KNKB schrapt keats-off; PC-bestuur weet van niks

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 22, 2021 07:50

KNKB schrapt keats-off; PC-bestuur weet van niks

De kaatsbond KNKB heeft de keats-off voor dit jaar geschrapt. De organisatie van de keats-off is in handen van de PC. Die werd maandag verrast door het bericht dat de KNKB de wedstrijd van de agenda heeft gehaald. De keats-off is een speciale kaatspartij waarbij wordt gekaatst om het laatste (zestiende) startbewijs voor de PC.

Volgens KNKB-directeur Marco Hoekstra is dat gedaan om in aanloop naar de PC een representatief aantal rankingpartijen te kunnen kaatsen. Om dat te bereiken is het noodzakelijk dat de vrijeformatiepartijen van Sexbierum en Witmarsum meetellen voor de ranking. Die partijen zitten in het weekend voor de PC. De keats-off stond eerder, namelijk voor donderdag 29 juli op het programma.

Beste zestien

Bijkomend probleem bij het rankingsysteem is dat ook de eerste- en tweedeklassepartijen hierin meetellen. Wordt er een hoofdklassepartij gekaatst, dan moet er ook in de eerste en tweede klasse een vrijeformatiepartij gekaatst worden.

Met de korte aanloop naar de PC (het seizoen begint het komende weekend) zag de KNKB geen andere mogelijkheid dan zoveel mogelijk kaatspartijen voor de PC mee te laten tellen. En dus tellen de beste zestien geklasseerde parturen na de partij in Witmarsum, drie dagen voor de PC. Die parturen kaatsen de PC.

Misverstand

PC-voorzitter Ids Hellinga is niet blij met deze beslissing, maar zegt dat de PC “er luchtig in zit”. “Wij hebben dit niet van de KNKB te horen gekregen, maar via de kaatsers. Ik heb het KNKB-bestuur gevraagd om opheldering, maar ik heb nog geen antwoord gekregen. Tot die tijd ga ik ervanuit dat het een misverstand is.”

Er is vooraf geen overleg met ons geweest.

Wel vindt Hellinga het vreemd dat er over deze kwestie vooraf geen overleg is geweest met de PC. KNKB-directeur Marco Hoekstra zegt dat er wel gebeld is met de penningmeester van de PC en dat er ook een is uitgegaan naar de PC. Hellinga ontkent dit. “Dat telefoontje ging hier niet over. En wij hebben de algemene mail gekregen die ook naar de kaatsers is gegaan. Er is verder vooraf ook geen overleg geweest met ons”, zo zegt hij.

“Maar we moeten dit niet groter maken dan het is. Verbaast u niet, verwondert u slechts. Maar ik vind wel dat de KNKB wat anders met die ranking om had moeten gaan in deze bijzondere situatie. Ik ben niet tegen ranking, maar ik heb nu het gevoel dat die ranking geen middel is, maar een doel”, zo zegt Hellinga. (Bron: Omrop Fryslan).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 22, 2021 07:50
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel