Manon Scheepstra koningin op 45ste Frouljus-PC

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 25, 2021 18:14

Manon Scheepstra koningin op 45ste Frouljus-PC

Het was een herhaling van zetten afgaande op de wedstrijd van 2020. Toen stond de formatie van Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra ook in de finale en werd Marrit Zeinstra uitgeroepen tot koningin van de partij en deze keer was deze eer voor Manon Scheepstra. Het was trouwens haar zevende zege en de derde uitverkiezing als koningin van de wedstrijd. In de finale die maar twee eersten enige spanning bood was de enorme slagkracht van Scheepstra en Zeinstra die de doorslag gaf. Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma waren de verrassende finalisten maar konden de stunt van de halve finale niet herhalen. Waren zij toen in het perk bijna onverslaanbaar nu werden zij met dezelfde cijfers geconfronteerd in de finale die nooit een finale was. Na de bovenslag van Manon Scheepstra op 1-1 en 6-6 was het op een kleine onderbreking vrouwen en kinderen eerst bij de formatie van Tineke Dijkstra die alleen op 4-1 en 6-6 succes had met een platte bal bij Scheepstra. Trio Nynke Sijbrandij pakte daarna weer goed op en op 5-2 en 6-4 was de enige misser van Tineke Dijkstra voldoende voor de winst van Nynke Sijbrandij c.s. Van de zestig behaalde punten kwamen 30 punten tot stand via bovenslagen van Scheepstra en Zeinstra. De finale was een partij met veel directe winst. Van de 92 punten kwamen 80 punten tot stand door directe winst. Veel tussenspel zat er dus niet in. Over de drie gespeelde partijen kreeg de winnaar maar drie bordjes tegen. Zegt alles over de verhoudingen in het kaatspeloton bij de dames hoofdklasse.

De aardigste partij kwam op het conto van premiewinnaar Tineke Dijkstra c.s. en hun tegenstander in de halve finale de formatie van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia. Het werd een partij waarbij Krol en Siegersma uitblonken in het perk. Liefst 15 maal sloegen ze de bal over de bovenlijn waaronder niet minder dan 12 maal op de opslag van de toch niet kinderachtige opslag van de beste opslager van de dames Ilse Tuinenga. Ilse kon het zo gek niet bedenken of Siegersma (10) of Krol (5) wist wel raad met de opslag van Tuinenga. Na eersten gelijk mepte eerst Siegersma en daarna Krol op zes gelijk boven. Het was een mooie partij en toen Ilse op 4-2 en 6-6 Krol achterin verraste leek alles weer mogelijk maar Tineke Dijkstra liet daarna op 4-3 en 6-6 ook zien dat zij dat kunstje ook beheerste en daarmee was de angel uit de partij. Op 5-3 en 6-6 tekende Harmke Siegersma voor het slot akkoord door voor de tiende maal boven te slaan.

Nynke Sijbrandij c.s. werd warm nog koud van de tegenstand in de eerste twee omlopen. Het krachtsverschil was zo onvoorstelbaar groot niemand hier blij van kan worden getuige de 5-0 en 6-0 en 5-1 en 6-4 stand.

Verder was het een matige 45ste Frouljus-PC waarbij de leegloop maar mondjes maat kan worden opgevuld met talentjes als Larissa en Anouk Smink uit Makkum. Zij lieten zien uit het goede kaatshout te zijn gesneden maar het vertrek van Margriet Bakker, Harmke Siegersma, Tineke Dijkstra, Jildou Sweering en Martzen Deinum laat veel grotere sporen na.   

 

Cijfers Frouljus-PC. Eerste omloop: 1. Aletta van Popta, Mintje Meintema en Miranda Scheffer – 2. Ils Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia 2-5 en 2-6; 3. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma – 4. Jildou Sweering, Andrea Kroes en Marije Hellinga 3-5 en 6-6; 5. Wybrig Bakker, Corrie Kroondijk en Fiera de Vries (vervangen door Gerde Lycklama à Nijeholt) – 6. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Jennie Terpstra 2-5 en 6-6; 7. Serena Hovenga, Amarins de Groot en Aluca Bouma – 8. Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma 1-5 en 2-6; 9. Inge Jansma, Larissa Smink en Anouk Smink – 10. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Simona Kootstra 5-3 en 6-4; 11. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum – 12. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra 0-5 en 0-6; Tweede omloop: 2. Ilse Tuinenga c.s. – 4. Jildou Sweering c.s. 5-1 en 6-2; 6. Anna-Brecht Bruinsma c.s. – 8. Tineke Dijkstra c.s. 1-5 en 2-6; 9. Inge Jansma c.s. – 12. Nynke Sijbrandij c.s. 1-5 en 2-6; Halve finale: 2. Ilse Tuinenga c.s. – 8. Tineke Dijkstra c.s. 3-5 en 6-6; 12. Nynke Sijbrandij c.s. staand nummer; Finale: 12. Nynke Sijbrandij c.s. – 8. Tineke Dijkstra c.s. 5-2 en 6-4.  

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 25, 2021 18:14
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Johan

  Johan

  Een goed idee !!!

  View Article
 • Pieter Klaas Goodijk

  Pieter Klaas Goodijk

  Tetman, Heel hartelijk gefeliciteerd met je benoeming als Erelid. Wat een lange tijd heb je de kaatssport gediend. Geweldig!

  View Article
 • Sieds Rienks

  Sieds Rienks

  Taeke Troelstraweg heeft de Oldehovedag 7x gewonnen en niet 6x zoals vermeld werd. Hij staat achter Sjouke Helfrich en Taede…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel