Patrick van Dellen koning in Dokkum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 21, 2022 09:22

Patrick van Dellen koning in Dokkum

De heren hoofdklassepartij door-elkaar-loten in Dokkum is gewonnen door Patrick van Dellen, Daniël Iseger en Hans Wassenaar die in de finale het partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra net voor bleven: 5-5 en 6-4. De derde prijs was voor Youri de Groot, Hessel Postma en Evert-Pieter Tolsma.

Het niveau in Dokkum was bedroevend. Het regende buiten- en kwaadslagen. Vier kaatsers waren afwezig waardoor bijna alle verliezers uit de eerste omloop een herkansing kregen. Patrick van Dellen ontworstelde zich aan de algehele kaatsmalaise. Hij sloeg de hele dag prima op en het koningschap werd terecht unaniem aan Van Dellen toegekend.

De finale was niet fraai maar dat gold eigenlijk voor alle partijen die vandaag werden gespeeld. Spannend was het wel. Via 6-4 en twee keer 6-6 kwam het partuur van Patrick van Dellen op een voorsprong van drie om niks. Van Dellen legde door sterk opslagwerk de basis voor de voorsprong. Die voorsprong was ook zo maar weer verdwenen omdat het duo Van Dellen-Wassenaar de controle even verloor en het perk Hiemstra-Zijlstra op dat moment op slag begon te komen. Op 3-3 en 6-6 was er een fraaie opslag van Patrick van Dellen waardoor Renze Hiemstra de niet al te dikke kaats niet kon passeren. Daarna liet Tjisse Steenstra zich gelden vanaf de stuit. Het werd vier eersten gelijk en ook vijf eersten gelijk. Patrick van Dellen zorgde in het beslissende eerst voor zes punten. Op 5-5 en 6-4 sloeg Tjisse Steenstra de bal buiten de perklijnen.

De latere winnaars hadden weinig problemen met Remmelt Bouma, Pieter-Jan Plat en Laas-Pieter van Straten. Op 5-2 en 6-2 was het gebeurd. In de tweede omloop met als inzet een plek in de finale waren Haye Jan Nicolay, Kevin-Jordi Hiemstra en Willem Heeringa de tegenstanders. Die keken snel tegen een 4-1 achterstand aan, kwamen nog terug tot 4-3 maar een overwinning zat er geen moment in. Van Dellen sloeg sterk op waar Nicolay en Heeringa in totaal 11 keer het perk zouden missen. Dat was te veel van het goede. Op 5-3 en 6-0 sloeg Haye Jan Nicolay de bal buiten.

Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra begonnen met een moeizame zege op Bauke Triemstra, Taeke Triemstra en Menno van Zwieten. Bauke Triemstra miste 12 keer het perk, Menno van Zwieten deed dat 3 keer maar ondanks die 15 opslagmissers bleef men lang in het spoor van het partuur van Steenstra. Die wonnen uiteindelijk op 5-4 en 6-4 toen Taeke Triemstra de bal kwaad uit sloeg. In de halve finale walsten Steenstra en zijn maten over Youri de Groot, Hessel Postma en Evert-Pieter Tolsma heen. Op 5-0 en 6-4 passeerde Erwin Zijlstra de bovenlijn.

Het derde geld was voor Youri de Groot, Hessel Postma en Evert-Pieter Tolsma. Die hoefden zich niet bovenmatig in te spannen tegen Johannes van der Veen, Pieter-Jan Plat en Tsjerk Elsinga. Het duo Van der Veen-Elsinga bracht amper een bal in het perk. Op 5-1 en 6-0 sloeg Johannes van der Veen voor de tiende keer buiten. In de tweede omloop tegen Peter van Zuiden, Bauke Dijkstra en Patrick Scheepstra was het een stuk lastiger. De bovenslag van Hessel Postma op 3-3 en 6-4 was een belangrijke. Postma sloeg op de volgende ‘zes’ voor zijn partuur weer boven waarna Youri de Groot op 5-3 en 6-4 voor de laatste twee punten tekende. In de halve finale was zijn partuur kansloos tegen de latere premiewinnaars.

UITSLAG DOKKUM

1. Patrick van Dellen (koning), Daniël Iseger en Hans Wassenaar

2. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra

3. Youri de Groot, Hessel Postma en Evert-Pieter Tolsma

Cijfers Dokkum. Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hessel Postma en Evert-Pieter Tolsma – 2. Johannes van der Veen, Pieter Jan Plat (voor Thomas Dijkstra) en Tsjerk Elsinga 5-1 en 6-0 3. Peter van Zuiden, Bauke Dijkstra en Patrick Scheepstra – 4. Tjisse Steenstra, Kevin-Jordi Hiemstra en Rick Minnesma 5-2 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos, Hendrik Kootstra en Laas-Pieter van Straten (voor Steven Koster) – 6. Haye Jan Nicolay, Kevin-Jordi Hiemstra (voor Kees van der Schoot) en Willem Heeringa 4-5 en 2-6; 7. Patrick van Dellen, Daniël Iseger en Hans Wassenaar – 8. Remmelt Bouma, Pieter-Jan Plat en Laas-Pieter van Straten 5-2 en 6-6; 9. Tjisse Steenstra (voor Marten Bergsma), Renze Hiemstra en Erwin Zijlstra – 10. Bauke Triemstra, Taeke Triemstra en Menno van Zwieten 5-4 en 6-4; Tweede omloop: 1. Youri de Groot c.s. – 3. Peter van Zuiden c.s. 5-3 en 6-4; 6. Haye Jan Nicolay c.s. – 7. Patrick van Dellen c.s. 3-5 en 0-6; 9. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Tjisse Steenstra c.s. – 1. Youri de Groot c.s. 5-0 en 6-4; 7. Patrick van Dellen c.s. staand nummer;Finale: 7. Patrick van Dellen c.s. – 9. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-4. (Tekst: Klaas Postma).

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 21, 2022 09:22
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel