Sterke Marten Bergsma roept trio Menno van Zwieten een halt toe

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 2, 2024 20:02

Sterke Marten Bergsma roept trio Menno van Zwieten een halt toe

De formatie van Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra had het zoet van de overwinning nog niet mogen proeven maar op de Eise Eisinga partij in Dronryp stond er geen maat op dit sterke partuur. Zelfs drievoudig winnaar Menno van Zwieten c.s. wist in het eerste kwartier niet wat hen over kwam. In goed veertien minuten werd de favoriet op een 4-0 achterstand getrakteerd. Op 6-2 sloeg Hendrik Kootstra fraai boven en op 1-0 en 6-6 kon Tjisse Steenstra de kaats niet passeren. Bij trio Marten Bergsma lukte alles en bij Menno van Zwieten c.s. liep het voor geen meter getuige de tweemaal schone zes. Maar het kan snel keren bij het kaatsen en met slechts vier punten tegen werd de marge verkleind naar een spel. Bij 4-2 en 4-4 lagen er nog kansen voor Van Zwieten c.s. maar niet passeren van de kaats door zowel Van Popta en Steenstra liep partuur Bergsma verder na een 5-2 voor sprong. De misser van Bergsma op 5-2 en 6-6 had verder geen gevolgen want de latere koning stelde een aantal slagen orde op zaken. Na  de derde zitbal sloeg voorinse Gabe Jan kwaad uit en de retourslag van Hendrik Kootstra deed de formatie nog meer wankelen. Opslager Menno van Zwieten mocht nog een zitbal plaatsen maar op 5-3 en 6-2 sloeg Gabe Jan de bal buiten het speelveld. Marten Bergsma werd terecht uitgeroepen tot koning van de partij.

Trio Marten Bergsma opende het bal met alweer een confrontatie met trio Gert-Anne van der Bos. Trio Van der Bos kwam met goed kaatsen op een 3-1 voorsprong maar kon daar geen vervolg aan geven. Via drie eersten gelijk liep de formatie Marten Bergsma uit naar een 5-3 en 6-4 zege. Een copie van afgelopen week.

Haije jan Nicolay, Hessel Postma  en Pieter Jan Leijenaar kon tot 4 om 3 blijven aanhaken maar de zitbal van Bergsma op 4-3 en 6-6 deed de deur dicht. Opslager Haije Jan Nicolay plaatste op 5-3 en 4-6 nog een zitbal maar op 5-4 en 6-4 miste het perk.

De halve finale tegen Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma ging tot 2-2 gelijk op maar daarna profiteerde trio Bergsma van de vele missers van opslager Johan Sipma. Sipma wisselde prachtige zitballen af met te veel onnodige missers. Bij 5-3 en 6-6 werd de elfde misser hem fataal.

Premiewinnaar Menno van Zwieten zat mooi in de lijst. Net als in Menaam was nummer acht hen toegewezen bij de loting en de eerste tegenstander was de finalist van Menaam. Werd het toen 5-0 en 6-0…nu eindigde de partij op 5-0 en 6-2.

Om de premie of niets nam Bauke Triemstra c.s. brutaal een 2-0 voorsprong door twee keer op zes gelijk het bordje te pakken. Maar daarna werd snel orde op zaken gesteld. In goed 17 minuten werd de achterstand om gezet in een 5-2 en 6-2 eindstand. Bauke Triemstra c.s. kwam na een sterk begin niet verder dan 6 punten.

Het derde geld was voor trio Johan Sipma na een 5-4 en 6-4 zege op partuur Auke Boomsma. Het vertoonde spel deed zeer aan de ogen getuige de 23 missers. Een dag record in De Ryp.  

Cijfers Dronryp. Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra – 2. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 5-3 en 6-4; 3. Corné Tuinenga, Marten Leijenaar en Jurrit Osinga – 4. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar 4-5 en 6-6; 5. Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma – 6. Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra 2-5 en 4-6; 7. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra – 8. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Tjisse Steenstra 0-5 en 2-6; 9. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jelmer Miedema – 10. Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma 4-5 en 4-6; Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. – 4. Haije Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-4; 6. Bauke Triemstra c.s. – 8. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 2-6; 10. Johan Sipma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Johan Sipma c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 6-6; 8. Menno van Zwieten c.s. staand nummer; Finale: 8. Menno van Zwieten c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6.    

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 2, 2024 20:02
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel