Menno van Zwieten koning op matige Rengers

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 18, 2021 23:40

Menno van Zwieten koning op matige Rengers

De Rengerspartij al meer dan 100 jaar een van de paradepaardjes van de KNKB kreeg zondag op een matig bezet Sonnenborgh een mooie winnaar in het partuur van Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten. In een aardige en onderhoudende finale moest het eerste klasse partuur van André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa op 5-3 en 6-2 de overgave tekenen. Van der Schoot retourneerde toen de bal tot voor de kaats. Het was een meer dan verdiende zege voor trio Bergsma die na een snel verkregen voorsprong het heft nooit meer uit handen zou geven. Het werd dan wel driemaal zes gelijk maar echt spannend werd het niet daarvoor was de opslag kracht van zowel Bergsma en Van Zwieten te sterk. Eersteklasser André van Dellen maakte het Van der Schoot en Van Zwieten wel lastig maar echt dreigend werd het niet. De zitbal van Bergsma op 4-2 en 6-6 deed de deur dicht. Jouke Bosje stelde op 5-2 en 6-6 het verlies nog even uit maar op 5-3 en 6-2 was het over en uit. Het was een zege met een vreemd randje. Vaste opslager Enno Kingma moest verstek laten gaan door corona perikelen en liet zich eerst vervangen door Pieter van der Schoot broer van Kees. Bij aanvang van de partij was al duidelijk dat Kees zich na een eventuele winst geblesseerd zou afmelden. Uit de partij Tjisse Steenstra contra Marten Bergsma zou de verliezende opslager dan instromen bij Van der Schoot en Van Zwieten. Een vreemde gang van zaken waar blijkbaar het reglement niet in voor ziet. Van Zwieten werd koning van de partij en dat was een keuze waar het publiek wel mee kon leven.

De eerste omloop tegen Chris Wassenaar was nooit spannend en werd afgesloten met een 5-3 en 6-4 zege. Een omloop verder was Tjisse Steenstra c.s. de tegenstander en net als vorige week in Bolsward moest het gedoodverfde partuur het loodje leggen. Opslager Bergsma had Hiemstra en Wassenaar stevig in de greep en verder dan vier bovenslagen kwam het duo niet. Na spel gelijk liep men door na een 4-2 voorsprong. De verre klap van Hiemstra op 4-2 en 4-6 deed vermoeden dat het nog partij kon worden maar op 4-3 en 6-4 miste Steenstra en op 5-3 en 6-4 dacht Hans Wassenaar het beter te kunnen maar ook zijn opgeslagen bal eindigde buiten de lijnen.  

De halve finale tegen Haije Jan Nicolay werd ontsierd door teveel opslagmissers. Vooral Haije Jan had het vizier bepaald niet op scherp. Op 5-2 en 6-2 was het hier ook einde oefening.

De top formatie van Gert-Anne van der Bos leverde een regelrechte wanprestatie. Met een prachtig nummer leek een finale bijna niet te missen maar het eersteklas partuur van Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra liet geen spaan heel van de gelouterde formatie. Met het schaamrood op de kaken werd het een onthutsende 5-1 en 6-6 met liefst elf missers van opslager Van der Bos maar ook Triemstra en Zijlstra hadden alles wat ook maar op vorm lijkt thuis gelaten.

Voor Haije Jan Nicolay c.s. was het derde geld. In een draak van een wedstrijd met maar liefst 29 opslagmissers trok de formatie van Haije Jan Nicolay aan het langste eind (5-4 en 6-6).  

Cijfers LKC: 1. Pieter van der Schoot (vervanger Enno Kingma), Kees van der Schoot (Sexbierum) en Menno van Zwieten – 2. Chris Wassenaar (Minnertsga), Gabe Jan van Popta (Lollum) en Pieter Jan Leijenaar (Exmorra) 5-3 en 6-4; 3. Tjisse Steenstra (Bitgummole), Renze Hiemstra (Deinum) en Hans Wassenaar (Bitgummole) – 4. Marten Bergsma (Minnertsga), Dylan Drent (Harlingen) en Hendrik Kootstra (Minnertsga) 5-5 en 6-6 (Tjisse Steenstra wint); 5. Simon Zijlstra (Easterlittens), Jelle Scharringa (Wjelsryp) en Paulus Yde Walda (Wjelsryp) – 6. André van Dellen (Berltsum), Jouke Bosje (Leeuwarden) en Willem Heeringa (Tzummarum) 1-5 en 6-6:P 7. Gert-Anne van der Bos (Mantgum), Taeke Triemstra (Sint Jacobiparochie) en Erwin Zijlstra (Easterlittens) – 8. Youri de Groot (Menaam), Hendrik Jan van der velde (Makkum) en Jelte Pieter Dijkstra (Wommels) 1-5 en 6-6; 9. Haije Jan Nicolay (Britsum), Jelte Visser (Sexbierum) en Evert Pieter Tolsma (Winsum) – 10. Elgar Boersma (vervanger van Peter van Zuiden), Allard Hoekstra (Franeker) en Laas Pieter van Straten (Feinsum) 5-4 en 6-6; Tweede omloop: 1. Marten Bergsma (ingevallen voor Pieter van der Schoot) c.s. – 3. Tjisse Steenstra c.s. 5-3 en 6-4; 6. André van Dellen c.s. – 8. Youri de Groot c.s. 5-1 en 6-6; 9. Haije jan Nicolay c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Haije Jan Nicolay c.s. – 1. Maarten Bergsma c.s. 2-5 en 2-6; 6. André van Dellen staand nummer; Finale: 6. André van Dellen c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 18, 2021 23:40
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel