BERLTSUM WINT JONG FEINTE PARTIJ MAAR KRUIPT DOOR OOG VAN DE NAALD

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2021 18:10

BERLTSUM WINT JONG FEINTE PARTIJ MAAR KRUIPT DOOR OOG VAN DE NAALD

De 16e editie van de Jong Feinte partij in Easterein is een prooi geworden voor het partuur van Berltsum. Corné Tuinenga, Thomas Dijkstra en Patrick van Dellen stonden in de finale tegen Exmorra (Christiaan Stremler, Gerben de Boer en Pieter Jan Leijenaar) met 5-4 en 6-2 en later met 5-5 en 6-2 achter maar zegevierden uiteindelijk met alle hout aan de telegraaf toen Thomas Dijkstra in twee instanties de niet al te dikke kaats wist te passeren. De finale stond in het teken van directe winst. Bovenslagen (22 stuks), buitenslagen (19 stuks), zitballen en kwaadslagen wisselden elkaar in een sneltreinvaart af. Maar bijzonder spannend en onderhoudend was het zeker. Berltsum pakte het eerste bordje toen Christiaan Stremler op 6-6 de bal in het tussenspel wat ongelukkig tegen het lichaam kreeg. Boven van Gerben de Boer op 6-4, buiten van Pieter Jan Leijenaar op 6-4 en kwaad uit van Thomas Dijkstra op andermaal 6-4 betekende spellen gelijk. Het niet passeren van de kaats door Thomas Dijkstra op 6-6 betekende 3 om 2 voor Exmorra. Het werd weer gelijk door een bovenslag van Patrick van Dellen op 6-4. Buiten van diezelfde Patrick van Dellen op 6-2 en retour perk van Thomas Dijkstra op 6-4 hield twee spellen gelijk in. Exmorra kwam daarna met 5-4 en 6-2 voor te staan en daarmee leek het einde oefening voor Berltsum. Kwaad uit van Gerben de Boer, kwaad op door Pieter Jan Leijenaar en een buitenslag van Pieter Jan Leijenaar betekende vijf eersten gelijk. Exmorra kwam andermaal op twee punten van de winst door in het beslissende eerst een 6-2 voorsprong te nemen. Boven door Thomas Dijkstra en het niet passeren van de kaats door Pieter Jan Leijenaar hield 5-5 en 6-6 in. Op die stand moest Pieter Jan Leijenaar een niet al te dikke kaats verdedigen. Thomas Dijkstra sloeg uit, Pieter Jan Leijenaar retourneerde waarna Thomas Dijkstra er in het tussenspel als de kippen bij was om de bal alsnog voorbij de kaats te slaan. Bij Exmorra onderscheidde Gerben de Boer zich met 10 bovenslagen, de één nog mooier dan de ander maar voldoende voor de winst was het uiteindelijk niet.

Berltsum hoefde niet te kaatsen om de eerste omloop door te komen. Tegenstander St. Jacobiparochie had zich afgemeld. In de tweede omloop had Menaam weinig in de melk te brokkelen: 5-1 en 6-6. Bitgum vocht in de derde omloop voor wat het waard was maar moest op 5-4 en 6-0 capituleren. In de halve finale was Dronrijp 1 de tegenstander. Jasper Jager, Mark Minnesma en Jorn Lars van Beem traden hun opponenten onbevangen tegemoet en konden ook een tijd bijblijven. De beslissing viel feitelijk op 3-2 en 6-6. Dronrijp moest een minikaats voorbij slaan maar dat deed Mark Minnesma niet. In plaats van 3-3 werd het 4-2 voor Berltsum dat daarna ook op 5-2 kwam. Dronrijp kreeg nog een bordje maar daarna was de koek op: 5-3 en 6-2. Dronrijp 1 daarmee derde en Berltsum in de finale.

Exmorra liet Spannum in de eerste omloop op een spel staan. Franeker 1 was in de tweede omloop een taaie klant maar verloor uiteindelijk op 5-4 en 6-0. Ingelum kon het in de derde omloop lang niet bolwerken en ging op 5-1 en 6-4 ten onder. In de halve finale bleef Exmorra staan.

Dronrijp 1 had aan één zege genoeg om derde te worden. Peins had zich afgemeld waardoor Dronrijp 1 zonder te kaatsen doorging naar de tweede omloop. Daar had men een staand nummer. In de derde omloop wachtten de dorps- en clubgenoten van Dronrijp 2 met Rutger Kumbangsila, Lucas Postma en Rick Minnesma. Beide parturen waren aan elkaar gewaagd en dat bleek uiteindelijk ook in de eindstand. Op 5-5 en 6-4 bleef Dronrijp 1 net aan de goede kant van de score. Een omloop later was Berltsum te sterk.

Cijfers Jong Feinte Partij. Eerste omloop:1. Morra Lioessens – 2. Niawier Metslawier Oosternijkerk 5-3 en 6-6; 3. Bolsward – 4. Winsum 5-3 en 6-4; 5. Bitgum – 6. Franeker 2 5-2 en 6-6; 7. Menaam – 8. Witmarsum 5-2 en 6-4; 9. Sint Jacobiparochie – 10. Berltsum  5-0 en 6-0 (Sint Jacobiparochie afgemeld); 11. Exmorra – 12. Spannum 5-2 en 6-0;13. Baard – 14. Franeker 1 3-5 en 4-6; 15. Arum – 16. Wommels 5-3 en 6-2; 17. Anjum – 18. Ingelum 5-5 en 2-6; 19. Peins – 20. Dronrijp 1 5-0 en 6-0 (Peins afgemeld); 21. Dronrijp 2 staand nummer; Tweedee omloop 21. Dronrijp 2 – 1. Morra Lioessens 5-5 en 6-0; 3. Bolsward – 5. Bitgum 2-5 en 2-6; 7. Menaam – 10. Berltsum 1-5 en 6-6; 11. Exmorra – 14. Franeker 1 5-4 en 6-0; 15. Arum – 18. Ingelum 2-5 en 4-6; 20. Dronrijp 1 staand nummer; Derde omloop 20. Dronrijp 1 – 21. Dronrijp 2 5-5 en 6-4; 5. Bitgum – 10. Berltsum 4-5 en 0-6; 11. Exmorra – 18. Ingelum 5-1 en 6-4; Halve finale: 20. Dronrijp 1 – 10. Berltsum 3-5 en 2-6; 11. Exmorra staand nummer; Finale: 11. Exmorra – 10. Berltsum 5-5 en 6-6 (Berltsum wint). Tekst Klaas Postma!

 

 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2021 18:10
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Aha

  Aha

  Rare vergelijking. Kaatsen is een teamsport. Als bij voetbal bijvoorbeeld een speler in de WKfinale uitvalt wordt hij toch wereldkampioen.…

  View Article
 • Leendert van Wieren

  Leendert van Wieren

  Hallo Jan Toch even een reactie op Kweapraat 20. Ondergetekende vertelde bij de prijsuitreiking in Marsum, dat Teake er weer…

  View Article
 • Wuboma

  Wuboma

  As in sporter net de einstreap hellet, dan kin hy dochs ek net winne? In hurddraver dy't fier foarleit, mar…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel