KV Sjirk de Wal oppermachtig op Jong Nederland partij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 4, 2022 18:00

KV Sjirk de Wal oppermachtig op Jong Nederland partij

Mark Minnesma, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma kwamen zagen en overwonnen op de jaarlijkse Jong Nederland partij een afdelingswedstrijd voor junioren. In de finale waren Exmorra met Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter Jan Leijenaar de nodige kansen toe bedacht maar het dappere Exmorra ging ten onder aan te veel opslagmissers en had geen antwoord op het wapen gekletter van met name achterinse en voorbest opslager Rick Minnesma. Daarbij maakte Exmorra ook nog de fout om voorminst opslager Christiaan Stremler op no-actief te stellen nadat hij de gehele dag prima de tweede opslag had verzorgd. Zijn vervanger Gerben de Boer was zeker niet een verbetering getuige zijn zes opslagmissers. Kwam nog bij dat zowel Van Beem als de sterke Minnesma regelmatig de bovenlijn passeerden. Het van de opslag halen van Stremler kwam de concentratie van Stremler ook niet te goede want in het tussenspel was hij niet op één goede actie te betrappen. Mede hierdoor liep Exmorra achter de feiten aan. Na spel gelijk liep Dronryp verder uit naar een 4-2 voorsprong en later 5-2. Bij 5-2 en 6-6 had Mark Minnesma de zege voor het grijpen maar hij mister jammerlijk bij het keren. Maar het was slechts uitstel van executie want na een zitbal van Jorn Lars van Beem, een retourslag van dezelfde mikte voorbest opslager Pieter Jan Leijenaar de bal tweemaal buiten de lijnen.

Dronryp moest drie hordes overwinnen om de finale binnen te stappen. Veel moeite kostte dat overigens niet. Menaam kreeg een bordje (5-1 en 6-6). Morra-Lioessens moest het met nog minder doen (5-0 en 6-6). Op de derde lijst wilde Witmarsum wel stunten maar het bleef bij die gedachte want ook hier konden de jongens van Pim Mulier al op 5-2 en 6-2 onder de douche. Een staand nummer op de drie was de beloning.

Exmorra, toch lichtelijk favoriet voor deze dag, had Franeker met 5-0 en 6-0 aan de kant gezet en door een staand nummer was reeds de derde omloop bereikt waarin Ingelum vooral door eigen fouten op 5-2 en 6-6 moest afhaken. 

De halve finale tegen Bitgum met Gerard de Vries, Leon Wijning en Paul Dijkstra was een vreemde partij waarin Exmorra van de zes bordjes er vijf binnen haalden op 6-0 en de laatste op 6-2 maar tussendoor stond de deur wijd open zodat OKK Bitgum heel lang aan het elastiek hing. Exmorra pakte gewoon niet door of kon dat misschien ook niet. Maar gelukkig was de slag op 5-4 en 6-2 doorslaggevend. 

Uit een lijst van 22 partuur was de kleine premie dus voor Bitgum  dat Tzum terug wees met 5-1 en 6-6 en vervolgens Arum op een spel liet staan (5-2 en 6-4). Winsum was daarna ook geen partij (5-1 en 6-0). 

Het was op een zonnig Sjûkelân een hele matige kaatserij waarin de spanning zelden te voelen was. Van de 21 gekaatste partijen eindigden 5 in 5-0, 6 in 5-1, 4 in 5-2 en 3 in 5-3. Slechts driemaal werd het 5 om 4. Voordeel was dat de partij ruim voor half vijf was afgelopen.    

Jong Nederland in cijfers: 1. Makkum – 2. Baard 1-5 en 4-6; 3. Wommels – 4. Ingelum 3-5 en 2-6; 5. Winsum – 6. Spannum 5-0 en 6-0; 7. Mantgum – 8. Harlingen 5-1 en 6-4; 9. Goutum – 10. Arum 4-5 en 4-6; 11. Tzum – 12. Bitgum 1-5 en 6-6; 13. Raerd – 14. Bolsward 2-5 en 0-6; 15. Witmarsum – 16. Sint Annaparochie 5-0 en 6-2; 17. Morra-Lioessens – 18. Hommerts-Jutrijp 5-3 en 6-4; 19. Dronryp – 20. Menaam 5-1 en 6-6; 21. Franeker – 22. Exmorra 0-5 en 0-6; Twedde omloop: 2. Baard – 4. Ingelum 1-5 en 6-6; 5. Winsum – 7. Mantgum 5-3 en 6-4; 10. Arum – 12. Bitgum 2-5 en 4-6; 14. Bolsward – 15. Witmarsum 0-5 en 2-6; 17. Morra-Lioessens – 19. Dronryp 0-5 en 6-6; 22. Exmorra staand nummer; Derde omloop: 22. Exmorra – 4. Ingelum 5-2 en 6-6; 5. Winsum – 12. Bitgum 1-5 en 0-6; 15. Witmarsum – 19. Dronryp 2-5 en 2-6; Halve finale: 22. Exmorra – 12. Bitgum 5-4 en 6-2; 19. Dronryp staand nummer; Finale: 19. Dronryp – 22. Exmorra 5-4 en 6-0.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 4, 2022 18:00
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel