Hendrik Kootstra voor een jaar koning op het Bildt

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 19, 2022 20:39

Hendrik Kootstra voor een jaar koning op het Bildt

De formatie van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra kan op het Bildt aardig uit de voeten want na de winst in Sint Annaparochie werd zondag na een mooie en onderhoudende finale met fraai spel gewonnen van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Op 5-4 en 6-0 miste opslager Tjisse Steenstra het perk. Het was pas zijn derde misser maar met die misser gooide hij de partij wel in het slot. Grote man bij de winnaar was achterinse Hendrik Kootstra die in het perk geweldig op slag was. Daar lag ook de winst van de formatie Bergsma c.s. Wat aan de opslag (12 missers) was veel weggegeven maar dat werd ruimschoots in het perk goed gemaakt. Elf maal werd een bal boven geslagen waarvan Hendrik Kootstra er acht achter zijn naam kreeg.  Daar stonden maar twee bovenslagen van Hiemstra tegenover die door zowel Bergsma als Kootstra zo min mogelijk in het spel werd betrokken. Alles kwam nu op het bordje van achterinse Hans Wassenaar die gedurende de finale steeds vaker kleur moest bekennen. Wassenaar is de man van de verre klappen waar het soms beter is een kaats te slaan. Bovendien vlogen er vele malen ballen over de kwaadlijn een euvel waar ook hij zich schuldig aan maakte. Trio Bergsma kwam na spel gelijk met 3 om 2 en 6-4 voor maar passeren van de kaats door Wassenaar op 3-3 en 6-6 bracht weer evenwicht in de partij. Trio Steenstra liep door fouten aan de opslag van Bergsma (1) en Kootstra (2) uit naar een 4-3 voorsprong. Toch zou dit het laatste gewin zijn van Steenstra c.s. Op 4-4 en 6-4 kon Wassenaar de kaats niet passeren en na de achtste bovenslag van Kootstra op 5-4 en 4-0 miste Steenstra op 5-4 en 6-0 het perk. Kootstra werd verdient gekroond tot de koning van het Bildt. 

Trio Marten Bergsma bereikte met twee vingers in de neus de finale met winstpartijen van tweemaal 5-1 en 6-2. Het verschil in kwaliteit was schrijnend.

Dat gold ook voor de premiewinnaar die trio Youri de Groot met 5-1 en 6-2 terug wees en vervolgens na een staand nummer stevig aan de bak moest tegen Gert-Anne van der Bos c.s. Het was na de finale een hele boeiende partij waarin de marges klein waren en waar het verschil zat in de perk verdediging. Opslager Van der Bos was weer fenomenaal aan de opslag en haalde heel veel winst binnen maar zijn maten Triemstra en Zijlstra hadden het goede gevoel thuis gelaten en dat kostte hen uiteindelijk de zege. Bij 5 om 2 leek het einde oefening voor trio Gert-Anne van der Bos maar met een ontketende opslager Van der Bos werden de bordjes nog eenmaal verhangen. Met slechts vier punten tegen werd de stand gelijk getrokken. Maar twee kwaadslagen van de niet optimale Triemstra, retour slaan van Steenstra werd gevolgd door een misser van Van der Bos. 

Voor trio Gert-Anne van der Bos resteerde dus het derde geld en daarvoor mogen Triemstra en Zijlstra de Mantgumer dankbaar zijn. Zowel tegen trio Peter van Zuiden als tegen Haije Jan Nicolay c.s. moest Van der Bos de kastanjes uit het vuur halen en beide malen deed hij dat met verve. Beide malen viel het doek voor de formaties op 5-4 en 6-2.

De finale en de halve finale maakten veel goed op de jaarlijkse hoogtijdag van kv Het Noorden. Want de overige zeven partijen waren het aankijken haast niet waard om maar helemaal niet te spreken van klantenbinding.   

Cijfers Sint Jacobiparochie. Eerste omloop: 1. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra –  2. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Sjoerd de Jong Leeuwarden en Patrick Scheepstra Franeker 5-1 en 6-6; 3. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens – 4. Peter van Zuiden Bolsward, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Gerben de Boer Gaast 5-4 en 6-2; 5. Enno Kingma Leeuwarden, Jacob Wassenaar Minnertsga (invaller voor Kees van der Schoot Sexbierum) en Menno van Zwieten Heerenveen – 6. André van Dellen Berltsum, Pieter Jan Plat Leeuwarden en Willem Heeringa Tzummarum 5-0 en 6-4; 7. Paul Dijkstra Bitgum, René de Haan Leeuwarden en Hendrik Bouwhuis Bolsward – 8. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga 1-5 en 2-6; 9. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 10. Youri de Groot Menaam, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum 5-1 en 6-2; Tweede omloop: 1. Haije Jan Nicolay c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 4-5 en 2-6; 5. Enno Kingma c.s. – 8. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 2-6; 9. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Tjisse Steenstra c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-5 en 6-0; 8. Marten Bergsma c.s. – 9. Tjisse Steenstra c.s. 5-4 en 6-0.

 

 

 

    

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 19, 2022 20:39
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • PIeter Breuker

  PIeter Breuker

  Van Tuinen syn stikje oer Johannes Brandsma freget om nuansearring en taljochting en dan foaral oangeande dit stikje: 'De titel…

  View Article
 • Aha

  Aha

  Rare vergelijking. Kaatsen is een teamsport. Als bij voetbal bijvoorbeeld een speler in de WKfinale uitvalt wordt hij toch wereldkampioen.…

  View Article
 • Leendert van Wieren

  Leendert van Wieren

  Hallo Jan Toch even een reactie op Kweapraat 20. Ondergetekende vertelde bij de prijsuitreiking in Marsum, dat Teake er weer…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel