Verrassende zege voor trio Anna-Brecht Bruinsma

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 9, 2020 18:50

Verrassende zege voor trio Anna-Brecht Bruinsma

Ze stonden nu niet bepaald met stip genoteerd maar als twee formaties vechten om een been gaat vaak een ander met de krans er vandoor. Zo was het zondag ook op de vrije formatiewedstrijd van kaatsvereniging Sparta uit Burgwerd. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma waren misschien niet favoriet tegen de formatie van Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia maar in het veld was daar niets van te bespeuren. De winnende formatie had in Anna-Brecht Bruinsma een secuur opslaande dame en die wist haarfijn de zwakke plek bij trio Ilse Tuinenga bloot te leggen. Achterinse Sjanet Wijnia was bepaald niet in goeden doen en lag meer met haar zelf overhoop dan met het leggen van redelijke kaatsen. Ze mepte er nog wel eens een bal over heen maar in de finale bleef het steken bij de gedachte. Wisseling met voorinse Margriet Bakker sorteerde ook al niet in het gewenste effect. Op 1-0 en 6-4 had Anna-Brecht succes bij Sjanet en op 2-0 en 6-4 was dat een herhaling van zetten. Een bovenslag van Margriet Bakker op 3-0- en 2-6 zorgde voor een marginale opleving maar erg vlotten wilde het niet en via twee keer 6-4 werd het 5 om 1 voor Anna-Brecht Bruinsma c.s. De laatsten kaatsten bepaald niet spectaculair maar gingen heel soepeltjes naar de eindstreep ondanks de verwoede pogingen die opslager Ilse Tuinenga in de laatste fase van de partij nog ondernam. Er zat zondag voor de gelouterde formatie gewoon niet meer in.

Op 5-2 en 6-6 mikte Ilse Tuinenga de bal buiten de lijnen. Voor trio Anna-Brecht Bruinsma een mooie overwinning waar niets op af viel te dingen.

Het winnende partuur moest eerst even op gang komen tegen trio Sietske Okkema c.s. Maar na drie eersten gelijk werd het gat via tweemaal 6-4 geslagen. Op 5-3 en 6-2 besliste Anna-Brecht de partij met een zitbal. Haar vierde van de partij.

In de halve finale tegen het favoriete partuur van Nynke Sijbrandij c.s. moest er echt even stevig aan de achterste poot worden getrokken. Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra sloegen regelmatig ballen over ‘it kleedsje’ maar echt ver uitlopen deden ze niet. Na drie eersten gelijk leek de versnelling genoeg want men liep uit naar een veilig lijkende 5-3 voorsprong maar via twee mooie bovenslagen van Anne Monfils beide malen op 6-6 werd het weer helemaal een wedstrijd. Na 5-5 en 2-2 kwam trio Nynke Sijbrandij op matchpoint door voorbijslaan van de kaats door Manon Scheepstra maar omdat Harmke Siegersma dat op 5-5 en 4-6 ook deed mocht Nynke Sijbrandij op 5-5 en 6-6 nog eenmaal aanleggen en daarin faalde zij. Meer punten hebben dan de winnaar is altijd zuur ook nog als het verschil tien punten bedraagd. 64 voor de verliezer en 54 voor de winnaar.

Premiewinnaar Ilse Tuinenga had alle moeite van de wereld om droog over de sloot te komen tegen Roelie Kroondijk. Opslager Ilse Tuinenga ging naar een 3-0 voorsprong ernstig in de fout en miste maar liefs tien keer het perk. Het was dat Roelie Kroondijk niet achter wilde blijven anders had de eerste omloop zomaar het einde kunnen betekenen.Was de opslag al niet geweldig ook in het perk was het bijzonder mager. Met hangen en wurgen werd er nog op 5-4 en 6-0 gewonnen door voorbijslaan van de kaats door Margriet Bakker.

De halve finale tegen Tineke Dijkstra c.s. werd dan wel met 5-2 en 6-6 gewonnen maar overtuigend was het bepaald niet. Van grote betekenis was de slag op 3-1 en 6-6 met een bovenslag van Sjanet Wijnia. Daar werd het gat geslagen. Ook nog wel drie rake klappen achter elkaar. Op 5-2 en 6-6 sloeg Sjanet Wijnia de kaats voorbij.

Het derde geld ging vervolgens naar Nynke Sijbrandij c.s. Opponent Tineke Dijkstra ging bij 5-0 en 6-6 over de knie.

De in 1967 opgerichte vereniging organiseerde deze zondag voor het eerst een hoofdklassenpartij voor de dames hoofdklasse.Zij sprong in het gaat waar de gevestigde orde voor weg liep. KV Sparta deed het niet zomaar: in 2021 is er weer een hoofdklassenpartij voor hen gereserveerd. Dat is mooi en een terechte beloning voor een vereniging die het klappen van de zweep kent.

Cijfers Burgwerd: 1. Tineke Dijkstra, Sandra Hofstra en Louise Krol – 2. Annet de Haan, Lotte Delgrosso en Annelien Broersma 5-4 en 6-0; 3. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia – 4. Roelie Kroondijk, Klasine Huistra en Jennie Terpstra 5-4 en 6-0; 5. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra – 6. Andrea Kroes, Sigrid de Jong en Marije Hellinga 5-1 en 6-0; 7. Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma – 8. Sietske Okkema, Jeska Terpstra en Martzen Deinum  5-3 en 6-2; Halve finale: 1. Tineke Dijkstra – 3. Ilse Tuinenga 2-5 en 6-6; 5. Nynke Sijbrandij – 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 5-5 en 6-6 (Anna-Brecht Bruinsma c.s. wint); Om de derde prijs: 1. Tineke Dijkstra c.s. – 5. Nynke Sijbrandij c.s. 0-5 en 6-6-; Finale: 3. Ilse Tuinenga c.s. – 7. Anna-Brecht Bruinsma c.s. 2-5 en 6-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 9, 2020 18:50
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Sytse Keizer

  Sytse Keizer

  Sterkte Sjoerd met dyn herstel!

  View Article
 • Annemiek

  Annemiek

  Wat leuk dat Den Haag meedoet! :D

  View Article
 • Antina Houtsma

  Antina Houtsma

  Beste Jan, op it momint fan ferstjerren wie Johan noch 52 jier. En yn 1985 hat hy mei Mark Wever…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel