Trio Gert-Anna van der Bos boekt fraaie zege in Makkum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 16, 2022 19:04

Trio Gert-Anna van der Bos boekt fraaie zege in Makkum

Zo met de PC weer in aantocht worden de messen geslepen tussen de topparturen van het vlaggeschip van de kaatsbond. Een drietal parturen maakt de dienst uit en vandaag in een zonnig Makkum was het de beurt aan trio Gert-Anne van der Bos die in een troosteloze finale in reuze passen het eerste klas trio Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster met 5-1 en 6-2 kleineerde. Van der Bos sloeg ouderwets sterk op en liet het jeugdige perk Dijkstra-Koster zeven eersten naar lucht happen. Via driemaal 6-0, eenmaal 6-2 en 6-4 en 6-6 werd de klus zeg maar klusje geklaard. Bij 5-0 en 4-6 miste Van der Bos het perk . Maar daar zou het bij blijven. Op 5-1 en 6-2 plaatste Van der Bos zijn zevende zitbal. Dat Van der Bos uitgeroepen zou worden tot koning van de partij was een logisch gevolg van al zijn goede werk gedurende de drie partij dat Van der Bos c.s. in actie moest komen. 

De winnaar van Makkum moest even op gang komen tegen trio Youri de Groot c.s. maar nadat Allard Hoekstra op 2-1 en 6-6 kwaad uitsloeg was het ook gedaan met de illusies van trainingsgenoot trio Yourie de Groot c.s. Het was bepaald niet groots maar de winnaar kwam nooit in gevaar en besloot de klus op 5-3 en 6-4 met weer een kwaadslag van Allard Hoekstra. Na een staand nummer was de confrontatie tegen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra van een geheel ander niveau. Er werd volop gestreden tussen beide top formaties waarin trio Bergsma via 6-4 en 6-2 met een spel voor kwam. Maar de zitbal van Van der Bos op 2-0 en 2-6 en het missen van Bergsma op 2-1 en 6-6 deed de partij kantelen. Via 6-0 en 6-4 liep Van der Bos c.s. uit naar een 4-2 en 6-6 voorsprong maar de kwaadslag van Zijlstra op 4-2 en 6-6 werd gevolgd een kwaadslag van dezelfde zijlstra op 4-3 en 6-0. Bij twee spel gelijk en 4-4 ging het gruwelijk mis met de in topvorm verkerende voorinse Dylan Drent. Bij een onstuimige keer actie kwam de Harlinger zo ongelukkig terecht op zijn rechter schouder zodat deze uit de kom schoot. Voor Drent betekende dit einde oefening. De partij werd even stil gelegd en Drent werd vervangen door Kees van der Schoot bij de stand 4-4 en 6-4 doordat dezelfde Drent de bal miste bij zijn fatale keer actie. Met van der Bos aan het kanon werd de winst bij Van der Schoot gehaald. Op 5-4 en 6-4 in het voordeel van Van der Bos c.s. was de achtste zitbal genoeg voor de overwinning. Drent werd nog tijdens de wedstrijd vervoerd naar het MCL voor nader onderzoek. Duidelijk is wel dat de Harlinger Ouwe Seun er een aantal weken uit ligt en dat zo kort voor de PC. 

De finale tegen Patrick van Dellen, Thomas Dijkstra en Steven Koster was het gevecht van de reus tegen klein Duimpje. Van der Bos was oppermachtig aan de stuit en Triemstra en Zijlstra deden genoeg hand en spandiensten om de klus binnen het halfuur af te handelen. Op 5-1 en 6-2 kon het ruim aanwezige publiek zich laven aan de drankjes. 

Trio Van Dellen zat mooi in de lijst en wist met goed spel te winnen van Gerrit Jan Duiven c.s. die goeie momenten met te veel missers afwisselde. (5-2 en 6-4). In de strijd om de premie of niets tegen Peter van Zuiden c.s. lag op 5-2 de weg naar de eerste finale in de hoofdklasse voor van Dellen c.s. open maar het duurde nog tot 5-5 en 6-4 eer Thomas Dijkstra via een bovenslag de partij kon beslissen. Een partij met 20 missers en 15 bovenslagen. 

Het derde geld was voor Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra via onder meer zeer fraaie overwinningen op Tjisse Steenstra c.s. (5-4 en 6-4) via de vierde bovenslag van Drent. Tot twee spel gelijk ging de partij gelijk op maar het was Drent die op 4-4 en 6-4 en 5-4 en 6-4 de partij naar zich toe trok via twee geweldige klappen.  Bij Steenstra c.s. noteerde Wassenaar te veel kwaadslagen op de opslag van Bergsma en Kootstra.

Tegen Enno Kingma c.s. was Bergsma c.s. ook duidelijk de bovenliggende partij en na eersten gelijk liep men door naar een 5-2 voorsprong. Op 5-2 en 6-2 kon Menno van Zwieten de kaats niet passeren. Cijfers Makkum. Eerste omloop 1. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen – 2. Paul Dijkstra Bitgum, René de Haan Leeuwarden en Hendrik Bouwhuis Bolsward5-2 en 6-6; 3. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga – 4. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole 5-4 en 6-4; 5. Peter van Zuiden Bolsward, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Gerben de Boer Gaast – 6. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra 1-5 en 2-6; 7. Gerrit Jan Duiven Hidaard, Hendrik Jan v.d. Velde Makkum en Riemer Hoekstra Ee – 8. Patrick van Dellen Berltsum, Thomas Dijkstra Berltsum en Steven Koster Tzum 2-5 en 4-6; 9. Youri de Groot Menaam, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum – 10. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens 3-5 en 4-6; Tweede omloop: 1. Enno Kingma c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 0-6; 6. Haije Jan Nicolay c.s. – 8. Patrick van Dellen c.s. 5-5 en 4-6; 10. gert-Anna van der Bos staand nummer; Halve finale: 10. Gert-Anna van der Bos – 3. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-4; 8. Patrick van Dellen staand nummer; Finale: 8. Patrick van Dellen c.s. – 10. Gert-Anne van der Bos 1-5 en 2-6.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 16, 2022 19:04
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel