Gert-Anne van der Bos prolongeert koningschap

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 16, 2023 09:19

Gert-Anne van der Bos prolongeert koningschap

Gert Anne van der Bos, Gabe Jan van Popta en Kevin Jordi Hiemstra zijn in Makkum winnaar geworden van de heren hoofdklassepartij door-elkaar-loten. In de finale kregen Marten Bergsma, Hessel Postma en Erwin Zijlstra (die na de eerste omloop Patrick Scheepstra verving) maar 1 bordje aan de telegraaf. Menno van Zwieten, Jorn Lars van Beem en Pieter Jan Leijenaar werden derde.

Op de winst van Van der Bos c.s. viel niets af te dingen. Van der Bos was met name op de 6-6 stand een klasse apart en zijn maten Van Popta en Hiemstra scoorden beide een dikke voldoende. Die combinatie was voor de andere parturen te veel. Het partuur van Gert Anne van der Bos stond in de eerste omloop vlot met 3-0 voor tegen Corné Tuinenga, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra. Die spartelden nog wel tegen maar de achterstand kon niet meer worden ingelopen. Op 3-2 en 6-6 passeerde Kevin Jordi Hiemstra de bovenlijn en op de volgende 6-6 plaatste Van der Bos een zitbal. Toen was het wel bekeken. Op 5-3 en 6-4 sloeg Kevin Jordi Hiemstra de bal in tweede instantie over de bovenlijn. Tegen Tjisse Steenstra, Steven Koster en Rick Minnesma moest men stevig aan de bak. Steven Koster sloeg alleen maar op en Tjisse Steenstra stond in het voorperk. Het werd een lange en spannende partij waarbij bijna alle eersten op 6-4 of 6-6 werden vergeven. Het passeren van de kaats door Tjisse Steenstra op 3-3 en 6-6 leverde zijn partuur een eerst voorsprong op. Daarna werd het twee keer 6-6 en beide keren was het Gert Anne van der Bos die vanaf de stuit voor de laatste twee punten zorgde. Uiteindelijk kwamen alle bordjes aan de telegraaf waarna Tjisse Steenstra op 5-5 en 6-4 de kaats niet kon nemen. Een staand nummer betekende voor Van der Bos en zijn maten een plek in de finale met Marten Bergsma, Hessel Postma en Erwin Zijlstra als tegenstanders. Erwin Zijlstra was na de eerste omloop de geblesseerd uitgevallen Patrick Scheepstra komen vervangen. De finale was snel bekeken. De opslagmisser van Marten Bergsma op 2-1 en 6-6 was een dure. Het werd 4-1 en 6-6 waarna Van der Bos Erwin Zijlstra tot een kwaadslag dwong. Daarmee was het definitieve gat geslagen. De laatste slag viel op 5-1 en 6-6 door een verre klap van Gabe Jan van Popta.

De premiewinnaars hadden weinig moeite met Paul Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Jelmer Miedema: 5-2 en 6-6. Een staand nummer betekende een plek in de halve finale tegen Menno van Zwieten, Jorn Lars van Beem en Pieter Jan Leijenaar. Dat partuur had daarvoor heel aardig staan kaatsen maar in de halve finale lukte het allemaal niet meer. Bergsma c.s. liepen vlot uit naar een 4-1 voorsprong, verspeelden nog een bordje maar wonnen uiteindelijk vrij simpel. Op 5-2 en 6-2 sloeg Jorn Lars van Beem de bal over de zijlijn.

Menno van Zwieten, Jorn Lars van Beem en Pieter Jan Leijenaar lieten Johannes van der Veen, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma op een spel staan. In de tweede omloop tegen Bauke Triemstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar moest er stevig worden gebuffeld om de winst binnen te halen. De opslagmisser van Bauke Triemstra op 3-3 en 6-6 en het niet passeren van de kaats door Hans Wassenaar op 4-3 en 6-2 leverde het partuur van Menno van Zwieten een 5-3 voorsprong op. Die marge bleek toereikend. Het werd nog 5-4 maar op 5-4 en 6-2 lag de kaats voor Renze Hiemstra te ver weg. Van Zwieten c.s. naar de halve finale waarin werd verloren van de latere premiewinnaars.


UITSLAG MAKKUM

1. Gert Anne van der Bos (koning), Gabe Jan van Popta en Kevin Jordi Hiemstra

2. Marten Bergsma, Hessel Postma en Erwin Zijlstra

3. Menno van Zwieten, Jorn Lars van Beem en Pieter Jan Leijenaar

Cijfers Makkum. Eerste omloop: 1. Menno van Zwieten, Jorn Lars van Beem en Pieter Jan Leijenaar – 2. Johannes van der Veen, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma 5-2 en 6-6; 3. Bauke Triemstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. André van Dellen, Taeke Triemstra en Jurrt Osinga 5-3 en 6-4; 5. Gert Anne van der Bos, Gabe Jan van Popta en Kevin Jordi Hiemstra 6. Corné Tuinenga, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra 5-3 en 6-4; 7. Tjisse Steenstra, Steven Koster en Rick Minnesma – 8. Remmelt Bouma, Pieter Jan Plat en Erwin Zijlstra 5-5 en 6-6 (partuur Steenstra wint); 9. Marten Bergsma, Hessel Postma en Patrick Scheepstra (na de 1e omloop vervangen door Erwin Zijlstra – 10. Paul Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Jelmer Miedema 5-2 en 6-6;  Tweede omloop: 1. Van Zwieten c.s. – 3. Triemstra c.s. 5-4 en 6-2; 5. Van der Bos c.s. – 7. Steenstra c.s. 5-5 en 6-4; 9. Bergsma c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Bergsma c.s. – 1. Van Zwieten c.s. 5-2 en 6-2; 5. Van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 5. Van der Bos c.s. – 9. Bergsma c.s. 5-1 en 6-6. (Tekst: Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 16, 2023 09:19
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    View Article
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    View Article
  • Hh

    Hh

    Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

    View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel