Partuur Menno van Zwieten wint in Paesens

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 2, 2024 09:46

Partuur Menno van Zwieten wint in Paesens

Door-elkaar-loten voor de heren hoofdklasse in Paesens-Moddergat. 10 parturen met 28 kaatsers op de lijst. Dat werden er 27 omdat Erwin Zijlstra zich had afgemeld. Bijloten was dus het parool. Uiteindelijk kwamen Menno van Zwieten, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar in de kransen. In de finale werd vrij makkelijk gewonnen van Steven Koster, Gerben de Boer en Kevin-Jordi Hiemstra. De derde prijs was voor Haye-Jan Nicolay, Yoram Elzinga en Tjisse Steenstra.

Er stond een stevige wind en dat had invloed op het spel. Het aantal buiten- en kwaadslagen was amper bij te houden. Menno van Zwieten, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar waren het meest constante partuur en de winst was dan ook terecht. In de eerste omloop kregen de latere winnaars de nodige tegenstand van Auke Boomsma, Jorn-Lars van Beem en Jan-Tymen Eisma. Die gaven na een 5-2 achterstand niet op en kwamen terug tot 5-4. Op 5-4 en 6-6 sloeg Auke Boomsma buiten. Op de tweede lijst kwamen Corné Tuinenga, Hendrik-Jan van der Velde en Jelmer Miedema tot precies de helft. Een staand nummer betekende een plek in de finale. Daarin wachtten Steven Koster, Gerben de Boer en Kevin-Jordi Hiemstra. Het partuur van Van Zwieten stond vlot op een 2-0 voorsprong. Het werd 6-6 waarna Steven Koster met een kaats op een paar meter van de bovenlijn buiten sloeg. Toen was het eigenlijk al klaar. Het werd nog één keer 6-6 waarna Menno van Zwieten een zitbal plaatste. Op 5-2 en 6-2 sloeg Pieter-Jan Leijenaar de kaats voorbij.

Gerben de Boer moest lang wachten voor hij wist wie zijn maten zouden worden. Dat werden Steven Koster en Kevin-Jordi Hiemstra die na een verliespartij een herkansing kregen en zich toen in de prijzen wisten te kaatsen. In de eerste omloop tegen Bauke Triemstra, Allard Hoekstra en Rick Minnesma kwamen Koster en zijn maten met 5-3 voor te staan. Op dat moment was Bauke Triemstra al balkeerder omdat hij bijna geen bal in het perk wist te krijgen. Het werd gelijk en uiteindelijk kwam alle hout aan de telegraaf. Steven Koster moest een niet al te dikke kaats verdedigen en dat lukte omdat Allard Hoekstra de snelle platte bal van Koster niet kon verwerken. In de halve finale tegen Haye-Jan Nicolay, Yoram Elzinga en Tjisse Steenstra had het duo Nicolay-Steenstra te veel buitenslagen en was de uitslag van Yoram Elzinga te vaak aan de korte kant. Het redelijk kansloze verlies was een logisch gevolg: 5-2 en 6-4.

Haye-Jan Nicolay, Yoram Elzinga en Tjisse Steenstra keken in de eerste omloop tegen een 4-0 achterstand aan. Marten Bergsma, Tsjerk Elsinga en Jurrit Osinga waren de tegenstanders. Jurrit Osinga zakte zowel in het perk als aan de opslag volledig weg en Nicolay en zijn maten profiteerden optimaal. De achterstand werd omgezet in een 5-4 voorsprong, het werd nog wel 5-5 maar op 5-5 en 6-4 sloeg Tjisse Steenstra de kaats voorbij. In de tweede omloop tegen Johan Sipma, Marten Leijenaar en Hendrik Kootstra werd het drie keer 6-6 en alle keren ging het bordje naar Nicolay c.s. Op 5-3 en 6-4 sloeg Johan Sipma buiten.

1e omloop

 1. Steven Koster, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra – 2. Johan SIpma, Marten Leijenaar en Hendrik Kootstra 3-5 en 4-6;
 2. Haye-Jan Nicolay, Yoram Elzinga en Tjisse Steenstra (voor Erwin Zijlstra) – 4. Marten Bergsma, Tsjerk Elsinga en Jurrit Osinga 5-5 en 6-4
 3. Corné Tuinenga, Hendrik-Jan van der Velde en Jelmer Miedema – 6. Remmelt Bouma, Taeke Triemstra en Kevin-Jordi Hiemstra 5-5 en 6-6, Tuinenga c.s winnen
 4. Menno van Zwieten, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijnaar – 8. Auke Boomsma, Jorn-Lars van Beem en Jan-Tymen Eisma 5-4 en 6-6
 5. Bauke Triemstra, Allard Hoekstra en Rick Minnesma – 10. Steven Koster (bijgeloot), Gerben de Boer en Kevin-Jordi Hiemstra (bijgeloot) 5-5 en 6-6, Koster c.s. winnen

2e omloop

 1. Johan Sipma c.s. – 3. Haye-Jan Nicolay c.s. 3-5 en 4-6
 2. Corné Tuinenga c.s. – 7. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 4-6
 3. Steven Koster c.s. staand nummer

halve finale

 1. Steven Koster c.s. – 3. Haye-Jan Nicolay c.s. 5-2 en 6-4
 2. Menno van Zwieten c.s. staand nummer

finale

 1. Menno van Zwieten c.s. – 10. Steven Koster c.s. 5-2 en 6-2

UITSLAG PAESENS-MODDERGAT

 1. Menno van Zwieten, Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar
 2. Steven Koster, Gerben de Boer en Kevin-Jordi Hiemstra
 3. Haye-Jan Nicolay, Yoram Elzinga en Tjisse Steenstra (Bijdrage Klaas Postma)
Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 2, 2024 09:46
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel