Oranje brigade wint 168ste PC met Erwin Zijlstra als koning

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 4, 2021 21:01

Oranje brigade wint 168ste PC met Erwin Zijlstra als koning

Oranje brigade wint 168ste met Erwin Zijlstra als koning

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra maakten het seizoen 2021 in keer tot een groot succes door als winnaar van het goed bezette Sjûkelân te stappen. In grootse stijl en met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden werd het op voorhand favoriete partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra op 5-2 en 6-6 de pas afgesneden. Dat dit gebeurde was meer dan terecht omdat trio Van der Bos het fouten percentage laag wist te houden. Vanaf de start was duidelijk dat Bergsma direct van de bal moest en dat het perk Drent en Kootstra kort gehouden moest worden. Drent die tot de finale maar liefst 18 maal had boven geslagen kwam nu niet in het stuk voor en de enige bovenslag kwam van de hand van Kootstra. Daarmee lag de druk volledig op Marten Bergsma maar die kon gaande de partij niet meer leveren. Bergsma sloeg in de finale liefst 23 maal op en kon ondanks de vijf zitballen geen grip op Triemstra en Zijlstra krijgen. Bovendien kon op de zes gelijk niet gescoord worden. Op 1-0 en 6-6 was de opslag van Van der Bos de opmaat naar retour slaan van Zijlstra. Op 2-2 en 6-6 kon Dylan Drent de kaats niet passeren en op 4-2 en 6-6 miste Bergsma aan de stuit. Op 5-2 en 6-6 ging het bordje weer naar de tegenpartij met een kwaadslag van de iets te gretige Drent. Op 5-2 en 4-6 was hem dat ook al overkomen. In punten ontliepen de beide parturen elkaar niet veel. De winnaar kwam tot 52 en de verliezer zat daar maar zes punten achter oftewel drie winnende slagen. De emoties liepen hoog op nadat Drent de bal kwaad had geslagen. Dat is ook wel te begrijpen nadat Steenstra bij Van der Bos en Triemstra was weg gegaan. Zijlstra was een waardig opvolger maar bij Van der Bos en Triemstra zat nog wel enige wrok om te laten zien aan Steenstra dat hij de verkeerde keuze had gemaakt. Dat dat dan lukt geeft heel veel emotie en voldoening. Bovendien werd Erwin Zijlstra ook nog gekroond tot koning van de partij.

Was het voor Zijlstra de eerste zege op de PC voor Taeke Triemstra was het de zesde zege na eerdere zeges in 2006, 2007, 2010, 2011 en 2015. Opslager Gert-Anne van der Bos is ook een echte PC-kaatser en staat nu op zes zeges. Eerder won hij in 2009, 2010, 2011, 2014 en 2015. Bovendien werd Taeke koning in 2006 en maat Van der Bos in 2009 2010 en 2012. Al met al een geweldig supertrio. In het PC-klassement deed Triemstra ook goede zaken. Door de winst steeg van de zesde naar de derde plaats met liefst 34 punten. Aan de kop gaat nog altijd Hotze Schuil met 37 punten met Piet Jetze Faber daar achter met 35 punten. Maat Gert-Anne van der Bos steeg van de elfde plaats naar de achtste plaats met 28 punten. Voor beide was het ook de tiende finale waarvan er zes werden gewonnen.

Was de finale een partij waar flink gebikkeld moest worden dat was zeker geval met de halve finale tegen het junioren partuur van Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer. Trio Van der Bos kon alleen maar verliezen en het partuur van Paul Dijkstra kon verliezen. Tot drie eersten gelijk was het vrouwen en kinderen eerst bij Van der Bos c.s. Opslager Van der Bos miste even het vertrouwen en het was maar goed dat Zijlstra vooral in het perk alert bleef met acht verre klappen. Daarna stak de opslag van Paul Dijkstra c.s. een helpende hand toe en op 5-3 en 6-6 besliste Van der Bos de partij met een kogel zoals hij dat alleen maar kan.

De andere halve finalist kw2am uit de partij tussen Marten Bergsma c.s. en Tjisse Steenstra c.s. Het werd niet de strijd die er van verwacht mocht worden. Na eersten gelijk werd de eerste klap uitgedeeld door Bergsma c.s. met een misser van Steenstra op 2-1 en 6-6. Deze mentale tik was het begin van het einde met slechts acht punten tegen werd het een roemloze nederlaag voor een van de favorieten door een kwaadslag van Hiemstra op 5-1 en 6-4.

De latere winnaar had in aanloop naar de winst eerst even moeten afrekenen met de kwelgeest Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra. Driemaal was deze formatie een te groot struikelblok geweest en het lot had hun wederom aan elkaar gekoppeld. Hoewel Van der Bos met vier missers begon toonde Youri de Groot clementie want er werd om raak gemist en wat in het perk kwam werd weggeslagen door Triemstra en Zijlstra. (5-1 en 6-0).

Een omloop verder wachtte de formatie van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten. Trio Van der Bos had een pikstart en in een mum van tijd wees de telegraaf drie schone eersten aan. De zitbal van Van der Bos op 3-0 en 6-6 was de genadeklap. Via 5-0 werd het nog 5-2 en 6-6 maar toen plaatste Taeke Triemstra zijn vierde bovenslag.

De door Corona gekwelde PC was qua spanning een hele matige aan gelegenheid waar duidelijk werd dat er maar een paar parturen zijn die het predicaat top mogen dragen. Dat is niet nieuw maar werd woensdag de 4de augustus weer pijnlijk duidelijk. Van de 15 gespeelde partijen eindigden 13 met 5-1, 5-2 en 5-3. Slechts tweemaal werd het 5 om 4. Partijen van net een half uur waren geen uitzondering op een verder mooi geslaagd evenement.

 Cijfers 168ste PC

 1. Johannes van der Veen Pietersbierum, Kevin Jordi Hiemstra Koarnjum en Tsjerk Elsinga Dronryp – 2. Lieuwe van der Werff Koarnjum, Sip-Jaap Bos Dokkum en Riemerd Hoekstra Ee 5-2 en 6-4; 3. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga – 4. André van Dellen Berltsum, Jouke Bosje Leeuwarden en Willem Heeringa Tzummarum 5-2 en 6-4; Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 6. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Pieter Jan Plat Leeuwarden en Sjoerd de Jong Sint Annaparochie 5-4 en 6-0;  7. Peter van Zuiden Bolsward, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum – 8. Haije Jan Nicolay Britsum, Jelte Visser Sexbierum en Evert Pieter Tolsma Winsum 5-2 en 6-4; 9. Steven Koster Tzum, Jorn Lars van Beem Dronryp en Thomas Dijkstra Berltsum – 10. Paul Dijkstra Bitgum, René de Haan Franeker en Gerben de Boer Gaast 3-5 en 2-6; 11. Jelle Attema Makkum, Gabe Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra – 12. Auke Boomsma Morra, Hyltje Bosma Makkum en Patrick Scheepstra Franeker 1-5 en 4-6; 13. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens – 14. Youri de Groot Menaam, Hendrik Jan van der Velde Makkum en Jelte Pieter Dijkstra Wommels 5-1 en 6-0; 15. Remmelt Bouma Weidum, Bauke Dijkstra Easterein en Thomas van Zuiden Bolsward – 16. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen 3-5 en 4-6; Tweede omloop: 1. Johannes van der Veen c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 6-6; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 7. Peter van Zuiden c.s. 5-2 en 6-2; 10. Paul Dijkstra c.s. – 12. Auke Boomsma c.s. 5-4 en 6-4; 13. Gert-Anne van der Bos c.s. – 16. Enno Kingma c.s. 5-2 en 6-6; Halve finale: 3. Marten Bergsma c.s. – 5. Tjisse Steenstra c.s. 5-1 en 6-4; 10. Paul Dijkstra c.s. – 13. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 6-6; Finale: 3. Marten Bergsma c.s. – 13. Gert-Anne van der Bos c.s.2-5 en 6-6.        

  

 

 

  

 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 4, 2021 21:01
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel