Tjisse Steenstra koning op 169ste PC

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 3, 2022 21:00

Tjisse Steenstra koning op 169ste PC

Het kostte bloed, zweet en tranen maar uiteindelijk kwam de torenhoge favoriet voor deze PC alsnog winnend over de streep. De finale van deze PC was meeslepend en de marges tussen beide parturen waren marginaal want na de laatste slag stond de teller op 68 punten voor de winnaar en 68 punten voor de verliezer. Trio Tjisse Steenstra startte als favoriet omdat de grote gangmaker van dit partuur Dylan Drent ontbrak wegens zijn schouder blessure. Gezegd moet worden dat hij heel verdienstelijk werd vervangen door Hijlke Bruinsma. Hijlke deed weinig fout maar Drent vervangen blijft moeilijk van zelf. Maar het was bepaald geen gemakkelijke overwinning voor Steenstra c.s.

Het eerste bordje was voor trio Marten Bergsma maar daarna ging het om en om. Een 2-1 stand kon ook niet uitgebreid worden doordat Hiemstra op 2-1 en 6-6 de kaats niet kon passeren. Via drie eersten gelijk liep Bergsma c.s. uit naar een op het oog veilige voorsprong van 5 om 3. Vooral de fraaie zitbal van Bergsma op 4-3 en 6-6 leek de opmaat naar verder succes. Dat had ook prima gekund maar op 5-3 en 6-6 faalde Bergsma jammerlijk aan de stuit. Zijn opslag belande ver voor het vijandelijke perk. Maar nog leek er geen man over boord voor trio Marten Bergsma. Het werd zelfs 5-4 en 6-2 door een misser van Wassenaar. Weer leek Steenstra buiten de boord te vallen maar voor van Bergsma, kwaad uit van Kootstra en weer buiten van Bergsma zette de trein van Steenstra weer in beweging. Het werd zelfs schone zes voor de latere winnaar maar nog was het pleit niet beslecht.

Tjisse miste en Marten plaatste een zitbal. Maar op 5-5 en 6-4 was het Renze Hiemstra die de laatste bal van Bergsma het stadion uit ranselde. Voor Hiemstra was het reeds de vierde PC zege en voor Wassenaar de derde. Koning Tjisse Steenstra pakte in zijn vijfde finale eindelijk de begeerde winst en kreeg bovendien de koningsbal nog omgehangen.

Voor trio Marten Bergsma waren de druiven zuur. Zo vaak in winnende positie komen maar het niet kunnen afmaken. Opslager Bergsma zal daar nog vaak aan terug denken.

Steenstra c.s. had het mooiste lot van de favoriet parturen en alleen in de tweede omloop moet het zweet regelmatig zijn uitgebroken bij de winnende formatie want de zege op Haije Jan Nicolay was nipt maar wel verdiend. Na drie eersten gelijk liep men uit naar een 5-3 voorsprong maar een geweldige opleving bij opslager Nicolay zorgde er voor dat de stand weer werd gelijk getrokken. Toch had trio Steenstra de langste adem en zegevierde op 5-5 en 6-0 doordat Gabe Jan van Popta de kaats niet kon passeren. In punten was dat niet te zien want na de laatste slag bleef ook hier de teller staan op 6-2 punten elk. Dat was feitelijk de enige partij die er toe diende want de partijen in de eerste en halve finale waren het aanzien niet waard.   

Marten Bergsma c.s. moest er aanzienlijk harder voor werken. Trio Rutger Torensma ging dan wel met dikke cifers onder uit (5-1 en 6-2) maar een omloop verder was trio Bauke Triemstra maar twee punten af van de winst.

De halve finale tegen de geplaagde oranje brigade van gert-Anne van der Bos was kwa uitslag misschien niet spannend maar wel in de uitvoering. Het winnende partuur werd hard getroffen door het feit dat Erwin Zijlstra halverwege de dag zich moest laten vervangen door Jan Tymen Eisma omdat zijn lichaam in de nacht daarvoor was geteisterd door buikgriep. Een wel of niet fitte Zijlstra scheelt natuurlijk meer dan een slok op een borrel. Het moest nu teveel van Van der Bos en Triemstra komen en dat vandaag op een warm Sjûkelân een brug te ver. Voor hen resteerde zodoende de kleine premie dat ook voor het mooi in de lijst zittende partuur van Remmelt Bouma c.s. was weggelegd. Via 5-1 en 6-4 en 5-3 en 6-4 was het voor hen een zeer geslagde 169ste PC.

De 169ste had verder alles mee. Prachtig kaatsweer en een bomvol Sjûkelân. Geweldig na al die corona ellende! Over het nivo van het kaatsen daar waren andere geluiden te horen. Er waren formaties die voor hun optreden met 4 punten werden beloond. Ook voor de debuterende jonge garde moet nog een hele lange weg worden afgelegd voordat er geoogst kan worden.    

Cijfers PC. Eerste omloop: 1. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 2. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten 5-0en 6-2; 3. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma – 4. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 6-6; 5. Rutger Torensma, Harold de Boer en Jurrit Osinga – 6. Marten Bergsma, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra 1-5 en 2-6; 7. Bauke Triemstra, Daniël Iseger en Patrick Scheepstra – 8. Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster 5-3 en 6-‘6; 9. Haije Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 10. Peter van Zuiden, Kevin Jordi Hiemstra en Gerben de Boer 5-5 en 6-4; André van Dellen, Pieter Jan Plat en Willem Heeringa – 12. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 0-5 en 0-6; 13. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma – 14. Gerrit-Jan Duiven, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra 5-1 en 6-4; 15. Paul Dijkstra, René de Haan en Hendrik Bouwhuis – 16. Auke Boomsma, Hessel Postma en Tsjerk Elsinga 5-5 en 0-6; Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Enno Kingma c.s. 5-2 en 6-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 7. Bauke Triemstra c.s. 5-5 en 6-4; 9. Haije Jan Nicolay c.s. – 12. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 0-6; 13. Remmelt Bouma c.s. – 16. Auke Boomsma c.s. 5-3 en 6-4; Halve finale: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 6. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6; 12. Tjisse Steenstra c.s. – 13. Remmelt Bouma c.s. 5-1 en 6-2; Finale: 6. Marten Bergsma c.s. – 12. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 4-6.

Uitslag: 1. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 2. Marten Bergsma, Hijlke Bruinsma en Hendrik Kootstra; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra; 3. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma   

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 3, 2022 21:00
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article
 • Johan van Seijst

  Johan van Seijst

  Harlingen een genot om daar te mogen kaatsen !!

  View Article
 • Sytse Keizer

  Sytse Keizer

  Sterkte Sjoerd met dyn herstel!

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel