Gert-Anne van der Bos oppermachtig in Sexbierum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 30, 2022 18:47

Gert-Anne van der Bos oppermachtig in Sexbierum

Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra lijkt met de PC in aantocht steeds beter in vorm te komen. In Sexbierum liet de oranje brigade zien dat de uitglijder in Huizum een vergissing was. Van der Bos acteerde als in zijn beste dagen en plaatste maar liefst 34 zitballen waarvan in de finale viermaal op zes gelijk. Hij werd dan ook terecht koning van de partij. 

In de finale tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar was het vooral een strijd tussen Van der Bos en Steenstra waarbij Steenstra uiteindelijk bakzeil moest halen.  Beide scoorden en gaven ook punten weg door missers maar op de zes had Van der Bos de overhand. Beide mannen kwamen meer dan twintig maal in actie aan de stuit een teken dat de wedstrijd daar gewonnen werd. Tegen de zestien zitballen stonden 21 missers en er werden maar vier bovenslagen geteld. Van der Bos c.s. nam een 2-0 voorsprong maar prima werk van Steenstra werd het spel gelijk. Na drie eersten gelijk was de kwaadslag van Hiemstra op 3-3 en 6-6 een dure. Gert-Anne domineerde het volgende eerste met vier zitballen en drie missers. Maar het werd wel 5 om 3. Tjisse Steenstra rekte zich nog eenmaal uit en wist in zijn eentje de achterstand te verkleinen naar 5 om 4. Ondertussen was hij ook al verhuist naar het achterperk waar hij Wassenaar verving. Maar niet alles werd goud wat hij aanraakte want drie achtereenvolgende kwaadslagen bracht zijn trio op de rand van de afgrond. Op 5-4 en 6-4 redde hij de situatie nog met zijn zevende zitbal maar op 5-4 en 6-6 verzilverde Van der Bos de kleine kaats met zijn negende zitbal. Voor van der Bos was de zege in Sexbierum alweer zijn zesde zege en voor Triemstra was het al de negende. Tevens boekte Triemstra de 199ste winstpartij uit zijn imposante carrière. 

Van der Bos c.s. stapte de finale via winstpartijen op ondermeer Auke Boomsma c.s. (5-2 en 6-0) en Bauke Triemstra c.s. (5-2 en 6-6). In de halve wachtte het partuur van Haije Jan Nicolay dat een partij eerder Marten Bergsma, Jelte Visser en Hendrik Kootstra de weg had verspert door een 5-5 en 6-4 zege. 

Tegen trio Van der Bos had de formatie van Haije Jan niets in te brengen. Van der Bos domineerde aan de opslag en in het perk liet Taeke Triemstra mooie dingen. Zo ook op 4-0 en 6-6 met zijn vierde bovenslag. Op 5-0 en 6-4 was de achtste zitbal van Van der Bos genoeg voor een plaatsje in de finale. 

Tjisse Steenstra c.s. had een mooi nummer op de lijst en zegevierde met twee vingers in de neus tegen zowel Enno Kingma c.s. (5-2 en 6-0) en tegen Johannes van der Veen c.s. (5-3 en 6-6).

Haije Jan Nicolay zette eerst trio Marten Bergsma aan de kant (5-5 en 6-4) om vervolgens te profiteren van een staand nummer. In de halve finale was blijkbaar de benzine al op en ging men kansloos met 5-0 en 6-4 tegen het canvas. 

Cijfers Sexbierum. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens – 2. Auke Boomsma Morra, Hessel Postma Winsum en Tsjerk Elsinga Dronryp 5-2 en 6-0; 3. Remmelt Bouma Weidum, Bauke Dijkstra Easterein en Evert Pieter Tolsma Winsum – 4. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Daniël Iseger Goutum en Patrick Scheepstra Franeker 5-5 en 6-6 (Bauke Triemstra wint); 5. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 6. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen 5-2 en 6-0; 7. Patrick van Dellen Berltsum, Thomas Dijkstra Berltsum en Steven Koster Tzum – 8. Johannes van der Veen Pietersbierum, Jorn Lars van Beem Dronryp en Rick Minnesma Dronryp 2-5 en 6-6; 9. Marten Bergsma Minnertsga, Jelte Visser Sexbierum en Hendrik Kootstra Minnertsga – 10. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra 5-5 en 4-6; Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Bauke Triemstra c.s. 5-2 en 6-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Johannes van der Veen c.s. 5-3 en 6-6; 10. Haije Jan Nicolay c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Haije Jan Nicolay c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 4-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Finale: 5. Tjisse Steenstra c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 6-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 30, 2022 18:47
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel