Tjisse Steenstra besluit ‘raar’ seizoen met koningschap op Oldehovepartij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 20, 2020 19:06

Tjisse Steenstra besluit ‘raar’ seizoen met koningschap op Oldehovepartij

Eind goed al goed zou men zeggen maar de winst en het koningschap op de Oldehovepartij vergoede natuurlijk veel maar niet alles. Voor Tjisse Steenstra was de zege wel een geweldige opsteker na een kaatsseizoen vol hobbels en bobbels. Met zijn maten Gert-Anne van der Bos en taeke Triemstra werd er niet genoeg gewonnen en het eind van de samenwerking verdiende niet de hoofdprijs. Maar op de 20ste van de maand september kreeg alles weer meer glans en zag de liefhebber flarden terug van de kaatser die het gros van de liefhebber nog altijd in gedachte had. Een kaatser met een geweldige opslag en in het tussenspel ongeëvenaard. In het achterperk konden nog wel wat stappen gemaakt worden maar de successen waren ongekend. Totdat de Corona en de wisseling van partuur op zijn pad kwamen. Daarme verdween ook de elan uit het spel van de crack uit Bitgummole. Het seizoen leek als een nachtkaars uit te gaan met Franeker als dieptepunt maar in Leeuwarden op terrein van LKC vond Tjisse Steenstra zijn briele weer terug. De slagen waren weer raak! It skeat wer út de nap! De bovenlijn leek weer een molshoopje terwijl een week terug deze nog een onneembare vesting leek te zijn worden.

Maar Tjisse stond niet alleen in de zijn opstanding! Maat Taeke Triemstra kaatste zijn beste partij van het gehele seizoen. Alle klappen waren zondag raak! In drie partijen passeerde hij 20 maal de bovenlijn en dat waren allemaal geweldige uithalen. Bovendien was de bravoure die de liefhebber zolang had gemist weer terug. Met zijn maat voor de laatste vier jaar Tjisse Steenstra kaatsten zij de beste partij van dit verkorte seizoen. Bijna geen knappers en half geraakte ballen en allemaal kaatsen achter de middenlijn. Het is ongetwijfeld de magie van de sport. Waarom nu wel en tijdens het seizoen zo vaak dat het niet lukte!

De finale was daar een mooi voorbeeld van. Partuur Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar waren de uitgesproken favoriet maar konden die rol nooit waarmaken. Na spel gelijk liep trio Jelle Attema uit naar een 3-2 voorsprong door een zitbal van Steenstra op 2-2 en 6-4. Maar een tweetal geweldige zitballen van Hans Wassenaar op 3-2 en 4-6 bracht de partijen weer op gelijke hoogte. Maar vervolgens deed de uitslag van zowel Triemstra en Steenstra zijn werk. De opslag van Van Zwieten en Wassenaar kreeg het moeilijk vooral nadat Triemstra op 4-3 en 4-6 tweemaal vorstelijk boven sloeg. Daarmee was het gat geslagen en vervolgens miste Wassenaar en sloeg Steenstra voor de vijfde maal boven. Via twee missers van Van Zwieten was de partij gelopen. Triemstra (9) en Steenstra (5) waren zondag ongrijpbaar voor Van Zwieten (7) en Wassenaar (3) missers. De opslag van trio Van Zwieten kleurde dus voor 48 punten rood!

Steenstra werd koning maar het had Triemstra ook niet misstaan! Voor Steenstra was het de eerste zege op de Oldehove partij terwijl Triemstra zijn vijfde zege mocht bij laten schrijven. Eerder zegevieerde hij in 2005, 2011, 2012 en 2018. Toen zegevierde hij ook met Jelle Attema.

Met nummer 9 zat trio Jelle Attema mooi in de lijst. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Sjoerd de Jong wilden wel maar dat bleef bij die gedachte (5-1 en 6-6).

De halve finale tegen Marten Bergsma, Hillebrand Visser en ErwinZijlstra was een geheel ander verhaal. Bij 3-1 en 6-2 leek het einde oefening maar toen stak Marten Bergsma de reddende hand toe door driemaal aaneen het perk te missen. Het perk Triemstra-Steenstra kwam op stoom en de zitbal van Steenstra op 3-3 en 6-6 deed vermoeden dat de beslissende slag was geslagen maar niets was minder waar. Opslager Jelle Attema  kreeg steeds meer ruzie met de bal en zou uiteindelijk veertien maal het perk missen maar desondanks bleef zijn trio kansrijk. De bovenslag van Steenstra op 4-5 en 6-4 had verre gevolgen. Bergsma miste en Triemstra sloeg vervolgens voor de vijfde maal boven. Het werd nog 5-5 en 6-2 maar toen wist Triemstra wel raad met de niet al te dikke kaats. Ondanks de negentien opslagmissers toch nog winnen zegt veel over het perkspel van Triemstra en Steenstra.

Premiewinnaar Van Zwieten had weinig problemen om de finale te bereiken. Via twee simpele zeges op onder meer Enno Kingma c.s. (5-1 en 6-2) en Remmelt Bouma c.s. (5-2 en 6-4) lukte dat vrij gemakkelijk.

Sensatie was er in de eerste omloop tussen de parturen van Gert-Anne van der Bos en dat van Haije Jan Nicolay. Opslager Gert-Anne van der Bos noteerde 42 opslag momenten waarvan hij 24 zitballen plaatste en zestien maal miste. Nooit plaatste een opslager meer zitballen en had hij meer opslag momenten. Bijna alle gemaakte punten van zowel Van der Bos c.s. als dat van Haije Jan Nicolay c.s. kwam voor 75 procent op naam van opslager Gert-Anne van der Bos. Een bijzondere prestatie maar met kaatsen had het niet zoveel meer uit te staan. Maar het blijft wel bijzonder!      

Het was de laatste kaatspartij bij de heren hoofdklasse en LKC Sonnenborgh kan terug zien op een geslaagd festijn. 250 toeschouwers op het LKC veld en dat aantal was tegen twaalf uur al bereikt. Toen mocht er daarna ook geen kip meer bij. Jammer, maar helaas!

Cijfers Oldehove. Eerste omloop: 1. Auke Boomsma, Jelle Scharringa en Hendrik Kootstra – 2. Marten Bergsma, Hillebrand Visser (bijgeloot voor Allard Hoekstra) en Erwin Zijlstra 0-5 en 0-6; 3. Gert-Anne van der Bos, Kevin Jordi Hiemstra en Pieter Jan Leijenaar – 4. Haije Jan Nicolay, Hillebrand Visser en Willem Heeringa 5-3 en 6-2; 5. Remmelt Bouma, Dylan Drent en Thomas van Zuiden – 6. Jelte Pieter Dijkstra, Kees van der Schoot en Patrick Scheepstra 5-5 en 6-2; 7. Enno Kingma, Bauke Dijkstra en Pier Piersma – 8. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 1-5 en 2-6; 9. Jelle Attema, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 10. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Sjoerd de Jong 5-1 en 6-6; Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-2 en 6-4; 5. Remmelt Bouma c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 4-6; 9. Jelle Attema c.s. staand nummer; Halve finale: Jelle Attema c.s. – 2. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-2; 8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Finale: 8. Menno van Zwieten c.s. – 9. Jelle Attema c.s. 3-5 en 0-6. 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 20, 2020 19:06
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel