Formatie Tjisse Steenstra blijft een banddikte voor!

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 4, 2022 19:40

Formatie Tjisse Steenstra blijft een banddikte voor!

De op een na laatste vrije formatiepartij van het seizoen is gewonnen door het partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. In een spannende maar kwalitatief arme finale werd de grote concurrent Gert-Anne van der Bos c.s. op 5-5 en 6-6 verslagen met een nipte zitbal van Tjisse Steenstra. Dezelfde Steenstra die maar liefst negen missers noteerde in de finale werd misschien ook wel tot zijn eigen verbazing met algemene stemmen uitgeroepen tot koning van de partij. Achterinse Hans Wassenaar had daar zondag in een warm Pingjum veel meer recht op maar waarschijnlijk had de dienstdoende koningscommissie te lang in de zon gezeten. 

De finale was spannend maar kwalitatief een zwakke vertoning met maar liefst 25 buitenslagen waarvan 14 voor de winnaar en elf voor de verliezer. Het was een partij die lang alle kanten uit kon. Na drie eersten gelijk liep Steenstra c.s. uit naar een 5-3 voorsprong door een kwaadslag van Triemstra op 3-3 en 6-6 en een voorslag van Van der Bos op 4-3 en 6-2. Bij 5-3 en 4-0 leek de partij gelopen maar zitballen van Van der Bos en Zijlstra en een misser van Steenstra maakte 5-3 en 4-6 en Zijlstra maakte het vierde bordje vol met passeren van de kaats. Met drie missers van de latere koning waarvan de laatste op 5-4 en 6-6 maakte het weer een open strijd. Steenstra bleef aan de opslag en wist een schone vier achterstand weer om te buigen naar een 5-5 en 6-4 voorsprong. Via een triktrak bovenslag van Triemstra kwam alles aan de hang. Het was Steenstra die bij zijn 14de achtereenvolgende opslag zijn vijfde zitbal plaatste. Het was nipt maar hij zat wel! Gelukkig had de dienstdoende keurmeester er goed zicht op. 

De finale was een van de weinige partijen die boven het gemiddelde uit stak. De winnaar van de Van Aisma partij trio Haije jan Nicolay ging met 5-0 en 6-0 ten onder tegen de latere winnaar. Dat de vakantie vierende Pieter Jan Leijenaar werd gemist was wel duidelijk. Een omloop verder wilde trio Bauke Triemstra wel maar blijkbaar was al het kruid een omloop eerder al verschoten (5-3 en 6-4). 

De halve finale tegen Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra en Thomas van Zuiden had zomaar anders kunnen eindigen als Peter van Zuiden c.s. zich naar een 3-0 voorsprong zelf niet zoveel pijn had bezorgd. De latere winnaar had bepaald niet het beste van het spel maar de vele opslagmissers werden dankbaar aanvaard. Op 5-4 en 6-6 sloeg Wassenaar boven. 

Trio Gert-Anne van der Bos zat nu eens in een mooi blokje en profiteerde optimaal. Johannes van der Veen c.s. bleef met lege handen achter (5-0 en 6-2) en een omloop verder bleef de teller bij Youri de Groot c.s. staan op 5-2 en 6-4. Er had wel wat meer in gezeten maar de misser op de boven van Laas Pieter van Straten op 2-1 en 6-6 was feitelijk beslissend in de partij. 

Peter van Zuiden c.s. was veel alerter dan de formatie van Patrick van Dellen die veel te veel fouten maakten. (5-2 en 6-0).   

Cijfers Pingjum. Eerste omloop: 1. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Albert Feenstra ingevallen voor (Pieter Jan Leijenaar Exmorra) – 2. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole 0-5 en 0-6; 3. Marten Bergsma Minnertsga, Hendrik Kootstra Minnertsga en Menno van Zwieten Heerenveen – 4. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Daniël Iseger Leeuwarden en Patrick Scheepstra Franeker 5-5 en 2-6; 5. Johannes van der Veen Pietersbierum, Jorn Lars van Beem Dronryp en Riemer Hoekstra Ee ingevallen voor (Rick Minnesma Dronryp) – 6. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens 0-5 en 2-6; 7. Corné Tuinenga Berltsum, Michel v.d. Veen Franeker en Klaas Pier Folkertsma Makkum – 8. Youri de Groot Menaam, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum 1-5 en 2-6; 9. Peter van Zuiden Bolsward, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Thomas van Zuiden ingevallen voor (Gerben de Boer Gaast) – 10. Patrick van Dellen Berltsum, Thomas Dijkstra Berltsum en Steven Koster Tzum 5-2 en 6-0; Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. – 4. Bauke Triemstra c.s. 5-3 en 6-4; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. 8. Youri de Groot c.s. 5-2 en 6-4; 9. Peter van Zuiden c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Peter vfan Zuiden c.s. – 2. Tjisse Steenstra c.s. 4-5 en 6-6; 6. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 6. Gert-Anne van der Bos c.s. – 2. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-6. (Tjisse Steenstra wint).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 4, 2022 19:40
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel