Vierde zege voor formatie Marten Bergsma

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 23, 2020 19:43

Vierde zege voor formatie Marten Bergsma

De formatie van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra boekte zondag in Easterlittens de vierde zege van dit verkorte kaatsseizoen. In een onderhoudene en zeker spannende finale werd het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra van hun tweede seizoenszege afgehouden. Deels was dat de verdienste van het winnende trio maar ook deels het falen aan de opslag van trio Gert-Anne van der Bos. De Mantgumer opslager die in de twee voorgaande partijen maar een keer het perk had gemist grossierde nu in missers.

Na een sterk begin miste hij maar liefst 12 maal het perk en omdat Tjisse Steenstra dat ook vijfmaal deed was de nederlaag wel verklaard. Geen enkel partuur kan ongestraft zeventien maal het perk missen. Hoewel er sterk uitslagwerk van Taeke Triemstra tegen over stond was dat lang niet genoeg om trio Marten Bergsma van de overwinning af te houden. Bovendien ging de premiewinnaar driemaal op zes gelijk in de fout of stond een bovenslag toe. Zowel op 6-6 en op 1-0 en 6-6 miste Van der Bos aan de opslag. Bovendien sloeg Dylan Drent op 4-2 en 6-6 boven. Toch had het nog beslist anders kunnen lopen.

Opslager Marten Bergsma, de terechte koning van de partij, ging een eerst de mist in en daarop liet Van der Bos prachtig opslagwerk zien met maar liefst drie zitballen in een eerst. Maar dat was niet voldoende want na de kwaad uitslag van Drent sloeg Van der Bos buiten en voor. Timmerde Kootstra een bal boven en lag op 5-4 en 6-2 de kaats te ver voor Taeke Triemstra.

Een partij waarin ondanks de zeventien missers aan de kant van Van der Bos c.s. de verschillen klein waren. 62 tegn 58 punten. Een partij ook die voor het grootste part met directe winst werd afgesloten. Van de 120 behaalde punten kwamen er 104 tot stand via directe slagen. Slechts 16 punten oftwel 8 slagen kwamen voort uit tussenspel.

De winnaar moest er in de eerste omloop direct wel staan. Trio Menno van Zwieten was de tegenstander en het werd een potje die pas op 5-5 en 6-6 werd afgesloten met een misser van opslager Menno van Zwieten.

Jelte Pieter Dijkstra c.s. kwam van  5 om 2 nog terug tot 5 om 3 maar op 5-3 en 6-0 kon Pieter Jan Leijenaar de kaats niet passeren.

De halve finale tegen Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma was een parodie op het kaatsen. Hoewel het niet regende regende het buitenslagen bij opslager Haije Jan Nicolay. Liefs twaalf maal miste hij het perk de laatste keer op 5-1 en 6-6.

Gert-Anne van der Bos c.s. zat deze keer wel goed in de lijst en denderde met heel goed kaatsen zo naar de finale. Elgar Boersma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten kregen een bordje en nog slechter verging het Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Erwin Zijlstra ingevallen voor de geblesseerde Sjoerd de Jong. Op 5-0 en 6-6 miste de jongste Triemstra aan de opslag.

Het derde geld was voor de formatie van Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma. Daarvoor was geen krachts explosie voor nodig. Jelle Attema, Daniël Iseger (invaller voor Lennart Adema) en Patrick Scheepstra schoten wel met scherp maar helaas te veel in eigen benen. Op 5-2 en 6-0 kon men al weer richting douches.  

Cijfers Easterlittens: 1. 1. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar  – 2. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 5-5 en 6-6 (Marten Bergsma c.s. wint); 3. Johannes van der Veen, Kevin Jordie Hiemstra en Tsjerk Elsinga -4. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar  5-5 en 4-6; 5. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 6. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 4-5 en 4-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 8. Elgar Boersma (vervanger voor Auke Boomsma), Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten 5-1 en 6-2; 9. 5-5 en 6-4; 5. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa – 6. Jelle Attema, Michel van der Veen en Patrick Scheepstra  5-4 en 6-4; 7. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 8. Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten  5-3 en 6-6; 9. Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 10. Jelle Attema, Daniël Iseger (vervanger voor Lennert Adema) en Patrick Scheepstra 5-2 en 6-0; Tweede omloop: 2. Marten Bergsma c.s. – 4. Jelte Pieter Djkstra c.s. 5-3 en 6-0; 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 6-6; 9. Haije Jan Nicolay staand nummer; Halve finale: 9. Haije Jan Nicolay c.s. – 2. Marten Bergsma c.s. 1-5 en 6-6; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 2. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 2-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 23, 2020 19:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel