Bolsward wint Ald-Meierspartij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 8, 2021 12:23

Bolsward wint Ald-Meierspartij

Bolsward (Rixt Blanke, Inge Blanke en Noa Elzinga) is in Hitzum winnaar geworden van de Ald-Meiers partij. In de finale kwam het partuur van Jirnsum (Foke Jil Bakker, Marije Bodde en Ilja Wijtsma) tot een spel. Op 5-2 en 6-6 besliste Noa Elzinga de partij door een zitbal te plaatsen.

Tot vóór vandaag was Easterein koploper in het winnaarsklassement van de Ald-Meiers partij. Easterein zegevierde drie keer (2007, 2011 en 2017) in Hitzum. Vandaag kreeg Easterein in dat klassement gezelschap van Bolsward. Bolsward won de eerste editie in 2000, won in 2005 en dus ook in 2021.

In de eerste twee omlopen kende Bolsward geen problemen. Makkum kreeg twee eersten, Stiens kreeg zelfs het eer reddende bordje niet aan de telegraaf. In de halve finale tegen Goënga had Bolsward het een stuk lastiger. Er vlogen nogal wat opslagen buiten de lijnen (21 in totaal) maar spannend was het wel. Moniek Lootsma van Goënga sloeg fel en gedurfd op. Dat leidde tot nogal wat buitenslagen maar daar stond de nodige winst tegenover. Iris Oosterbaan sloeg prima uit en werd goed gesteund door Afke Marij van der Goot. Bij Bolsward weerde Noa Elzinga zich prima. Rixt Blanke veegde haar paadje meer dan schoon. Inge Blanke was een uitstekende balkeerder met goede acties in het tussenspel. Bij een 4-2 voorsprong voor Bolsward liep Moniek Lootsma een blessure op. De partij werd stilgelegd en Moniek werd afgevoerd naar de masseur. Het leek aanvankelijk behoorlijk ernstig maar gelukkig keerde Moniek Lootsma terug en kon ze ook verder kaatsen. Op 5-3 en 6-2 stond Bolsward op 2 punten van de winst maar Goënga gaf niet op. Buiten van Noa Elzinga op 6-6 betekende 5-4. De ultieme inhaalrace zat er uiteindelijk niet in voor Goënga. Op 5-4 en 6-4 plaatste Noa Elzinga een zitbal.

Jirnsum won van Dronryp dat te veel fouten op belangrijke standen maakte. Op 5-3 en 6-4 was de buit voor Jirnsum binnen. Lollum-Waaksens had weinig in de melk te brokkelen. Op 5-1 en 6-2 was het gebeurd. In de halve finale was Tzum de opponent. Marrit Wielenga, Yannah Palma en Gerbrich Koster weerden zich prima. Tot 3-2 bleven ze bij. Het werd 4-2 voor Jirnsum waarna de verre klap van Foke Jil Bakker op 6-6 de deur naar de overwinning open zette. Op 5-3 en 6-2 sloeg Marije Bodde boven.

In de finale werden de eerste vier bordjes eerlijk verdeeld. Op 2-2 en 6-6 was er een mooie triktrak actie die uiteindelijk in het voordeel van Bolsward uitviel. Daarna ging het snel. Met 6 punten tegen kwam Bolsward op 5-2. Op 5-2 en 6-6 mocht Noa Elzinga een dikke kaats verdedigen. Dat deed ze prima door een zitbal te plaatsen.

UITSLAG ALD-MEIERS PARTIJ

1. Bolsward (Rixt Blanke, Inge Blanke en Noa Elzinga).

2. Jirnsum (Foke Jil Bakker, Marije Bodde en Ilja Wijtsma).

3. Tzum (Marrit Wielenga, Yannah Palma en Gerbrich Koster).

3. Goënga (Afke Marij van der Goot, Moniek Lootsma en Iris Oosterbaan). (Tekst: Klaas Postma).

Cijfers Ald-Meiers Partij. Eerste omloop: 1. Dronryp – 2. Jirnsum 3-5 en 4-6; 3. Huizum – 4. Winsum 5-3 en 6-4; 5. Reahûs-Turns – 6. Tzum 3-5 en 0-6; 7. Goënga -8. Reduzum 5-0 en 6-0; 9. Folsgare – 10. Exmorra 4-5 en 2-6; 11. Stiens – 12. Sint Annaparochie 5-3 en 6-2; 13. Bolsward – 14. Makkum 5-2 en 6-2; 15. Lollum-Waaksens staand nummer; Tweede omloop: 15. Lollum-Waaksens – 2. Jirnsum 1-5 en 2-6; 3. Huizum – 6. Tzum 1-5 en 4-6; 7. Goënga – 10. Exmorra 5-0 en 6-4; 11. Stiens -13. Bolsward 0-5 en 6-6; Halve finales:  2. Jirnsum – 6. Tzum 5-3 en 6-2; 7. Goënga – 13. Bolsward 4-5 en 4-6; Finale: 2. Jirnsum – 13. Bolsward 2-5 en 6-6.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 8, 2021 12:23
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel