Verslag van het bijwonen van de AV van de KNKB op 2 juli 2020

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 6, 2020 21:17

Verslag van het bijwonen van de AV van de KNKB op 2 juli 2020

Eerst even enkele feiten
1. Het is en blijft vrijwilligerswerk dus elkaar te vriend houden is niet onbelangrijk.
2. Veranderen en dan als vereniging inleveren in belang van de sport is nog steeds na meer dan 100 jaar niet tot iedereen doorgedrongen.

3. Het vasthouden aan middeleeuwse regels en het bedenken van non argumenten of apen en beren is gewoonte geworden.
4. Alle informatie die ruimschoots van tevoren is verzonden en via regio overleggen redelijk is besproken.
5. Tijdens stemmen voorstellen blijkt iedere keer weer dat zeer weinig van de aanwezigen van de hoed en de rand weten en dus maar wat doen.

6. Er is 1 heel goed besluit genomen. De leeftijd categorieën zijn eindelijk aangepast. Dit was het enige positieve wat ik na 4 uur kon bedenken.
7. De uitslag van de stemming ging iets beter. Nog wel wat stuntelig maar gelukkig is er vooruitgang waar te nemen.

Bij aankomst donderdagavond werden wij goed ontvangen duidelijke instructies i.v.m corona.
Dan moet je je melden. Je verwacht zo langzamerhand in 2020 dat dit via een laptop of iets anders elektronisch gaat helaas nog steeds lijsten en papier.
ICT nog dusdanig dat voorzitter niet gelijk kan zien wie en hoeveel er zijn. Het heen en weer lopen tijdens vergadering met papier is bijna lachwekkend.

Consumptie prima en professioneel geregeld idem opstelling en tafeltjes met info in de zaal. De corona maatregelen zijn duidelijk aan gegeven.
Jammer dat men na 2 uren zitten zoveel dorst had en dus als een kudde naar de waterbak draafde.

Punt 1. Opening was redelijk binnen de tijd filmpje als intro kwam niet uit de verf.
Punt 2. Liep gezien de tijd al wat uit het oplezen van de mensen die waren overleden ging niet soepel en koste veel tijd terwijl er grote schermen staan waarop je het kunt presenteren.
               Je kunt dan tijdens de minuut stilte die nu maar amper 30 sec duurde even rustig de namen tot je nemen.

                Verder werd er uitgebreid en informatief (wat wij ook al digitaal hadden ontvangen dus KNKB informeerde goed tijdens corona) stil gestaan bij corona en andere zaken.
               Waarvan je soms kunt denken is deze info werkelijk van toegevoegde waarde voor de vergadering.

Punt 3. Benoemingen van de statutaire commissies was appeltje eitje. Even klappen en klaar werden er bijna 2 commissies vergeten schijnt ook al meer dan 100 jaar lastig te zijn om leden te vinden wat ik best wel snap.

               Want hoe vaker je iets herhaald dan wordt het vanzelf waarheid.
               Uiteraard zijn vrijwilligers belangrijk echter om bepaalde mensen steeds op een podium te plaatsen en na een aantal jaren al lid van verdienste te maken daar zet ik grote vraagtekens bij.

                Dat dit dan uitgebreid moet in een AV met allerlei anekdotes wat begint te neigen naar ons kent ons cultuur dan moet je je afvragen of dit van toegevoegde waarde is voor een vergadering.
Punt 4. Gelukkig ging dit vrij snel. Waarschijnlijk door bijna niemand gelezen? Tevens een forse verbetering m.b.t. verslaglegging hier voorgesteld daar kun je tenminste blij van worden.

Punt 5. Idem aan punt 4

Punt 6. Ook de jaarrekening van 2019 leverde weinig commentaar op. Voor deze  materie moet je interesse hebben. KNKB geeft ruimte om van tevoren hier in mee te denken dus op een AV ben je eigenlijk te laat.

Punt 7. Het beleidsplan is zeer groot voor een vrijwilligerdie dagelijks druk is om zijn gezin te onderhouden geen uitnodigende lectuur misschien wat simpeler maken om jezelf geloofwaardig te laten zijn?
               Doelen moeten wel gehaald kunnen worden anders moet je ze niet maken. Voortschrijdend inzicht en kwetsbaar opstellen een must.
Punt 8. Idem aan punt 7 alle twee de punten kon men ruim van tevoren tot zich nemen, dus deze nog weer uitgebreid in de vergadering nemen vermoeiend tijdverdrijf.

Punt 9. Zelf had ik in al mijn simpelheid gedacht dat de begroting van 2020 geschrapt zou worden met uitleg en een voorstel tijdens de vergadering helaas verliep dit wat anders.

               Ook L. Bierma van Amsterdam bracht dit zoals gewoonlijk even zeer kort en zakelijk naar voren. Echter er moest gestemd worden over iets wat gelijk de prullenbak in kon.

Punt 10. Vanzelfsprekend geef je wat extra aandacht aan afscheid en toetreden nieuwe bondsbestuurders immers de complimenten m.b.t. het uitvoeren van deze functie zijn zeer karig.
               Of de tijd van afscheid nemen misschien iets korter mag is iets om over na te denken.

Dan is het eindelijk rond 21.35 uur na dik 2 uur pauze, die niet op de agenda stond.
Rond 21:55 beginnen wij met punt 11 op de agenda de voorstellen. Je denkt dit worden 5 hamerstukken en de zesde even over discussiëren dus 22:20 klaar.
Immers alles was al besproken tijdens regio overleg ruimschoots van tevoren verzonden, uitgebreide goede informatie.
Helaas heeft dit punt voor de zoveelste keer veel tijd gekost.
Blijkt dat veel bestuurders maar wat stemmen steeds weer dezelfde terugkerende discussies over ranking, middeleeuwse lidmaatschap regels, daar aan verbonden de misgeboorte van het eenlingenbeleid.
Tevens de uitgebreide behandeling als voorbeeld noem ik de verhandeling over het kaatsreglement die een ieder ruim van tevoren had kunnen lezen.
Na de stemming over de opstapwedstrijden was ik er klaar mee ook toen ik zag wie ervoor het handhaven van deze tijdrovende energie verslindende en weinig inspirerende partij stemden.
Het gaat bij de jongens om 7 wedstrijden andere categorieën 2 a 3 non argumenten die Dronryp bedacht waren in mijn ogen van dien aard dat de vergadering toch de voorstellen van de KNKB zou om armen.
Dus ik dacht wij gaan in 2021 een experiment doen niks mis mee toch hier hoef je in mijn ogen ook niet over te stemmen immers een bond moet vernieuwen en verbeteren waar mogelijk is toch.
Argumenten zoals kortere wedstrijden simpeler en eenlingen waren goed weer gegeven.
Echter tot mijn grote verbazing was het merendeel van de aanwezige verenigingen voor de opstapwedstrijd.
Ik ben niet in opstand gekomen zou ik naar de microfoon zou ik de vloer eens aanvegen met deze verenigingen die totaal niet weten wat een opstapwedstrijd inhoud zou ik de vrijwilliger van Dronryp eens wat vragen stellen waar hij geen antwoordt op zou hebben?
Nee, Metske je laat het lopen anders zitten wij hier om 01.00 uur nog ga dit gedrocht van absurd gedrag niet aantonen doe jezelf een plezier en blijf zitten.
Gelukkig of helaas is mij dat gelukt laat gaan het tegenhouden van veranderingen laat gaan dat een voorzitter van KNKB afd. Dronryp te vriend wil houden dat een bestuur zichzelf belachelijk maakt goede voorstellen op papier zet en dan er niet meer achter gaan staan.

Dan komt rond 23:55 de Rondvraag punt 12.
Verzoek was bij voorkeur schriftelijk indienen.
Je doet het met de gedachte mooi snel en efficiënt afhandelen. Ik had het antwoordt ook wel per mail kunnen ontvangen.

Echter hoe de voorzitter hier mee om gaat maakt duidelijk dat ik niet op zijn favorieten of populisten lijstje voor kom.
Gelukkig geeft de tweede persoon die een vraag stelde dit even heel fatsoenlijk aan helaas blijft het dan zeer stil.
Dan tot slot het voor mij meest beschamende van de vergadering dat een punt rondvraag door een vereniging wordt misbruikt om zijn zielige kwaadheid te moeten delen met de vergadering over het veranderen van een wedstrijd.
Wat nota bene vrij goed is besproken is met deze vereniging. Voorstel gedaan voor een oplossing. Hier dan geen gebruik van maken en misnoegen om 23:10 even via een 5 min durende hakkelende speech die droop van eigenbelang en egoïsme kenbaar te maken.
Ik ben gaan staan, zou ingrijpen, ben weer gaan zitten, kreeg gelukkig het verstand weer de boven hand.

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat men hier de ruimte voor krijgt, dat een bestuur niet het lef heeft om fatsoenlijk te vertellen dat dit niet toe gestaan is dat het egoïstische eigenbelang van de vereniging het totaal belang dermate schaad dat men zich moet schamen.
Helaas werden er ook nog vriendelijke toezeggingen gedaan en zelfs geklapt.
Vooral het klappen voor zoveel egoïsme en eigenbelang geeft aan wat het probleem is  binnen de kaatscultuur wat er voor zorgt dat veranderingen verbeteringen als dikke stront worden.

Bovenstaande is een persoonlijke weergave van een belevenis waar ik een gevoel bij heb.
Zaterdag heb ik pas weer de drive gevonden om mijn vrijwilligerswerk voor het kaatsen op te pakken. Dit vooral dankzij de mooie groep kaatsliefhebbers die wij op dit moment hebben in Holwerd.  

Metske van der Ploeg

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 6, 2020 21:17
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Oars as Jan Braaksma yn syn Kweapraat fan 0408 tinkt, wienen ekstremen yn it bedroch mei de nap ûnder alle…

  View Article
 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Yn syn lêste Kweapraat komt Jan Braaksma op myn opmerkingen oer de nap. No gong it my dêrby net sasear…

  View Article
 • Ate de Jong

  Ate de Jong

  Myn mailadres is atejdejong@gmail.com (ferjit net de j achter ate)

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel