Tjisse Steenstra prolongeert koningschap op Rengersdag

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 23, 2023 20:24

Tjisse Steenstra prolongeert koningschap op Rengersdag

 

De formatie van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar is zondag na een onderhoudende en spannende finale winnaar geworden van de 12de vrije formatiewedstrijd van het seizoen 2023. In de finale werd de beslissende slagen uitgedeeld door Hans Wassenaar op 5-4 en 4-6 en door Renze Hiemstra op 5-4 en 6-6. Daarmee viel het doek over een zeer gedenkwaardige dag waar Taeke Triemstra de eerste plaats in het kaatsklassement aller tijden over nam van Piet Jetze Faber die ruim 33 jaar aanvoerder van dit klassement was. Faber kwam tot 885 punten en Taeke Triemstra staat na de premie op de Rengersdag nu op 886 punten. Een formidabele prestatie die heel lang niet voor mogelijk was gehouden. In de finale kruisten de formaties van Tjisse Steenstra en dat van Gert-Anne van der Bos de degens en het leek na de bovenslag van Hiemstra op 1-1 en 6-6 snel bergafwaarts te gaan met de oranje brigade. Met slechts 6 punten tegen snelde Steenstra c.s. naar een riante 5-1 voorsprong. Maar de kwaadslag van Hiemstra op 5-1 en 0-2 zou de opmaat zijn naar een verder boeiend gevecht. Via tweemaal 6-0 en eenmaal 6-4 werd de marge in sneltrein vaart verkleint. Bij 5-4 en 4-6 leek de aansluiting een feit mede door sterk opslaan van Van der Bos maar op 5-4 en 4-6 stapte Wassenaar eerst vorstelijk onder de bal en vervolgens sloeg Hiemstra voor de zesde maal boven. Dat de marges klein waren blijkt wel uit de behaalde punten: 56 om 54.

Steenstra c.s. had weinig moeite zich te plaatsen voor de finale. Trio Corné Tuinenga speelde de gehele partij voor een vroege Sinterklaas en de bovenslag van Wassenaar op 5-2 en 6-4 gaf het laatste zetje voor de simpele zege. 

De strijd om de premie of niets tegen Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra was na de eerste twee eersten al voorbij. Beide malen besliste Steenstra de eersten met een zitbal. Daarna gin het in een streep door naar de finale die op 5-0 en 6-0 zijn hoogtepunt bereikte.

Bij de formatie van Gert-Anne van der Bos zat veel druk op de ketel. Als er twee partijen werden gewonnen dan was Triemstra sowieso de nummer een in het kaatsklassement.  In Minnertsga was het lelijk mis gegaan en op de Rengers lagen er wederom kansen.

Patrick van Dellen c.s. deed wat het kon maar dat was bij lange niet genoeg om enige rimpels in de vijver van trio Van der Bos te krijgen. (5-1 en 6-0). 

Nee die rimpels kwamen er zeker in de partij tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Het werd een meeslepend gevecht waar de arbitrage zich ook lelijk in het been schoot. Het leverde heftige tonelen op en voerde de spanning naar het kookpunt.  Gert-Anne van der Bos c.s. kwam met 3-1 voor door een van de tien zitballen op 2-1 en 6-6 maar dezelfde opslager miste op 3-1 en 6-6 en vervolgen sloeg gabe Jan op 3-2 en 4-6 fraai boven. Vai 4-4 werd het 5 om 4 door een kogel van Van der Bos op 4-4 en 6-6. Daarmee leek het pleit beslecht maar Triemstra moest nog een spannend eerst wachten voordat Menno van Zwieten op 5-4 en 6-6 buiten sloeg.

De halve finale tegen Remmelt Bouma c.s. leek aanvankelijk een brug te ver voor Van der Bos c.s. maar na een spel achterstand was het opslager Van der Bos die de partij eigenhandig naar zijn hand zette door magistraal opslagwerk. Na 2-2 plaatste driemaal op de zes een zitbal en dat was Remmelt Bouma c.s. om de witte vlag te hijsen. Op 5-2 en 6-4 retourneerde Erwin Zijlstra tot in het perk.

Het derde geld dus voor Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma na een vlotte zege op de premiewinnaar van Huizum trio Paul Dijkstra c.s. (5-1 en 6-4).

Cijfers Rengersdag. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 2. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en René de Haan 5-1 en 6-0; 3. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 4. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra 5-4 en 6-4; 5. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 6. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-2 en 6-4; 7. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 8. Johannes van der Veen, Jorn Lars van beem en Kevin Jordi Hiemstra 1-5 en 2-6; 9. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 10. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma 5-1 en 6-4; Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Johannes van der Veen c.s. 5-0 en 6-0; 9. Remmelt Bouma c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Remmelt Bouma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 4-6;  5. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Finale: 5. Tjisse Steenstra c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-6. 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 23, 2023 20:24
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    View Article
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    View Article
  • Hh

    Hh

    Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

    View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel