Formatie Marten Bergsma wint in Sexbierum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 30, 2023 09:16

Formatie Marten Bergsma wint in Sexbierum

Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra zijn in Sexbierum winnaar geworden van de heren hoofdklasse vrije formatie wedstrijd. In de finale werden Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra verslagen. Het derde geld was voor Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar.

Er was weinig spanning in de meeste partijen. De laatste slag viel al ruim voor 16.00 uur. Het partuur van Marten Bergsma had in de eerste omloop de grootst mogelijke moeite om Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra te verslaan. In de langste partij van de dag kwamen Nicolay en zijn maten zelfs met 5-4 voor te staan maar in het slot van de partij werden er op-en-uit te veel fouten gemaakt. Het werd gelijk waarna Hessel Postma op 5-5 en 6-2 het lot van zijn partuur bezegelde door kwaad uit te slaan. In de tweede omloop tegen Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra werden de eerste zes bordjes allemaal op 6-6 verkaatst maar het partuur van Johannes van der Veen pakte maar 1 bordje. De 5-1 achterstand was te veel van het goede. Op 5-1 en 6-2 sloeg Kees van der Schoot de kaats voorbij. In de halve finale was het er-op-en-er-over tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Het wilde met Pieter Jan Leijenaar niet in het perk en ook niet aan de opslag. Voor ze het wisten stonden ze met 5-0 achter. Van Zwieten c.s. hadden op dat moment nog maar 10 punten aan de telegraaf gehad. Daar kwam niks meer bij. Op 5-0 en 6-0 kon Gabe Jan van Popta de kaats niet nemen. In de finale wachtten Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. Met name Gert Anne van der Bos was in de partijen daarvoor op de beslissende momenten succesvol vanaf de stuit. Daar leek het in de finale eerst ook op want een 6-2 achterstand werd ingelopen en door Van der Bos op 6-6 verzilverd. Hij dwong Hendrik Kootstra op een kleine kaats tot een kwaadslag. Bergsma en zijn maten pakten de volgende twee eersten waarna Van der Bos op 6-2 een zitbal plaatste: spellen gelijk. Daarna lukte het bij zowel Van der Bos als Zijlstra opeens niet meer aan de opslag. Via drie keer 6-0 kwam het partuur van Marten Bergsma op een 5-2 voorsprong te staan. Die schade kon door Van der Bos en zijn maten niet meer gerepareerd worden. Op 5-2 en 6-4 miste Van der Bos het perk.

Van der Bos, Triemstra en Zijlstra hadden in de eerste omloop niets te duchten van André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga: 5-0 en 6-6. In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale moest worden gekaatst tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. De opslag van Tjisse Steenstra liep niet. Hij miste te vaak het perk en gaf Taeke Triemstra een aantal keren de gelegenheid om royaal uit te halen. Van der Bos had ook vrij veel missers maar niet op de beslissende momenten. Op 5-3 en 6-2 sloeg Hans Wassenaar de bal over de zijlijn. Een staand nummer betekende een plek in de finale.

Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar namen tegen Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra een 5-2 voorsprong maar konden de partij niet uitmaken. Het werd 5-4 waarna Menno van Zwieten op 6-4 de winnende zitbal plaatste. Een staand nummer op de tweede lijst hield een plek in de halve finale in. Daarin waren de latere winnaars te sterk.

Cijfers Sexbierum. Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra – 2. Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra 5-5 en 6-2; 3. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma – 4. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra 2-5 en 2-6; 5. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma – 6. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 1-5 en 0-6; 7. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 8. André van Dellen, Pieter Jan Plat en Jurrit Osinga 5-0 en 6-6; 9. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 10. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 5-4 en 6-4; Tweede omloop: 1. Bergsma c.s. – 4. Van der Veen c.s. 5-1 en 6-2; 6. Steenstra c.s. – 7. Van der Bos c.s. 3-5 en 2-6; 9. Van Zwieten c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Van Zwieten c.s. – 1. Bergsma c.s. 0-5 en 0-6; 7. Van der Bos c.s. staand nummer;  Finale: 7. Van der Bos c.s. – 1. Bergsma c.s. 2-5 en 4-6. (Tekst Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 30, 2023 09:16
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    View Article
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    View Article
  • Hh

    Hh

    Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

    View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel