen spanning en was snel afgelopen. In de eerste halve finale kaatsen Peter van Zuiden, Gerben de Boer (die was bijgeloot voor Taeke Triemstra) en Erwin Zijlstra tegen Marten Bergsma, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar. Het perk Postma – Leijenaar was goed op slag getuige de 12 bovenslagen waarvan Hessel Postma er 7 voor zijn rekening nam. Zijn verre klap op 3-2 en 6-2 gaf zijn partuur een spel voorsprong en dat gat kon door Van Zuiden en zijn maten niet meer gedicht worden. Op 5-3 en 6-6 sloeg Hessel Postma weer boven waarna de finale was bereikt.

In de tweede halve finale namen Johannes van der Veen, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra het op tegen Steven Koster, Jorn Lars van Beem en Evert Pieter Tolsma. Steven Koster en Jorn Lars van Beem hadden wat te veel opslagmissers. De buitenslag van Steven Koster op 3-2 en 6-6 was in feite beslissend. Er volgden twee snelle bordjes. Op 5-2 en 6-4 plaatste Johannes van der Veen een zitbal.

De finale werd de spannendste partij van de dag met maar liefst zeven keer de 6-6 aan de telegraaf. Op twee daarvan plaatste Marten Bergsma een zitbal. Mede daardoor liep zijn partuur uit naar een 4-1 voorsprong. Johannes van der Veen had in de eerste twee partijen goed opgeslagen maar kon dat niveau in de finale niet vasthouden zodat Hendrik Kootstra op gezette tijden de eerste opslag voor zijn rekening nam. Op 4-1 en 6-6 plaatste hij een zitbal. Boven door Renze Hiemstra op 6-2 bracht de achterstand terug tot 1 eerst. Hessel Postma sloeg de hele dag sterk uit en zijn verre klap op 4-3 en 6-6 was van grote waarde. Op 5-3 en 6-6 verspeelde Marten Bergsma de eerste kan op de winst door het perk te missen. Die winst kwam er uiteindelijk toch want op 5-4 en 6-6 sloeg Hessel Postma de kaats voorbij.

UITSLAG ZATERDAG BITGUM

1. Marten Bergsma, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar

2. Johannes van der Veen, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra

Cijfers Bitgum. Eerste omloop: 1. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Patrick van Dellen – 2. Peter van Zuiden, Gerben de Boer (bijgeloot voor Taeke Triemstra), en Erwin Zijlstra 0-5 en 2-6; 3. Marten Bergsma, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar – 4. Haye Jan Nicolay, Thomas Dijkstra en Hans Wassenaar 5-2 en 6-6; 5. Tjisse Steenstra, Gerben de Boer en Willem Heeringa p- 6. Johannes van der Veen, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra 2-5 en 2-6; 7. Steven Koster, Jorn Lars van Beem en Evert Pieter Tolsma – 8. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Rick Minnesma 5-3 en 6-4; Halve finale: 2. Peter van Zuiden c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 6-6; 6. Johannes van der Veen c.s. – 7. Steven Koster c.s. 5-2 en 6-4; Finale: 3. Marten Bergsma c.s. – 6. Johannes van der Veen c.s. 5-4 en 6-6. (Tekst: Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 27, 2023 10:06
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel