Trio Marten Bergsma wint ook in Hommerts

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 26, 2020 20:11

Trio Marten Bergsma wint ook in Hommerts

Trio Marten Bergsma wint ook in Hommerts

Op de Rengersdag werden de bouwstenen gelegd en in Hommerts bewees het partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra dat zij geen eendagsvlieg zijn. Met fraaie cijfers werd het sterke partuur van Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar op 5-4 en 6-6 terug gewezen. Uit de cijfers mag misschien worden opgemaakt dat het spannend was maar dan alleen in cijfers.  Partuur Menno van Zwieten was geen schim van de formatie die met veel passie het partuur van Gert-Anne van der Bos in de strijd om de premie of niets voor de derde keer naar het tweede plan had verwezen. Van het toen aanwezige gif was niet veel meer over.  Tilden Hiemstra en Wassenaar er toen elf ballen over heen nu bleef de teller al steken op een score van drie bovenslagen bovendien  bedroeg het aantal missers  maar liefst veertien met Wassenaar met acht missers als koploper.

Trio Bergsma was in de finale veel beter bij de les en liep in rap tempo naar een 3-1 voorsprong en met voorbijslaan van de kaats door Hendrik Kootstra op 3-1 en 6-6 liep het verschil nog hoger op.  Van Zwieten c.s. was rijp voor de slacht maar bleef aanhaken doordat Marten Bergsma op 4-2 en 6-6 voor sloeg en Kootstra op 4-3 en 6-6 de kaats net over de middenlijn niet kon passeren. Maar een echte wedstrijd werd het desondanks niet meer. Via missers van Wassenaar en Van Zwieten en een fraaie verre klap van Drent werd het via schone zes 5 om 4 voor de later winnaar. 

Na twee klappen van zowel Hiemstra als Wassenaar dreigde er toch nog enige onrust in het kippenhok maar kwaaduit van Wassenaar werd gevolgd door een bovenslag van Kootstra waarop Wassenaar voor de achtste maal het perk miste. Opslager Van Zwieten dacht de meubelen nog te redden met zijn derde zitbal maar op 5-4 en 6-6 was zijn zesde misser genoeg voor de tweede zege op rij van trio Marten Bergsma.

Net als vorige week zat trio Bergsma mooi in de lijst. Partuur Johannes van der Veen is gewoon niet goed genoeg voor dit mileu en ging op 5-2 en 6-4 gestrekt naar de grond.

Nog minder verging het het partuur van Bauke Triemstra c.s. De wil was er wel maar dat is bij lange niet genoeg om van Marten Bergsma c.s. te winnen. Op 5-0 en 6-6 sloeg Hendrik Kootstra via een triktrak de bal over de bovenlijn.

De halve finale tegen Enno Kingma c.s. was tot drie eersten gelijk partij. Maar de misser van Kingma op 3-3 en 6- 6 was fataal voor zijn partuur. Op 4-3 en 6-4 liet Bergsma zien hoe het wel moest en op 5-3 en 6-4 lag de kaats voor Erwin Zijlstra te ver om succes te kunnen hebben.

Trio Menno van Zwieten was veel te sterk voor Remmelt Bouma c.s. (5-1 en 6-4 ).  Voor derde keer stond daarna trio Van der Bos op het menu en ook deze keer liep het voor de oranje brigade verkeerd af.  Na eersten gelijk liep Van Zwieten c.s. met krachtig spel uit naar een 4-1 voorsprong. De bovenslag van Triemstra op 4-2 en 6-6 deed vermoeden dat er nog wel meer in zat ondanks het feit dat met name Steenstra nog altijd zoekende is naar de vorm van 2019. Het is nu vaak net niet en er lukt gewoon nu wat minder. Zo ook op 4-3 en 6-6 toen hij te gretig naar voren stapte en Van Zwieten hem met een diepe bal in het achterperk verrastte.  Het was het breekpunt in de partij. Op 5-4 en 6-2 had Van Zwieten succes bij Triemstra.

Trio Enno Kingma had aan de winst tegen het fel tegen stribbelende partuur van Auke Boomsma genoeg voor het derde geld. (5-4 en 6-2).

Voor kaatsvereniging Boppeslach uit Hommerts-Jutrijp was het voor het eerst dat het vlaggeschip van de KNKB hier mocht optreden. Waar grote vereningen met de staart tussen de benen er vandoor gingen toonde oud-hoofdklasser Coos Veltman met zijn vrijwilligers de nodige spierballen en zorgde met het maximaal beoogde aantal toeschouwers voor een prachtige kaatsdag waar collega’s bestuurders een puntje aan kunnen zuigen. Als de kaatswil er is dan kan er ook in Corona tijd veel. Heel veel!  

Cijfers Hommerts: 1. 1. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra  – 2. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong  3-5 en 2-6; 3. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 4. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Allard Hoekstra 5-2 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  – 6. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar  5-3 en 6-0; 7. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 8. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 5-1 en 6-4; 9. Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten – 10. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra 4-5 en 2-6; Tweede omloop: 2. Bauke Triemstra c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 0-5 en 6-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 7. Menno van Zwieten c.s. 4-5 en 2-6; 10. Enno Kingma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Enno Kingma c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 4-6; Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Finale: 7. Menno van Zwieten c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 6-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 26, 2020 20:11
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Johan

  Johan

  Een goed idee !!!

  View Article
 • Pieter Klaas Goodijk

  Pieter Klaas Goodijk

  Tetman, Heel hartelijk gefeliciteerd met je benoeming als Erelid. Wat een lange tijd heb je de kaatssport gediend. Geweldig!

  View Article
 • Sieds Rienks

  Sieds Rienks

  Taeke Troelstraweg heeft de Oldehovedag 7x gewonnen en niet 6x zoals vermeld werd. Hij staat achter Sjouke Helfrich en Taede…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel