Menno van Zwieten uitblinker op Hotze Schuil partij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2023 19:31

Menno van Zwieten uitblinker op Hotze Schuil partij

Was het vorige week nog peentjes zweten in Berltsum in Harlingen op de jaarlijkse vrije formatiewedstrijd voor de heren hoofdklasse had de kachel wel aangekund zo koud was het op het prachtige kaatsveld van Eendracht. Omdat het kaatsen ook nog was om te huilen werd het een lange zit. Gelukkig was de finale nog een partij waar de liefhebber nog een beetje warm van kon worden. Niet van het spel want van de elf gespeelde eersten kwamen 9 tot stand door fouten van beide partijen. Slechts twee eersten werden voltooid met goed spel. Aan het eind was er de zeg voor trio Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Net als bij de opening in Franeker was de formatie van Tjisse Steenstra de tegenstander en net als in Franeker kraaide de haan van koning Menno van Zwieten het hoogste lied. 

Trio Tjisse Steenstra had de beste start en liep via drie keer 6-4 uit naar een 3-1 voorsprong. De misser van Steenstra op 3-1 en 6-6 zette de deur op een kier maar Van Zwieten c.s. profiteerde niet optimaal want de zitbal van dezelfde kaatser op 3-2 en 6-4 deed de marge weer vergroten. Maar met buitenslagen van Steenstra (1) en Wassenaar (2) werd de formatie van Van Zwieten weer in het zadel geholpen. Niet passeren van de kaats door Hiemstra op 4-3 en 2-6 bracht de partij weer in evenwicht. Bij 4-4 en 4-4 miste Steenstra vervolgens tweemaal en bij 5-4 en 4-0 leek de winst voor Van Zwieten c.s. binnen handbereik maar missers van Van Zwieten (2) en Leijenaar (1) gaf weer hoop voor de Steenstra c.s. Wassenaar die Van Zwieten via praten van zijn stuk wilde brengen viel zelf in het gat wat hij zelf gecreëerd had. Hij begon wel het beslissende eerst met een zitbal, miste vervolgens en bovenslagen van Leijenaar en Van Popta strooiden daarop veel zout in de wonde. Op 5-5 en 6-2 kon Hiemstra de dikke kaats niet passeren. Van Zwieten was zodoende de lachende derde en werd bovendien uitgeroepen tot koning van de partij.

Was de finale een spannend potje voor de rest was het huilen met de pet op. De winnaar zat mooi in de lijst en zette eerst trio André van Dellen met 5-2 en 6-6 aan de kant om vervolgens in de strijd om de premie of niets met twee vingers in de neus te winnen van Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra (5-1 en 6-0).

De formatie van Tjisse Steenstra liet trio Johannes van der Veen c.s. tot de helft komen. (5-3 en 6-6) om vervolgens na een 4-2 achterstand toch nog vrij gemakkelijk te winnen van Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra (5-4 en 6-6). 

De halve finale tegen Corné Tuinenga c.s. was een niemand dalletje getuigde de 5-0 en 6-4 eind uitslag.  Het derde geld was derhalve voor de formatie van Corné Tuinenga en dat mocht toch wel asl de verrassing van de dag worden gezien. De winst op Gert-Anne van der Bos c.s. mocht er zijn maar was bepaald geen eigen verdienste want de winnaar van Sint Annaparochie en Berlikum had blijkbaar andere dingen aan het hoofd want van de gedrevenheid van Berlikum was geen spaan meer over. Dat het uiteindelijk toch nog 5-5 en 6-6 werd mocht een wonder worden genoemd en dat na een 4-1 en 5-3 achterstand. Een 6-2 voorsprong in het laatste eerst was ook niet aan trio Van der Bos besteed want op 5-5 en 6-6 passeerde Bauke Dijkstra koel de kaats.

Cijfers Harlingen. Eerste omloop: 1. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra – 2. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 6-6; 3. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra – 4. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra 4-5 en 2-6; 5. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga – 6. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 2-5 en 2-6; 7. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Roiemer Hoekstra – 8. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma 5-2 en 6-6; 9. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 10. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-5 en 6-6 (Corné Tuinenga wint); Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-6; 6. Menno van Zwieten c.s. – 7. Bauke Triemstra c.s. 5-1 en 6-0; 10. Corné Tuinenga c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Corné Tuinenga c.s. – 2. Tjisse Steenstra c.s. 0-5 en 4-6; 6. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Finale: 6. Menno van Zwieten c.s. – 2. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-2.   

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2023 19:31
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel