Gert-Anne van der Bos koning van het Bildt

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma mei 21, 2023 19:01

Gert-Anne van der Bos koning van het Bildt

De formatie van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra boekte zondag op de Waaie in Sint Annaparochie een fraaie zege op de derde vrije formatiewedstrijd van het seizoen. In een aantrekkelijke finale kwam het gehandicapte partuur van Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra vier punten te kort. Op 5-4 en 6-2 sloeg Jacob Wassenaar de bal kwaad op de venijnige opslag van Gert-Anne van der Bos. Van der Bos was ouderwets op dreef met maar liefst 26 onverwerkbare ballen. Daar stonden dan wel 18 missers tegenover maar zijn verwoestende opslag was menig perk veel te veel van het goede. De zitbal van van der Bos op 3-2 en 6-6 was van ongekende schoonheid. Via een treffer op 4-3 en 6-4 werd de eindsprint in gezet en op 5-4 en 6-2 had Van der Bos wederom succes door Wassenaar tot een kwaadslag te dwingen. De voor Dylan Drent ingevallen Jacob Wassenaar kaatste een prima partij maar kon Dylan Drent uiteraard niet doen vergeten. Voor de 42-jarige Wassenaar was het al de achtste partij sedert Hemelvaartsdag. Wassenaar was niet stijf maar wel vermoeid. Hij wil Drent ook niet definitief vervangen. ‘Wol net alle sneonen en sneinen noch keatse. Se moatte mar op siik nei in goeie ferfanger foar Dylan mocht dy der al wêze’.

Van der Bos boekte de zesde koningstitel uit acht zeges. Formatiegenoot Taeke Triemstra kwam met de zege van vandaag ook op acht overwinningen in Sint Annaparochie. Beide tenoren kaatsen zondag op een hoog niveau en namen achterinse Erwin Zijlstra mee in hun niet aflatende dadendrang. 

De winnende formatie zat niet bepaald in een gemakkelijk blokje van de lijst. Net als in Franeker werd het bal geopend tegen de blauwe brigade van Tjisse Steenstra c.s. Ging het in Franeker op het moment suprême nog mis in Sint Annaparochie was het snel gedaan met de aspiraties van Tjisse Steenstra c.s. Via drie snelle bordjes opende de kwaadslag van Triemstra misschien enig perspectief maar het bleef bij de gedachte want op via 6-2 en 6-4 viel de laatste slag al op 5-1 en 6-4 met de tiende zitbal van Van der Bos.

Een ronde verder was de formatie van Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema een gewillig slachtoffer. Via tweemaal 6-0, tweemaal 6-4 en tweemaal 6-6 werd het binnen het half uur geklaard. Op 5-0 en 6-0 miste Corné aan de stuit.

De halve finale tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar was andere koek. Het was een partij waar weinig licht tussen zat. De opslag domineerde zowel bij trio Van Zwieten als bij de formatie van Van der Bos. Trio Van der Bos kwam met 3-2 achter door een misser van Van der Bos maar boven van Triemstra en een zitbal van Van der Bos beide malen op 6-4 bracht 4 om 3 aan de telegraaf. Via vier eersten gelijk was de zoveelste zitbal van Van der Bos op 4-4 en 6-4 het breekpunt in de partij. Op 5-4 en 6-0 was de zevende bovenslag van Taeke Triemstra voldoende voor de winst. 

Trio Marten Bergsma moest in de aanloop naar de finale stevig aanpoten om tegen Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma droog over de sloot te komen. Tot twee spel gelijk zat er weinig tussen de formaties. De passeerslag van Wassenaar op 4-4 en 6-4 was de aanzet tot een succesvol vervolg. Op 5-4 en 6-0 miste Remmelt Bouma het perk.

In de strijd om de premie of niets tegen Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jan Tymen Eisma leek de partij bij 5-1 als een nachtkaars uit te gaan maar niet passeren van de kaats door Kootstra op 5-1 en 6-6 en wel voorbij slaan van de kaats door jan Tymen Eisma deed de poartij nog iets lengen. Maar op 5-3 en 6-0 vond Marten Bergsma het genoeg en plaatste zijn negende zitbal. Menno van Zwieten c.s. had aan een potje winst genoeg voor het derde geld. Trio Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra in Menaam nog winnaar van de wedstrijd moest nu bakzeil halen. De misser van Van der Veen op 4-4 en 6-6 woog zwaar vooral toen Van Zwieten op 5-4 en 6-6 zijn dertiende zitbal plaatste.

Cijfers Sint Annaparochie. Eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 1-5 en 4-6; 3. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema – 4. Youri de Groot, Jelle Cnossen en Johan Sipma 5-2 en 6-6; 5. Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra – 6. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma 5-4 en 6-0; 7. H.D van der Hem, Thomas Dijkstra en Steven Koster – 8. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jan Tymen Eisma 1-5 en 2-6; 9. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra – 10. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 6-6; Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Corné Tuinenga c.s. 5-0 en 6-0; 5. Marten Bergsma c.s. – 8. Auke Boomsma c.s. 5-3 en 6-0; 10. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Menno van Zwieten c.s. – 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 0-6; 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Finale: 5. Marten Bergsma c.s. – 2. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 2-6.    

  

 

   

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma mei 21, 2023 19:01
Schrijf een reactie

Geen Reacties

Nog Geen Reacties!

Laat me Je vertellen een triest verhaal ! Er zijn nog geen reacties, maar U kunt de eerste zijn om een reactie op dit artikel.

Schrijf een reactie
Bekijk opmerkingen

Schrijf een reactie

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Dirk Lei

    Dirk Lei

    Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

    Bekijk Artikel
  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    Bekijk Artikel
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    Bekijk Artikel

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel