Bijltjesdag in Morra

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 23, 2022 19:38

Bijltjesdag in Morra

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra zijn in Morra winnaar geworden van de heren hoofdklassenpartij door in de finale Bauke Triemstra, Patrick Scheepstra en Daniël Iseger op de helft te laten staan. Het derde geld was voor Haye-Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar.

Het was bijltjesdag in Morra. De parturen van Tjisse Steenstra en Marten Bergsma verdwenen vrij snel van de lijst en Van der Bos en zijn maten profiteerden optimaal. De spanning was de hele dag ver te zoeken. Er werd om 11.00 begonnen en de laatste slag viel ruim voor 16.30 uur.

Het partuur van Van der Bos had geen kind aan Gerrit-Jan Duiven, Hendrik-Jan van der Velde en Riemer Hoekstra. Binnen een half uur was de klus geklaard: 5-1 en 6-0. Door een staand nummer zat men daarmee al in de halve finale. Daarin moest worden gekaatst tegen Haye-Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar die de parturen van Tjisse Steenstra (in de 1e omloop) en Marten Bergsma (in de 2e omloop) al hadden verslagen. Een derde verrassing zat er niet in. Haye-Jan Nicolay was de dag met sterk opslagwerk begonnen maar viel steeds verder terug. Nicolay verklaarde na afloop last te hebben gekregen van een onwillige kuit waardoor hij aan de opslag niet meer goed kon afzetten. Van der Bos en zijn maten waren vandaag ook niet in bloedvorm maar zelfs in een wat mindere vorm is het partuur sterk genoeg om te winnen. Na spellen gelijk liep het partuur van Van der Bos uit naar 5 om 2 en toen was al duidelijk dat Nicolay en zijn maten niet voor een derde stunt zouden zorgen. Het werd nog wel 5 om 4 maar heel spannend werd het niet meer. Op 5-4 en 6-2 sloeg Taeke Triemstra de bal terug in het perk.

In de finale was er de broederstrijd. Taeke Triemstra met Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra tegen Bauke Triemstra met Patrick Scheepstra en Daniël Iseger. Zoals zo vaak won Taeke. De finale was zoals bijna alle partijen vandaag in Morra van een niet al te hoog niveau. In totaal misten de opslagers 20 keer het perk. Daar stonden 10 bovenslagen tegenover. Het partuur van Bauke Triemstra kwam met 6-4 voor te staan maar toen sloeg Erwin Zijlstra boven waarna Bauke Triemstra het perk miste. Het was symbolisch voor de rest van de partij. Van der Bos en zijn maten pakten ook het volgende bordje. Triemstra, Scheepstra en vooral good-old Daniël Iseger lieten af en toe leuke dingen zien maar de kransen kwamen geen moment serieus in beeld. Via 3 om 1 en 4 om 2 werd het nog wel 4 om 3 maar toen Daniël Iseger op 4-3 en 6-4 de kaats niet kon passeren was het snel gedaan. Op 5-3 en 6-4 miste Bauke Triemstra het perk.

Het partuur van Bauke Triemstra zat mooi in de lijst. In de eerste omloop hadden Auke Boomsma, Hessel Postma en Tsjerk Elsinga weinig in te brengen: 5-2 en 6-2. In de tweede omloop met als inzet een finaleplaats door een staand nummer waren Jelte-Pieter Dijkstra, Bauke Dijkstra en Evert-Pieter Tolsma de opponenten. Het werd de langste partij van de dag. De bordjes worden om-en-om verdeeld. Na 3 om 3 werd het verschil voor het eerst meer dan 1 eerst toen Jelte-Pieter Dijkstra op 4-3 en 6-4 het perk miste. Dat deden Triemstra en Scheepstra daarna ook een aantal keren met als gevolg dat alle bordjes aan de telegraaf kwamen. Daarna had Evert-Pieter Tolsma een aantal malen geen antwoord op de opslag van de tegenstanders. Op 5-5 en 6-0 plaatste Patrick Scheepstra de beslissende zitbal waarmee de finale was bereikt.

Haye-Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter-Jan Leijenaar kaatsten in de eerste omloop een prima partij tegen Tjisse Steenstra, Renze-Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Die hadden de goede vorm thuis gelaten, vorm die bij de opponenten wel aanwezig was. Op 5-1 en 6-4 sloeg Hans Wassenaar de bal kwaad uit. in de tweede omloop won het partuur ook nog eens van Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra. Van Popta en Leijenaar sloegen er lustig op los (13 bovenslagen) en het partuur van Bergsma miste te veel aan de stuit op belangrijke momenten. Hendrik Kootstra werd op 4-2 en 6-6 betrapt op ‘overlopen’ en dat was in feite beslissend. Het werd nog 5-3 maar op 5-3 en 6-6 sloeg Jacob Wassenaar kwaad uit. De halve finale bleek daarna het eindstation voor Nicolay c.s. te zijn.

Cijfers Morra. Eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 2. Haye Jan Nicolay, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 1-5 en 4-6; 3. Marten Bergsma, Jacob Wassenaar en Hendrik Kootstra – 4. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 5-3 en 6-6; 5. Jelte Pieter Dijkstra, Bauke Dijkstra en Evert Pieter Tolsma – 6. Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten 5-2 en 6-4; 7. Auke Boomsma, Hessel Postma en Tsjerk Elsinga – 8. Bauke Triemstra, Patrick Scheepstra en Daniël Iseger 2-5 en 2-6; 9. Gerrit Jan Duiven, Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra – 10. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 1-5 en 0-6;  Tweede omloop: 2. Haije Jan Nicolay c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-6; 5. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 8. Bauke Triemstra c.s. 5-5 en 0-6; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. – 2.  Haije Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-2; 8. Bauke Triemstra c.s. staand nummer; Finale: 8. Bauke Triemstra c.s. – 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 4-6. (Bijdrage van Klaas Postma). 

 

 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 23, 2022 19:38
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel