Bauke Triemstra koning van het het Bildt

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 22, 2020 19:57

Bauke Triemstra koning van het het Bildt

In het Bildt is iedereen gelijk en spreekt men niet van een koning maar sedert vandaag mag Bauke Triemstra een jaar lang toch die titel dragen. Samen met Hendrik Jan van der Velde uit Makkum en Erwin Zijlstra uit Easterlittens wist hij als eerste het wiel over de meet te drukken. Het was met miniem verschil maar de misser van Van Zwieten op 5-5 en 6-4 was toch voldoende voor de winst op de d.e.l. – wedstrijd van kv Het Noorden uit Sint Jacobiparochie. De tiende misser van opslager Menno van Zwieten gooide op die stand de deur in het slot.

De partij in Sint Jacobiparochie had veel te lijden van de harde wind die het mooie en pas gemaaide kaatsveld de gehele dag teisterde met als gevolg dat het buitenslagen regende. Aan het eind van een hele matige kaatserij stond de teller op 179 misser oftewel bijna 20 de partij. Het is dit jaar schering en inslag wat het aantal missers betreft. Ook deze partij kenmerkte zich met buiten, boven of kwaad. Het aantal zitballen hield ook al niet over laat staan de publieklijke belangstelling. Tijdens de finale omzoomden een kleine 90 liefhebbers de touwen. Een teken dat de wedstrijden d.e.l. niet door de liefhebber worden omaarmd ook niet in corona tijd.

Trio Menno van Zwieten pakte in de finale dan wel het eerste spel maar daarna werden de bordjes snel verhangen in het voordeel van Bauke Triemstra c.s. Via drie keer 6-4 en eenmaal schone zes was het binnen de kortste keren 4 om 2 voor de later winnaar. Bij 4 om 2 en 6-2 leek de vijf eersten voor trio Bauke Triemstra voor het grijpen maar niets was minder waar en voorbijslaan van de kaats door Kevin Jordi Hiemstra op 4-2 en 6-6 bracht de spanning weer terug in de partij. Het werd zelfs twee spel gelijk met kwaad uitslaan van Hendrik Jan van der Velde op 4-3 en 4-6. Vervolgens sloeg dezelfde Kevin Jordi op 4-4 en 6-6 nipt kwaad uit maar omdat Erwin Zijlstra dat op 5-4 en 0-6 ook deed werd het weer gelijk. De zitbal van Zijlstra op 5-5 en 4-4 was de opmaat naar de zege. Het was de enige zitbal van Zijlstra maar deze telde dubbel. Op 5-5 en 6-4 miste vervolgens Van Zwieten.

Bauke Triemstra werd uitgeroepen tot koning van de partij.

De winnaar had in aanloop naar de finale weinig te stellen met trio Enno Kingma, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra (5-1 en 6-4). In de strijd om de premie of niets was Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Sjoerd de Jong de tegenstander. Met een stevig van zich afslaande Hendrik Jan van der Velde werden de nodige bouwstenen voor een plek in de finale bewerkstelligd. Na een snelle twee spel voorsprong werd het nog 4 om 2 maar daarna deed de bovenslag van Erwin Zijlstra op 4-2 en 6-6 de deur definitief op slot. (5-2 en 6-0).

De premiewinnaar moest er veel meer voor doen om uiteindelijk de finale te kunnen bereiken. Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma bogen pas bij 5-5 en 6-2. Taeke Triemstra verzorgde tot 5 om 4 de tweede opsl;ag maar dat was bepaald geen succes. Tegen de drie zitballen stonden maar liefst negen missers.

In de tweede omloop was het nog meer kantje boord. Simon Zijlstra, Dylan Drent en Thomas van Zuiden lagen lang in winnende positie maar de nipte kwaadslag van Dylan Drent op 5-4 en 6-6 bleek uiteindelijk fataal. Op 5-5 en 6-6 sloeg Thomas van Zuiden de bal buiten het speelveld.

De halve finale tegen Gert-Anne van der Bos, Renze Hiemstra en Hnedrik Kootstra werd dan weer verrassend gewonnen. Trio Van der Bos was het huizenhoge favoriete partuur maar kon dat nooit waarmaken. Voorinse Renze Hiemstra ramde 11 ballen over de bovenlijn maar achterinse Hendrik Kootstra liet te veel steken vallen. Op 5-4 en 6-6 sloeg de uitblinkende Hiemstra de bal nipt kwaad retour.

De zege tegen Marten Bergsma c.s. in de eerste omloop was ook al nipt maar de score van 5-4 en 6-4 was toch voldoende voor het derde geld. 

Cijfers Sint Jacobiparochie: Eerste omloop: 1. Simon Zijlstra, Dylan Drent en Thomas van Zuiden – 2. Enno Kingma (bijgeloot voor Auke Boomsma), Gabe Jan van Popta en Hans Wassenaar 5-3 en 6-2; 3. Johannes van der Veen, Taeke Triemstra en Evert Pieter Tolsma – 4. Menno van Zwieten, Kevin Jordi Hiemstra en Patrick Scheepstra 5-5 en 2-6; 5. Enno Kingma, Jelle Scharringa en Tjisse Steenstra – 6. Bauke Triemstra, Hendrik Jan van der Velde en Erwin Zijlstra 1-5 en 2-6; 7. Johannes van der Veen (begeloot voor Peter van Zuiden), Taeke Triemstra (bijgeloot voor Kees van der Schoot) en Sjoerd de Jong – 8. Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Laas Pieter van Straten 5-4 en 6-2; 9. Gert-Anne van der Bos, Renze Pieter Hiemstra en Hendrik Kootstra – 10. Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Tsjerk Elsinga 5-4 en 6-4; Tweede omloop: 1. Simon Zijlstra c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-6 (Menno van Zwieten c.s. wint); 6. Bauke Triemstra c.s. – 7. Johannes van der Veen c.s. 5-2 en 6-0; 9. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 4-5 en 6-6; 6. Bauke Triemstra c.s. staand nummer; Finale: 6. Bauke Triemstra c.s. – 4. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-4.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 22, 2020 19:57
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel