Kransen op zonovergoten “Skoalleseize” in Easterein bij kaatsvereniging “Easterein”voor Amarins, Jeska en Gerde

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 24, 2024 00:45

Kransen op zonovergoten “Skoalleseize” in Easterein bij kaatsvereniging “Easterein”voor Amarins, Jeska en Gerde

Easterein. Het is een prachtige zonnige dag op sportcomplex “De Skoalleseize” waar zo nu en dan een vlaagje wind over waaide. De dames hadden op deze zondag de 23ste juni 2024 massaal de kaatstas weer ingepakt om af te reizen naar Easterein. Zowel de dames hoofdklas als dames eerste klas was deze dag te gast bij kaatsvereniging Easterein. Op het programma een door elkaar loten wedstrijd voor beide categorieen. Bij de dames hoofdklas werd de lijst gevormd door 4 partuur die in een poule allemaal een keer tegen elkaar speelden en waarbij de formatie met de meeste voor en minste tegen eersten er met de winst en de kransen vandoor zouden gaan. Er waren 2 prijzen beschikbaar bij de dames hoofdklas. De lijst van de dames 1ste klas telde 9 complete parturen en een losse dame. Iedereen kon deze dag minimaal 2x kaatsen want er was ook nog een herkansingsronde. Onder leiding van scheidsrechter S. Visser en clubscheidsrechter H. Sweering stuurden de dames om 11:00 de eerste ballen naar de perken. Iedereen kon in een keer los behalve de laatste twee partuur bij de dames 1ste klas omdat daar bijgeloot moest worden.

Louise Krol was deze dag via het lot gekoppeld aan Corrie Kroondijk en Romy Postma en zij stonden in hun eerste partij van de dag tegenover Amarins de Groot, Jeska Terpstra en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het is Amarins die de strijd weet open te breken als zij de opslag mag verzorgen op de 2-6 en als zij het perk van Corrie en Romy met lege handen achter weet te laten en een prachtige zitbal plaatst. De formatie van Louise probeert gelijk de aansluiting te herstellen maar ziet de achterstand verder oplopen als ditmaal het vizier van Louise niet zuiver staat afgesteld en de bal buiten de perklijnen beland op de 0-1 4-6. De formatie van Amarins heeft dan ondertussen de touwtjes al stevig in handen en zij blijven de bordjes binnen hengelen. Via een zeer snel verkaatst eerst is het weer aan Amarins om de opslag te verzorgen ditmaal op de 0-2 en 0-6.

Als zij voor de 2de keer het perk van Corrie en Romy met lege handen achter weet te laten is het verschil al op gelopen naar de 0-3. Het krachtsverschil lijkt deze dag te groot te zijn want Amarins, Jeska en Gerde gaan gewoon op de ingeslagen weg verder en weten voor de 4de keer op rij toe te slaan. Het is voor de 2de keer in deze onderlinge strijd dat Louise er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te sturen op de 0-3 en 4-6 waardoor het verschil verder oploopt naar de 0-4. De formatie van Louise probeert door middel van omzettingen het tij te keren. Louise neemt de positie in het achterperk even over van Romy. Als Amarins de kaats weet te behouden met haar opslag op de 0-4 en 4-6 is daar het 5de bordje voor hun partuur. De strijd is dan gestreden want Amarins, Jeska en Gerde komen niet meer in de problemen en weten de winst veilig te stellen op de 0-5 en 4-6 als de opgeslagen bal uit de hand van Louise buiten de perklijnen beland.

De formatie van Annet de Haan, Sjanet Wijnia en Noa Elzinga staat in hun eerste partij van de dag tegenover Roelie Kroondijk, Larissa Smink en Jennie Terpstra. Het eerste verkaatste bordje aan de telegraaf komt in handen van partuur Roelie als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-6. De balans keert al snel terug in de wedstrijd wanneer ditmaal Noa goed tegen de bal weet te stappen en de boven weet te vinden op de 0-1 en 6-4. Annet, Sjanet en Noa weten gelijk door te drukken en de leiding over te nemen in deze strijd. Het is een prachtige strijd waarin om elke 2 punten aan de telegraaf fel wordt gestreden. Het resulteert in de eerste 6-6 aan de telegraaf. Als Noa ditmaal goed onder de bal weet te stappen en deze over de boven laat vliegen is daar de voorsprong voor Annet en haar maten het wordt 2-1. Roelie gaat met Larissa en Jennie op zoek naar de aansluiting maar zij zien hun poging op niets uitlopen sterker nog het partuur van Amarins slaagt  er in  om de voorsprong verder uit te bouwen naar de 3-1. Langzaam maar zeker komt de wedstrijd echt op gang want het is Roelie die de achterstand weet te verkleinen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 3-1 en 0-6. De strijd is er niet minder om want beide parturen halen alles uit de kast om de winst veilig te stellen.

De balans keert vervolgens terug in deze 2de onderlinge strijd als Jennie ditmaal de bal vliegend weet te raken en de boven weet te vinden op de 3-2 en 6-6. Beide parturen geven elkaar niets toe op dat moment het zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Als in een zeer zwaar bevochten eerst de bal uit de hand van Roelie te weinig snelheid meekrijgt en voor het perk beland is daar de leiding weer voor Annet en haar maten. De strijd lijkt te zijn gestreden wanneer Sjanet de bal vliegend weet te raken en deze over de bovenlijn vliegt op de 4-3 en 6-4. Roelie, Larissa en Jennie geven de strijd niet op en weten de spanning terug te brengen wanneer ditmaal Jennie de boven weet te vinden op de 5-3 en 0-6. Beide parturen halen vervolgens nog een keer alles uit de kast en geven elkaar in het laatste te verkaatsen eerst niets toe vandaar dat dat op de 6-6 beslist moet gaan worden. Het is Annet die de winst veilig weet te stellen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 5-4 en 6-6.

Na een eet en drink pauze wat wel belangrijk is in het warme weer werd de strijd bij de dames hoofdklas weer voortgezet. Het is Louise Krol die samen met Corrie Kroondijk en Romy Postma aan de opslag zijde van het veld begon en ditmaal de strijd aan zou gaan met Annet de Haan, Sjanet Wijnia en Noa Elzinga. Annet weet de partij voor hun partuur open te breken als zij op de juiste plaats staat en de bal voor de kaats weet te keren op 4-6. Het verschil loopt al snel verder op wanneer Annet de bal naar het perk stuurt en Romy de bal op de 0-1 en 4-6 vliegend raakt maar de bal onderweg ook nog tegen het lichaam komt van Corrie. Het partuur van Louise, Corrie en Romy moet weer in de achtervolging maar ziet voor de 3de keer op rij in deze onderlinge strijd Annet toe slaan als zij ditmaal de bal voor de kaats weet te keren op de 0-2 en 4-6. Langzaam maar zeker lijkt de strijd als nog op gang te komen wanneer voor het eerst de 6-6 verschijnt.

Het is voor de 2de keer op rij dat Annet de opslag mag verzorgen en als zij ditmaal een prachtige zitbal weet af te leveren is het verschil ondertussen al opgelopen naar de 0-4. De strijd is er niet minder om want voor de 2de keer op rij dient de beslissing te vallen op de 6-6. Het is wederom Annet die op dat moment de opslag mag verzorgen als zij ditmaal het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk beland is daar het eerste bordje voor Louise, Corrie en Romy. De strijd lijkt vervolgens gestreden te zijn wanneer ditmaal Louise de opslag mag verzorgen op de 1-4 en 0-6 als zij er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven en deze buiten het perk beland. Nog een keer halen beide parturen alles uit de kast om iets te forceren. Voor de 3de keer is daar de 6-6. Louise mag op de 1-5 en 6-6 de bal richting het perk van Sjanet en Noa sturen en als zij dat op zo’n wijze weet te doen dat het perk deze niet weet te verwerken is daar het 2de bordje voor Louise, Corrie en Roelie. Het zal echter niet genoeg blijken te zijn want Annet, Sjanet en Noa geven de voorsprong niet meer uit handen en weten de winst veilig te stellen op de 2-5 en 2-6 door het goede werk van Annet als zij de bal voor de kaats weet te keren.

Het partuur van Amarins de Groot, Jeska Terpstra en Gerde Lycklama à Nijeholt staat in hun 2de partij van de dag tegenover de formatie van Roelie Kroondijk, Larissa Smink en Jennie Terpstra. Het partuur van Amarins vliegt werkelijk uit de startblokken want het is Jeska die gelijk goed tegen de bal aanstapt op de 6-2 en de boven weet te vinden waarmee zij op de 1-0 komen. Het partuur van Roelie probeert gelijk aan te haken maar kan niet voorkomen dat zij op een 1-0 achterstand komen wanneer de opgeslagen bal van Roelie te kort blijkt te zijn en voor het perk beland op de 1-0 en 6-0. Het partuur van Roelie haalt alles uit de kast om het tij te doen keren maar zij zien eerst nog het verschil verder oplopen wanneer Jeska voor de 2de keer in deze onderlinge strijd de boven weet te vinden ditmaal op de 2-0 en 6-0. Er lijkt niets aan de hand te zijn voor Amarins, Jeska en Gerde zij hebben de touwtjes stevig in handen. Het partuur van Roelie weigert op te geven en weet eindelijk het eerste bordje aan de telegraaf te hangen wanneer Larissa de bal vliegend raakt en deze over de boven vliegt op de 3-0 en 2-6.

Het beloofd een mooie strijd te gaan worden als het verschil terug loopt naar de 3-2 wanneer in een zeer zwaar bevochten eerst het vizier van Gerde niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 3-2 en 4-6. Het blijft een fantastische strijd waarin de strijd er niet minder om werd want het belangrijke zevende eerst dient op de 6-6 te worden beslist. Het Amarins die de opslag mag verzorgen op de 3-3 en 6-6 en als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen nemen zij een 4-3 voorsprong. Roelie, Larissa en Jennie weigeren de strijd op te geven en blijven goed partij bieden en knokken voor elke 2 punten aan de telegraaf. Het is Jeska die erin slaagt om hun 5de bordje aan de telegraaf te hangen als zij de boven weet te vinden op de 4-3 en 6-6. De formatie van Roelie blijft het proberen maar moet uiteindelijk de strijd staken wanneer Amarins de winst veilig weet te stellen door de bal voor de kaats te keren op de 5-3 en 6-2.

Speaker van deze dag de heer Tjeerd Dijkstra roept na een kleine pauze de dames hoofdklas voor de laatste keer deze dag op. Louise Krol komt als eerste in actie samen met Corrie Kroondijk en Romy Postma in hun laatste wedstrijd gaan zij de strijd aan met het partuur van Roelie Kroondijk, Larissa Smink en Jennie Terpstra. Het is Corrie die deze partij weet open te breken als zij vanaf de boven lijn de bal tot voor de kaats weet te retourneren op 6-0. De vliegende start is voor Louise en haar maten als zij al snel de voorsprong weten te verdubbelen wanneer ditmaal Corrie de boven weet te vinden op de 1-0 en 6-4. Langzaam maar zeker lijkt de strijd echt los te gaan barsten wanneer Roelie de spanning terug weet te brengen als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-0 0-6. Het evenwicht keert vervolgens ook al snel weer terug als het vizier van Louise niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen beland op de 2-1 en 0-6.

Beide parturen geven elkaar vanaf dat moment geen duimbreedte ruimte waardoor het 5de te verkaatsen eerst op de 6-6 beslist dient te worden. Louise weet hun partuur weer op voorsprong te zetten als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 2-2 en 6-6. Voor de 2de keer in deze onderlinge strijd loopt het verschil weer op naar de 2 eersten als het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 3-2 en 6-2. Roelie en haar maten geven de strijd niet op en halen alles uit de kast om het tij te doen keren. Larissa en Roelie ruilen dan nog even van opslag maar het zal niet mogen baten want als de opslagen bal van Larissa buiten het perk beland op de 4-2 en 6-4 lijkt de strijd gestreden. Niets bleek minder waar want het verschil loopt nog terug als Roelie, Larissa en Jennie het derde bordje aan de telegraaf weten te hangen. De winst komt uiteindelijk in handen van partuur Louise  want in het laatste te verkaatsen eerst ziet Roelie haar opgeslagen bal op het laatste moment buiten het perk belanden op de 5-3 en 6-2.

De strijd om de eerste en tweede prijs in Easterein zal gaan worden beslist in de laatste poule wedstrijd van deze dag. Het is een mooie zonnige dag op sportcomplex “De Skoalleseize” in Easterein als Amarins de Groot samen met Jeska Terpstra en Gerde Lycklama a Nijeholt de arena betreed om de strijd aan te gaan met Annet de Haan, Sjanet Wijnia en Noa Elzinga. Het beloofd een klapper te gaan worden want er staat veel op het spel. Het is Jeska die de strijd weet open te breken als zij het eerste bordje aan de telegraaf weet te hangen als zij de bal tot in het perk weet te retourneren op de 6-2. De vliegende start is voor partuur Amarins wanneer het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal buiten de perklijnen beland op de 1-0 en 6-0. De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten want het volgende eerst dient op de 6-6 te worden beslist. De spanning keert terug wanneer ditmaal het verschil terug loopt naar de 2-1 als Amarins er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te houden op de 2-0 en 6-6. Beide parturen geven elkaar geen duimbreedte ruimte waardoor voor de 2de keer op rij de 6-6 verschijnt. Als voor de tweede keer op rij Amarins de opslag mag verzorgen op de 2-1 en 6-6 en wederom er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te sturen is de balans terug op de 2-2.

Het is een prachtige strijd waarin om elke 2 punten aan de telegraaf wordt gestreden. Voor de 3de keer is daar de 6-6 en mag ditmaal Sjanet de opslag gaan verzorgen op de 2-2 en 6-6 als de bal buiten de lijnen van het perk beland is daar weer de voorsprong voor Amarins en haar maten. Kansen zijn er wel degelijk voor Annet, Sjanet en Noa want voor de 4de keer in deze onderlinge strijd is daar de beslissing op de 6-6. Het is Gerde die de voorsprong weet te verdubbelen als zij met haar opslag de kaats weet te behouden op de 3-2 en 6-6. Annet, Sjanet en Noa proberen de strijd te kantelen maar moeten toezien dat het 5de bordje als eerste aan de zijde van partuur Amarins verschijnt wanneer het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 4-2 en 6-2. Het partuur van Amarins geeft deze mooie voorsprong niet meer uit handen en weten de partij definitief naar zich toe te trekken op de 5-2 en 6-2 wanneer Gerde de bal tot voor de kaats weet te retourneren.

Na deze laatste wedstrijd kan de eindstand worden opgemaakt zodat de prijzen kunnen worden uitgedeeld. Amarins de Groot, Jeska Terpstra en Gerde Lycklama à Nijeholt weten de poule winnend af te sluiten met 21 punten voor en 5 punten tegen en mogen de kransen en de 1ste prijs in ontvangst nemen. Annet de Haan legt samen met Sjanet Wijnia en Noa Elzinga beslag op de 2de lijst want zij weten 17 punten voor en 11 punten tegen te verzamelen. Als derde eindigt het partuur van Roelie Kroondijk, Larissa Smink en Jennie Terpstra met 10 punten voor en 18 punten tegen. Als laatste eindigt Louise Krol samen met Corrie Kroondijk en Romy Postma met 9 punten voor en 15 punten tegen.   

Uitslag van Easterein:

1e prijs:

Amarins de Groot                                          Leeuwarden

Jeska Terpstra                                                  Easterein

Gerde Lycklama à Nijeholt                          It Heidenskip

2de prijs:

Annet de Haan                                                Sint Annaparochie

Sjanet Wijnia                                                    Wommels

Noa Elzinga                                                       Bolsward (Bijdrage Henk Hempenius).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 24, 2024 00:45
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel