Exmorra wint Jong-Nederland

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 29, 2021 18:55

Exmorra wint Jong-Nederland

Exmorra is er voor het eerst in geslaagd de Jong-Nederland partij te winnen. Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter-Jan Leijenaar wonnen in de finale makkelijk van Witmarsum (Colin Baarda, Redmer Zaagemans en Jari Visser). Op 5-1 en 6-2 was de buitenslag van Jari Visser beslissend. Exmorra had relatief makkelijk de finale bereikt waar Witmarsum in bijna alle omlopen tot het uiterste moest gaan om als winnaar uit de strijd te komen. Daar kwam nog bij dat in het partuur van Exmorra de taken keurig verdeeld waren. Bij Witmarsum moest alles komen van Redmer Zaagemans en Jari Visser. Colin Baarda fungeerde de hele dag als balkeerder.

De finale was duidelijk een brug te ver voor Witmarsum. Tekenend hiervoor was dat zowel Redmer Zaagemans als Jari Visser te maken kregen met kramp. Beide mannen konden na een korte behandeling wel verder kaatsen maar het beste was er na een lange kaatsdag wel van af. Exmorra profiteerde optimaal. Buiten door Christiaan Stremler op 6-2 leverde Witmarsum het eerste bordje op. Exmorra kwam daarna op 2-1. Het werd 2-1 en 0-6 en Witmarsum stond op de drempel van spellen gelijk. Pieter-Jan Leijenaar sloeg de kaats voorbij waarna Witmarsum drie keer op rij het perk miste. In plaats van een gelijke stand werd het 3-1 voor Exmorra. Daarna lukte er bij Witmarsum vrijwel niets meer. Toen Jari Visser de bal op 4-1 en 6-6 kwaad retour sloeg was al helemaal duidelijk dat Exmorra zou winnen. In het laatste eerst miste Jari Visser drie keer het perk. Dat deed hij op 5-1 en 6-2 voor het laatst.

Exmorra begon met twee makkelijke overwinningen. Zowel Winsum als Menaam kregen niet meer dan een eerst. In de derde omloop had Exmorra het nodige te stellen met Franeker. Lennard Feenstra, Djurre Seerden en René de Haan boden verwoed tegenstand. Met name René de Haan liet af en toe prachtige kaatsstaaltjes zien. Franeker maakte echter net wat te veel fouten vooral in het tussenspel. Op 5-4 en 6-4 had Exmorra de zege binnen. In de halve finale kon Ee het niet bolwerken. Meer dan een spel zat er voor Ee niet in.

Witmarsum moest er veel meer voor doen om de finale te bereiken. Beetgum gaf zich pas op 5-4 en 6-6 gewonnen. In de tweede omloop wachtte Morra Lioessens. Opnieuw een partij waarin lang onduidelijk was wie zou winnen. Het werd 5-5 waarna Morra zichzelf in de spreekwoordelijke voet schoot door drie keer het perk te missen. Op 5-5 en 6-0 was de overwinning voor Witmarsum. Tegen Mantgum ging het iets makkelijker: 5-3 en 6-6. In de halve finale was Dronrijp 1 de opponent. Jasper Jager, Jorn-Lars van Beem en Mark Minnesma stonden een groot deel van de partij op voorsprong. Op 4-2 en 4-6 sloeg Jorn-Lars van Beem kwaad uit. Een opslagmisser van diezelfde Jorn-Lars van Beem op 4-3 en 6-6 was een dure: twee spellen gelijk. Dronrijp kwam op 6-2 waarna Jari Visser zich liet gelden. En hoe. Drie fraaie zitballen op rij hield 5-4 voor Witmarsum in. Visser produceerde nog twee zitballen. Het werd nog 6-6 maar toen was daar Redmer Zaagemans die prachtig boven sloeg. Daarmee zat Witmarsum in de finale waarin Exmorra veel te sterk was.

Ee en Dronrijp 1 werden derde. Ee won in een spannende partij van Bolsward (5-4 en 6-6), daarna makkelijk van Dronrijp 2 (5-1 en 6-4) en daarna nog makkelijker van het duo uit Goenga (5-0 en 6-0). In de halve finale was Exmorra te sterk. Dronrijp 1 had het nodige te stellen met Jelsum-Koarnjum-Britsum (5-4 en 6-6), won simpel van Baard (5-1 en 6-4) waarna een staand nummer volgde. In de halve finale verloor men uiteindelijk van Witmarsum.

UITSLAG JONG-NEDERLAND PARTIJ

1. Exmorra (Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter-Jan Leijenaar).

2. Witmarsum (Colin Baarda, Redmer Zaagemans en Jari Visser).

3. Ee (Jelle de Boer, Meindert de Jong en Riemer Hoekstra).

3. Dronrijp 1 (Jasper Jager, Jorn-Lars van Beem en Mark Minnesma).

Cijfers Jong-Ndereland. Eerste omloop: 1. Morra-Lioessens – 2. Folsgare 5-2 en 6-6; 3. Bitgum -4. Witmarsum 4-5 en 6-6; 5. Spannum -6. Berltsum 1-5 en 0-6; 7. Arum – 8. Franeker 2-5 en 0-6; 9. Winsum – 10. Exmorra 1-5 en 0-6; 11. Menaam – 12. Sint Jacobiparochie 5-2 en 6-4; 13. Anjum – 14. Dronryp 2 5-5 en 6-6 (Dronryp 2 wint); 15. Ee -16. Bolsward 5-4 en 6-6; 17. Makkum – 18. Jellum-Bears 5-3 en 6-6; 19. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk – 20. Goënga 2-5 en 2-6; 21. Baard – 22. Hommerts-Jutrijp 5-2 en 6-6; 23. Jelsum-Koarnjum-Britsum -24. Dronryp 1 4-5 en 6-6; 25. Mantgum – 26. Wommels 5-1 en 6-4; Tweede omloop: 1. Morra-Lioessens – 4. Witmarsum 5-5 en 0-6; 6. Berltsum – 8. Franeker 4-5 en 6-6; 10. Exmorra – 11. Menaam 5-1 en 6-2; 14. Dronryp 2 – 15. Ee 1-5 en 4-6; 17. Makkum – 20. Goënga 5-5 en 0-6; 21. Baard – 24. Dronryp 1 1-5 en 4-6; 25. Mantgum staand nummer; Derde omloop: 25. Mantgum – 4. Witmarsum 3-5 en 6-6; 8. Franeker – 10. Exmorra 4-5 en 4-6; 15. Ee – 20. Goënga 5-0 en 6-0; 24. Dronryp 1 staand nummer; Halve finale: 24. Dronrijp 1 – 4. Witmarsum 4-5 en 6-6; 10. Exmorra – 15. Ee 5-2 en 6-2; Finale: 4. Witmarsum – 10. Exmorra 1-5 en 2-6. (Tekst: Klaas Postma).

,

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 29, 2021 18:55
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel