Makkum prolongeert zege op Jong Famme Partij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 7, 2024 12:51

Makkum prolongeert zege op Jong Famme Partij

Makkum heeft de titel op de Jong Famme partij geprolongeerd. Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama á Nijeholt kregen in vier partijen maar 1 eerst tegen. Groningen (Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries) werd tweede. De derde prijzen waren voor Dronryp 1 (Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi) en Bolsward (Tessa Westra, Rixt Blanke en Noa Elzinga).

De wind speelde ’s middags de hoofdrol op het kaatsveld in Mantgum. Het regende buitenslagen. Dat was geen wonder want door de stormachtige wind was van normaal kaatsen eigenlijk geen sprake meer. Makkum kon het best met de omstandigheden omgaan. Daarnaast had Makkum ook gewoon het beste partuur en in Gerde Lycklama á Nijeholt de sterkste perkspeler van de dag. Makkum won simpel van Menaam (5-0) en Lollum (5-0). In de halve finale kon Bolsward heel even bijblijven maar de de opslagmisser van Noa Elzinga op 2-1 en 6-2 deed in wezen de deur voor Bolsward al dicht. De opslagballen van Bolsward kwamen amper meer in het perk en Makkum liep snel naar de zege. Op 5-1 en 6-0 kon Noa Elzinga de kaats niet passeren. In de finale tegen Groningen stond Makkum met maar 10 punten tegen op een riante 4-0 voorsprong. Fiera de Vries zag de ene na de andere opslagbal buiten het perk belanden waar Makkum de ballen er wel voor wist te houden. Op 5-0 en 6-6 sloeg Gerde Lycklama á Nijeholt na een stuit prachtig boven en kon Makkum feestvieren.

Groningen werd tweede. Na een staand nummer moest Winsum tevreden zijn met een spel. In de halve finale volgde de spannendste partij van de dag. Dronryp 1 kwam met 3-1 en 4-2 voor te staan. Na twee snelle bordjes stond het gelijk. Dronryp 1 pakte als eerste de vijf eersten en stond op 5-4 en 6-6 op twee punten van de winst. De opslagmisser van Senne Idsardi betekende vijf eersten gelijk. De partij verdiende een einde met alles aan de hang maar dat gebeurde net niet. Op 5-5 en 6-4 kan Lisanne Scharringa de kaats niet nemen en stond Groningen in de finale.

Dronryp 1 werd derde door te winnen van Sint Annaparochie en Tzum. Tegen Tzum hadden de Rypsters er meerdere keren af gekund maar Tzum wist de vele matchpoints niet te benutten. Het werd 5-5 en 6-6 waarna Iris Veltman het perk van Tzum geen kans gaf de dikke kaats te passeren. De andere derde prijs was voor Bolsward na winst op Mantgum en Niawier. Tegen Niawier stond Bolsward op 5-3 en 6-0 en leek de winst een kwestie van een minuut. Een kleine kaats werd echter niet genomen en Niawier kwam helemaal terug in de partij. Ook hier uiteindelijk een 5-5 en 6-6 stand waarna Noa Elzinga een zitbal plaatste.

Cijfers Jong Famme partij. Eerste omloop: 1. Exmorra – 2. Winsum 2-5 en 4-6; 3. Tzum – 4. Dronryp 2 5-3 en 6-2; 5. Dronryp 1 – 6. Sint Annaparochie 5-1 en 6-4; 7. Easterein – 8. Lollum 3-5 en 2-6; 9. Makkum – 10. Menaam 5-0 en 6-4; 11. Stiens – 12. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk 1-5 en 6-6; 13. Mantgum – 14. Bolsward 1-5 en 4-6; 15. Groningen staand nummer; Tweede omloop: 15. Groningen – 2. Winsum 5-2 en 6-6; 3. Tzum – 5 Dronryp 1 5-5 en 6-6 (Dronryp 1 wint); 8 Lollum – 9. Makkum 0-5 en 0-6; 12. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk – 14. Bolsward 5-5 en 6-6 (Bolsward wint); Halve finales: 15. Groningen – 5. Dronryp 1 5-5 en 6-4; 9. Makkum – 14. Bolsward 5-1 en 6-0; Finale: 15. Groningen – 9. Makkum 0-5 en 6-6. (Bijdrage: Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 7, 2024 12:51
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel